joi, aprilie 25, 2024

În ajutorul apicultorilor din România

Apicultorii vor primi un ajutor de minimis de 15 lei pe familia de albine, suma urmând să acopere o parte pierderile de producție înregistrate în acest an din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, a declarat, vineri, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, la Târgul Național al Mierii.

Apicultorii vor primi un ajutor de minimis de 15 lei pe familia de albine; suma va acoperi o parte din pierderile de producție

„Acest ajutor de minimis de 15 lei pe familia de albine promis de Ministerul Agriculturii ne va ajuta să ne putem păstra numărul de familii de albine și pentru a le putea hrăni deoarece am fost afectați la principalele culesuri, la rapiță, salcâm și floarea soarelui. Avem promisiunea că săptămâna viitoare va ieși o Hotărâre de Guvern privind ajutorul de 15 lei pe familia de albine, în condițiile în care noi am cheltuit anul acesta în jur de 250 de lei pe familie. E un lucru înțelept că ministerul a găsit înțelegerea de a ne spijini, chiar dacă nu ne putem acoperi cheltuielile pe care le-am făcut, este un semnal că apicultura este recunoscută și avem un sprijin din partea statului român”, a spus Fetea.

Acesta a precizat că în 2016 costurile pentru susținerea unei familii de albine au crescut cu 50 — 60 de lei pentru acordarea suplimentelor de hrană.

„Din calculele noastre, în fiecare an noi cheltuim în medie pe o familie de albine în jur de 200 de lei, și aici intră schimbul ramelor, mătcilor, fagurelui, tratamente și nu vorbim de munca noastră pe care nu o cuantificăm niciodată. În schimb, anul acesta am cheltuit 250 de lei, chiar 260 de lei, în medie. Aceste sume în plus au apărut în condițiile în care am fost obligați să dăm hrană albinelor, siropuri, dar din păcate nu recuperăm prin producția realizată decât 40-45%. Primim acești 15 lei și asta înseamnă că mai recuperăm până la 50 — 55%. Din păcate noi depindem mult de natură, pentru că albina nu poate să iasă la zbor pe vânt, pe frig și ploaie și să mai facă și producție. Din ceea ce am observat, totul se întâmplă ciclic: din trei ani avem unul bun sau bunicel și doi nu din punct de vedere al producției”, a explicat șeful ACA.

Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA),este cea mai reprezentativă asociație profesională la nivel național cu 21.000 de apicultori înregistrați în 2015, în timp ce România numără la nivel național în jur de 35 — 37.000 de apicultori și în jur de 300 de forme asociative.

„E bine că există mai multe forme asociative în sector, dar ar trebui să ținem mult mai aproape pentru că atunci când mergem la minister vorbim fiecare pe limba lui și nu ajungem la nicio o concluzie. Din păcate, noi formele asociative nu am putut fi niciodată de comun acord pentru a susține un punct comun de vedere, doar în binele apiculturii, nu în al unei asociații”.

miere

Târgului Național al Mierii la Băneasa

Bucureștenii sunt așteptați în acest weekend la ediția de toamnă a Târgului Național al Mierii, eveniment organizat de Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA) pe platforma apicolă Băneasa. Cei peste 100 de expozanți vor fi prezenți cu miere, produse apicole obținute direct din stupină precum și cu suplimente nutritive, medicamente, cosmetice etc. Organizatorii susțin că prețurile sunt similarea cu cele din ediția de primăvară din acest an dar și față de cea din toamna anului trecut. România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine.

ACA este o asociație înființată în 1958, singura cu acoperire națională, care are 40 de filiale județene și societăți comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele și materialul genetic necesar. AGERPRES, ACA.

 

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.