vineri, martie 24, 2023

Controversata Convenție de la Montreux și Turcia pe înțelesul tuturor. Ar putea Erdogan să se retragă?

Turcia a implementat un nou sistem după referendumul, din 2018, care îi oferă mai multe atribuții președintelui turc, precum și puterea de a retragerea Turcia din tratate și convenții doar cu semnătura acestuia.

Mai mult de atât, președinte parlamentului turc, Mustafa Şentop a făcut afirmații controversate, anul trecut, după ce Erdogan a retras Turcia din Convenția de la Istanbul, tot printr-un decret prezidențial.

Şentop a declarat presei turcești că Erdogan are puterea de a face același lucru și cu Tratatul de la Montreux, care garantează libera circulația prin cele două strâmtori, Bosfor și Dardanele.

Mai mult de atât, Turcia a reținut anul trecut, 104 de foști generali care printr-o declarație comuna despre Kanal Istanbul, faimosul proiect al președintelui turc, care ar avea ca scop ameliorarea traficului din strâmtoare Bosfor. 

Generalii au susținut Kanal Istanbul încalcă Convenția de la Montreux, menită să prevină militarizarea Marii Negre. Ancheta declanșată este încă în desfășurare.

Ucraina cere ajutorul Turciei

Statul turc care părea că avea de gând să se retragă din Convenția de la Montreux, în momentul în care Ucraina a cerut ca Turcia să nu ofere acces navelor rusești, președintele turc a decis, totuși respectarea tratatului.

Astfel, conform declarațiilor ministrului turc de afaceri externe, Turcia nu intenționează să blocheze trecerea navelor ruse prin strâmtori, așa cum îi ceruse Ucraina de la începutul conflictului.

„Dacă Turcia nu este parte la război, ea are autoritatea de a nu permite trecerea navelor țărilor beligerante prin strâmtori. Dacă nava de război se întoarce la baza sa din Marea Neagră, trecerea nu este blocată.”, a explicat ministrul Mevlüt Çavuşoğlu, conform AFP.

Are Turcia dreptul de a opri navale rusești?

Convenția de la Montreux cu privire la statutul strâmtorilor este un acord din 1936, încheiat la Montreux în Elveția, prin care Turcia obține controlul asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele. 

Cu toate acestea, conform articolului 19, tratatul dă Turciei autoritatea de a interzice navele de război din toate țările, indiferent dacă sunt sau nu părți la război și indiferent dacă au o coastă la Marea Neagră sau nu, să treacă din strâmtori în perioadele de război dacă Turcia este parte a războiului sau dacă Turcia spune că este amenințată, conform agenției franceze de presă, AFP.

O altă excepție a articolului 19, oferă posibilitatea uneia dintre părțile care este implicată în război se întoarcă la baza sa militară prin cele două strâmtori.

Ismail S., București

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.