vineri, aprilie 8, 2022

Turcia: 1 an de la moartea faimosului profesor, victimă a puciului eșuat

Faimosul profesor de psihiatrie și victimă a puciului eșuat din 15 iulie 2016 va fi comemorat pe 30 iunie, la un an de la pierderea luptei cu cancerul, conform presei turcești.

Soția lui Haluk Savaș, care și-a pierdut viața 54 de ani din cauza cancerului a anunțat evenimentul pe contul său de Twitter.

„Vom comemora ziua morții soțului meu, Haluk Savaș, pe 30 iunie la ora 17.00 la cimitirul Adana Kabasakal de lângă mormântul său”, a scris soția acestuia pe contul său de Twitter.

Ce s-a întâmplat?

Savaș a fost profesor de psihiatrie la Universitatea Gaziantep până când a fost concediat prin decret guvernamental în 2016, în urma puciului eşuat.

Ulterior a fost arestat pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen. Urmând ca, în noiembrie 2016, să fie eliberat în curs de proces după ce a fost diagnostica cu cancer. 

Deși, bărbatul a fost vindecat, cancerul a revenit la începutul lui 2019. Timp de luni de zile s-a străduit să obțină un pașaport pentru a călători în străinătate pentru tratamente, dar autoritățile au refuzat, în ciuda faptului că ulterior a fost achitat.

În sfârșit, i s-a permis să călătorească în străinătate în luna mai a anului trecut, dar tratamentul nu a avut rezultate pozitive.

Savaș a fost un avocat dedicat și vocal al altor victime ale epurării Turciei și a înființat un canal YouTube numit KHK TV (Decret TV), precum și mai multe platforme locale pentru a amplifica vocile victimelor.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească.