joi, aprilie 7, 2022

Povestea femeilor din taberele de reeducare din China: „Scopul lor este de a-i distruge pe toți”

Femeile din taberele de reeducare  pentru uiguri din China au fost violate în mod sistematic, abuzate sexual și torturate, conform noilor relatări ale deținutelor, citează BBC.

Tursunay Ziawudun, care a fugit din Xinjiang, după ce a petrecut nouă luni în lagărele de reeducare, a declarat că femeile au fost scoase din celule „în fiecare seară” și violate de unul sau mai mulți bărbați chinezi mascați.

Prima ei perioadă de detenție a fost relativ ușoară, cu mâncare decentă și acces la telefonul ei. După o lună, a dezvoltat ulcer gastric și a fost eliberată. Pașaportul soțului ei a fost returnat și el s-a întors în Kazahstan pentru a lucra. 

Pe 9 martie 2018,  Ziawudun a primit o notificare ca să se prezinte la o secție de poliție locală, unde i s-a spus că are nevoie de „mai multă educație”.Astfel, Ziawudun a fost transportată înapoi în taberele de reeducare. 

Tuturor femeilor li s-au confiscat bijuteriile. Cerceii lui Ziawudun au fost smulși, provocându-i sângerarea urechilor și a fost dusă într-o cameră cu un grup de femei. Printre ei se afla și o femeie în vârstă. 

„Au dezbrăcat-o cu totul pe  doamna în vârstă, lăsând-o doar cu lenjeria intimă. A fost atât de jenată încât a încercat să se acopere cu brațele. Am plâns atât de mult uitându-mă la felul în care au tratat-o. „, a relatat femeia.

Ea a povestit că fiecare celulă găzduia 14 femei, cu paturi supraetajate, cu gratii  la ferestre, o chiuvetă și o toaletă.  

Chinezii plătesc pentru a o viola pe cea mai frumoasă

BBC a intervievat, de asemenea, o femeie kazahă din Xinjiang, care a fost reținută timp de 18 luni în tabără. 

Gulzira Auelkhan povestește că a fost forțată să dezbrace femeile uigure și să le încătușeze, înainte de a le lăsa singure cu bărbați chinezi. 

„Treaba mea era să le scot hainele și să le încătușez, astfel încât să nu se poată mișca. Apoi lăsam femeile în cameră și intra un bărbat, un bărbat chinez de afară sau polițist. Am stat liniștită lângă ușă, iar când bărbatul a părăsit camera am luat-o pe femeie la duș.”, amintește acestea.

Bărbații chinezi „plătesc bani pentru a alege dintre cele  mai frumooase  deținute”. Mai mult, unele dintre femeile care au fost luate din celule, în timpul nopții,  nu au fost niciodată returnate. Cele care au fost aduse înapoi au fost amenințate să nu spună   altora din celulă, ce li s-a întâmplat.

„Nu poți spune nimănui ce s-a întâmplat, doar poți să te întinzi liniștit. Scopul lor este de a-i distruge pe toți”.”susține femeia.

Uigurii sunt un grup minoritar musulman, care ajunge până aproximativ 11 milioane în Xinjiang, în nord-vestul Chinei.

Grupurile pentru drepturile omului spun că guvernul chinez a eliminat treptat libertățile religioase și alte libertăți ale uigurilor, culminând cu un sistem opresiv de supraveghere în masă, detenție, îndoctrinare și chiar sterilizare forțată.

Mai mult de un milion de bărbați și femei au fost reținuți în rețeaua extinsă de tabere, despre care China spune că există pentru „reeducarea” uigurilor și a altor minorități. Procesul „educației” este descris ca „spălarea creierelor, curățarea inimilor, întărirea neprihănirii și eliminarea răului”.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.