vineri, aprilie 19, 2024

„Europa trebuie să se teamă de înmulțirea micilor patrii”

Președintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, a estimat că Europa trebuie să se teamă de înmulțirea micilor patrii, într-un moment în care Catalonia luptă pentru independența sa și în regiunile italiene Lombardia și Veneto are loc duminică un referendum pentru o mai mare autonomie, relatează AFP.

Europa trebuie, desigur, să se teamă de înmulțirea micilor patrii, a declarat Tajani într-un interviu publicat duminică în cotidianul Il Messaggero din Roma. ”De aceea, nimeni din Europa nu are intenția de a recunoaște Catalonia ca stat independent”, a subliniat președintele PE.

”Chiar și Theresa May (premierul britanic), în plin Brexit, a spus că Regatul Unit nu va recunoaște niciodată Catalonia”, a adăugat el.

Potrivit declarațiilor lui Tajani, ”Spania este, prin istoria sa, un stat unitar, cu numeroase comunități autonome, cu populații diverse, care vorbesc limbi diferite, dar care sunt un stat unitar”.

Tajani, care aparține Grupului PPE (dreapta), face o distincție între referendumul din Catalonia și cel din Lombardia și Veneto, două regiuni italiene care votează duminică în cadrul unui referendum pentru o mai mare autonomie.

”În primul rând, cele două referendumuri (din Lombardia și din Veneto) sunt legitime, ceea ce n-a fost cazul în Catalonia. Apoi, referendumul din Catalonia era pentru independență, în timp ce Lombardia și Veneto cer mai multă autonomie”, a declarat Tajani, avertizând: ”Atenție, a nu se interpreta referendumurile de duminică drept începutul unui sezon separatist”.

”În Spania nu este vorba de autonomie, ci de proclamarea independenței — în contradicție cu statul de drept și împotriva Constituției spaniole—, care este rezultatul unui referendum ilegal, promovat încălcând regulile autonomiei catalane”, a conchis președintele PE.

 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.