vineri, mai 24, 2024

Erdoğan acuzat că le-a permis cadeților din Qatar să studieze medicina „fără examene”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan este acuzat de politicienii din opoziție după ce au semnat un acord cu Qatar care va permite personalului militar să studieze medicina în universitățile turcești fără a susține examenele necesare, conform Turkish Minutes.

Kemal Kılıçdaroğlu, liderul principalului partid de opoziție Partidul Republican Popular (CHP) l-a criticat pe Erdogan după ce a semnat protocolul care permite personalului militar și studenților din Qatar să fie acceptați în programele de medicină fără examinare.

„Nu ți-e rușine să faci astfel de lucruri, AKP? Nu a fost cineva dintre voi în stare să iasă și să spună că a fost nedrept? Copiii noștri își irosesc tinerii în [eforturile de a reuși la examene pentru a] intra în acele școli ”, a declarat oficialul.

Parlamentarul CHP, Mustafa Adıgüzel, a condamnat, de asemenea, demersul lui Erdoğan în favoarea cadeților din Qatar, care a venit cu o zi înainte ca studenții turci să susțină examenele de admitere la universitate.

„Din păcate, tinerii noștri sunt tratați ca cetățeni de clasa a doua lângă cetățeni străini. Acești tineri și familiile lor vă vor face să plătiți pentru acest lucru”, a adăugat Adıgüzel, referindu-se la următoarele alegeri din 2023.

De asemenea, adjunctul președintelui grupului de partid opoziție naționalist İYİ (Bine) Lütfü Türkkan a făcut un comentariu sarcastic.

 „Să predăm țara Qatarului cu totul și să rezolvăm acest lucru”, a scris acesta pe Twitter.

În ce constă protocolul?

Intitulat „Instruire și cooperare în domeniul sănătății militare”, protocolul a fost aprobat de Erdoğan și pus în aplicare vineri, potrivit Monitorului Oficial, permițând personalului militar și studenților din Qatar să fie acceptați în programele de medicină, stomatologie și farmacie, în universitățile turcești fără a fi obligat să susțină examenele de admitere la care sunt supuși studenții turci.

Protocolul, care permite, de asemenea, personalului militar turc să urmeze studii medicale și instruire în Qatar fără a susține teste de calificare.

Qatarul și Turcia s-au bucurat de relații strânse. Qatar a susținut primăvara arabă, care a izbucnit prima dată în 2011 în Tunisia, în vederea eliminării regimurilor stabilite în țările arabe. De atunci, Turcia a susținut Qatarul și și-a mărit numărul de soldați în țara din Golf.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri.