vineri, aprilie 26, 2024

Cosmonautul Prunariu – un om pentru istoria românilor

Dumitru Prunariu a devenit Membru Eminent al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, cea mai înaltă distincție acordată astronauților

Cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu a fost decorat vineri cu cea mai înaltă distincție a Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), cea de Membru Eminent (Distinguished Member), și cu insigna de aur acordată membrilor ASE.

De-a lungul anilor, doar 10 astronauți și cosmonauți din lume au mai primit această distincție, care se acordă rar și doar pentru merite excepționale.

Omul de știință român a primit aceste distincții la Toulouse, în Franța, în cadrul ceremoniei de închidere a celui de-al 30-lea Congres Mondial al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, din care fac parte peste 400 de astronauți și cosmonauți din 36 de state.

I-au fost recunoscute astfel meritele deosebite în promovarea asociației și a obiectivelor sale, în promovarea activităților acesteia în cadrul Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), pentru activitățile desfășurate în calitate de membru în comitetul executiv al asociației în câteva mandate, în calitate de președinte al asociației (2011-2014) și președinte al filialei europene a acesteia (2010-2016), cât și ca unul dintre membrii fondatori ai ASE (1985) și singurul participant la toate cele 30 de congrese anuale ale acesteia desfășurate până acum.

Dumitru-Dorin Prunariu, acum în vârstă de 65 de ani, a devenit, la 28 de ani, primul și singurul cosmonaut român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, într-o misiune ce a durat aproximativ 8 zile.

De-a lungul activității sale a fost distins cu numeroase premii și decorații. În aprilie 2017, Uniunea Astronomică Internațională a anunțat faptul că Asteroidul 10707 a primit numele ”Prunariu”, în onoarea primului și singurului cosmonaut român.

Dumitru-Dorin Prunariu, acum în vârstă de 65 de ani, a devenit, la 28 de ani, primul și singurul cosmonaut român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, într-o misiune ce a durat aproximativ 8 zile.

Ediția din acest a Congresului Mondial al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic, care este organizat anual, s-a desfășurat în perioada 16 — 21 octombrie.

La încheierea evenimentului, Comitetul executiv al ASE a acordat distincțiile anuale ale asociației. Cu sediul în Statele Unite, Asociația Exploratorilor Spațiului Cosmic are patru filiale regionale (Statele Unite, Rusia, Europa, Asia).

 

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.