vineri, aprilie 26, 2024

Dezbaterea „Tezaurul României la Moscova. 100 de ani mai târziu” în expoziția „Tezaurul Istoric” a MNIR

Dr. Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), membru al Comisiei comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv a Tezaurului, consideră că statului român îi lipsește internaționalizarea acestei chestiuni.

Păunescu, consilier al guvernatorului BNR, despre Tezaur: Statului român îi lipsește internaționalizarea problemei

 

romania-si-tezaurul-de-la-rusi-body-image-1479584791 „Statului român îi lipsește internaționalizarea problemei (n.r. — Tezaurului). Eu cu mulți diplomați străini de la București am discutat și spuneau că e prima dată când aud de așa ceva. Deci, nu numai Brejnev sau Gorbaciov se mirau de așa ceva. Iată și diplomați străini bine interesați de România nu știu acest lucru. Nu se spune. Lumea nu știe și e o problemă importantă”, a susținut Păunescu la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR).

 Consilierul BNR a participat marți la dezbaterea cu titlul „Tezaurul României la Moscova. 100 de ani mai târziu”, desfășurată în expoziția permanentă „Tezaurul Istoric” a MNIR, în organizarea instituției gazdă în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României (MNAR) și BNR.

În opinia acestuia, Comisia comună româno-rusă este deja o punte de legătură care oferă un contact.

 „Comisia a acționat și a făcut tot ce a putut la nivelul ei ca să se continue discuțiile. Era mai bine fără comisie? Eu zic că e mai bine cu comisie. E deja o punte de legătură, cât de mică, ce îți oferă acest contact. Partea rusă, într-un protocol, spune la un moment dat: ‘Partea rusă recunoaște că BNR și-a depus Tezaurul la Moscova… și rămâne ca sarcină a părții ruse să caute documente care să ateste acest lucru’. Deci, ei, într-un fel, recunosc protocoalele semnate”, a subliniat Păunescu.

romania-si-tezaurul-de-la-rusi-body-image-1479584701

„Pentru noi, Banca Națională vă spun că e momentul să ne retragem din Comisie. În sensul că noi am predat Comisiei tot ce aveam de bunurile Băncii Naționale și că nu avem ce să mai arătăm și să mai demonstrăm”, a adăugat consilierul.

Volumul „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani”, de Marian Voicu, prezentat în cadrul evenimentului de la MNIR, ar trebui să fie și pe masa de lucru a Comisiei și ar trebuie tradus în limba rusă și în limba engleză.

 

 romania-si-tezaurul-de-la-rusi-body-image-1479584724Comisia comună româno-rusă pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului, s-a reunit la Sinaia în zilele de 25 și 26 martie, după o pauză de 10 ani, lucrările sale desfășurându-se într-o atmosferă „deschisă și constructivă.Părțile au continuat schimbul de opinii privind diferite aspecte referitoare la Tezaurul României, inclusiv la valorile Băncii Naționale a României depuse la Moscova în timpul Primului Război Mondial, precum și la restituirile din 1935 și din 1956 de către Uniunea Sovietică ale unor părți din valorile românești”, preciza MAE. Pentru atingerea obiectivelor stabilite prin Declarația comună a miniștrilor Afacerilor Externe din 2003, părțile au convenit dinamizarea activității comisiei, aprofundarea activității de identificare a documentelor în arhive, inițierea elaborării unor publicații comune, precum și înființarea unor grupuri comune de experți pentru cercetarea documentelor de arhivă.

De asemenea, părțile au convenit ca următoarea sesiune a comisiei să aibă loc în Federația Rusă, la Moscova, în a doua parte a anului 2017.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.