marți, martie 26, 2024

Enes Kanter luptă împotriva Chinei: „Am libertatea de a vorbi despre toate nedreptățile care au loc în lume”

Faimosul baschetbalist turc, Enes Kanter, a făcut declarații despre lupta sa împotriva guvernului Chinei și încercarea de a-și folosi notiertatea pentru a apăra comunitățile vulnerabile, conform CNN.

Kanter a mărturisit reporterului Christiane Amanpour, de la CNN, într-un interviu exclusiv că, în ciuda faptului că a vorbit despre chestiuni precum Black Lives Matter, NBA a rămas tăcut în privința Chinei, subliniind lupta sa de a echilibra activismul jucătorilor cu piața profitabilă chineză.

„NBA m-a făcut să fac asta. Pentru că de fiecare dată când una dintre echipele NBA sau comisarul iese să vorbească, ei spun că îi încurajează pe jucători să vorbească despre orice vor ei să vorbească. Am libertatea de a vorbi despre toate nedreptățile care au loc în lume, despre toate abuzurile drepturilor omului din întreaga lume. Ei mi-au dat acest drept”, a susținut baschetbalistul. 

În ultimele luni, Kanter a folosit postări pe rețelele de socializare și îmbrăcăminte special concepute în timpul jocurilor NBA pentru a aduce atenția publicului asupra modului în care China tratează comunitatea uigură, Tibet, Taiwan și Hong Kong.

Postările și comentariile sale au provocat o reacție în China, jocurile echipei Boston Celtics fiind retrase de site-ul chinez de streaming, Tencent și guvernul criticând comentariile tânărului baschetbalist.

Taberele de reeducare din China

Uigurii sunt un grup minoritar musulman, care ajunge până aproximativ 11 milioane în Xinjiang, în nord-vestul Chinei.

Grupurile pentru drepturile omului spun că guvernul chinez a eliminat treptat libertățile religioase și alte libertăți ale uigurilor, culminând cu un sistem opresiv de supraveghere în masă, detenție, îndoctrinare și chiar sterilizare forțată.

Mai mult de un milion de bărbați și femei au fost reținuți în rețeaua extinsă de tabere, despre care China spune că există pentru „reeducarea” uigurilor și a altor minorități. Procesul „educației” este descris ca „spălarea creierelor, curățarea inimilor, întărirea neprihănirii și eliminarea răului”.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.