joi, aprilie 7, 2022

Erdogan a lansat controversatul proiect Kanal Istanbul în valoare de 15 miliarde de dolari

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a lansat, pe 26 iunie, proiectul Kanal Istanbul,  de în valoare 15 miliarde de dolari, care ar avea ca scop ameliorarea traficului din strâmtoare Bosfor, conform Duvar English.

Kanal Istanbul, visul de un deceniu al președintelui turc, a fost lansat în ciuda criticilor și avertismentelor ecologilor îngrijorați de efectul asupra mediului.

„Considerăm Kanal Istanbul ca un proiect pentru salvarea viitorului Istanbulului.Deschidem o nouă pagină în istoria dezvoltării Turciei”, a afirmat Erdogan la ceremonia de deschidere, adăugând că canalul va dura șase ani pentru a fi finalizat.

Muncitorii din construcții au turnat ciment în fundațiile podului de 1,6 km, în timp ce o mulțime a fluturat steaguri turcești.

Guvernul susțin că este din ce în ce mai periculos pentru navele petroliere să se îndrepte între Marea Neagră și Marea Marmara în josul Bosforului aglomerat, care împarte jumătățile europene și asiatice ale Istanbulului, un oraș de 15 milioane de oameni.

Deja trec 43.000 de nave în fiecare an, cu mult mai mult decât cele 25.000 pe care guvernul le consideră sigure, provocând timpi de așteptare din ce în ce mai lungi. Până în 2050, se estimează că numărul va crește la 78.000.

Cu toate acestea, un sondaj sugerează că majoritatea cetățenilor se opun proiectului, la fel ca primarul Istanbulului Ekrem İmamoğlu și principalul partid de opoziție Partidul Republican Popular (CHP), de care aparține. Criticii spun că ar distruge un ecosistem marin și ar pune în pericol o parte din aprovizionarea cu apă dulce a orașului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.