sâmbătă, aprilie 9, 2022

Controversata Convenție de la Montreux și Turcia pe înțelesul tuturor. Ar putea Erdogan să se retragă?

Turcia a implementat un nou sistem după referendumul, din 2018, care îi oferă mai multe atribuții președintelui turc, precum și puterea de a retragerea Turcia din tratate și convenții doar cu semnătura acestuia.

Mai mult de atât, președinte parlamentului turc, Mustafa Şentop a făcut afirmații controversate, anul trecut, după ce Erdogan a retras Turcia din Convenția de la Istanbul, tot printr-un decret prezidențial.

Şentop a declarat presei turcești că Erdogan are puterea de a face același lucru și cu Tratatul de la Montreux, care garantează libera circulația prin cele două strâmtori, Bosfor și Dardanele.

Mai mult de atât, Turcia a reținut anul trecut, 104 de foști generali care printr-o declarație comuna despre Kanal Istanbul, faimosul proiect al președintelui turc, care ar avea ca scop ameliorarea traficului din strâmtoare Bosfor. 

Generalii au susținut Kanal Istanbul încalcă Convenția de la Montreux, menită să prevină militarizarea Marii Negre. Ancheta declanșată este încă în desfășurare.

Ucraina cere ajutorul Turciei

Statul turc care părea că avea de gând să se retragă din Convenția de la Montreux, în momentul în care Ucraina a cerut ca Turcia să nu ofere acces navelor rusești, președintele turc a decis, totuși respectarea tratatului.

Astfel, conform declarațiilor ministrului turc de afaceri externe, Turcia nu intenționează să blocheze trecerea navelor ruse prin strâmtori, așa cum îi ceruse Ucraina de la începutul conflictului.

„Dacă Turcia nu este parte la război, ea are autoritatea de a nu permite trecerea navelor țărilor beligerante prin strâmtori. Dacă nava de război se întoarce la baza sa din Marea Neagră, trecerea nu este blocată.”, a explicat ministrul Mevlüt Çavuşoğlu, conform AFP.

Are Turcia dreptul de a opri navale rusești?

Convenția de la Montreux cu privire la statutul strâmtorilor este un acord din 1936, încheiat la Montreux în Elveția, prin care Turcia obține controlul asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele. 

Cu toate acestea, conform articolului 19, tratatul dă Turciei autoritatea de a interzice navele de război din toate țările, indiferent dacă sunt sau nu părți la război și indiferent dacă au o coastă la Marea Neagră sau nu, să treacă din strâmtori în perioadele de război dacă Turcia este parte a războiului sau dacă Turcia spune că este amenințată, conform agenției franceze de presă, AFP.

O altă excepție a articolului 19, oferă posibilitatea uneia dintre părțile care este implicată în război se întoarcă la baza sa militară prin cele două strâmtori.

Suheila Ismail, București

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,