vineri, aprilie 8, 2022

Erdoğan acuzat că le-a permis cadeților din Qatar să studieze medicina „fără examene”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan este acuzat de politicienii din opoziție după ce au semnat un acord cu Qatar care va permite personalului militar să studieze medicina în universitățile turcești fără a susține examenele necesare, conform Turkish Minutes.

Kemal Kılıçdaroğlu, liderul principalului partid de opoziție Partidul Republican Popular (CHP) l-a criticat pe Erdogan după ce a semnat protocolul care permite personalului militar și studenților din Qatar să fie acceptați în programele de medicină fără examinare.

„Nu ți-e rușine să faci astfel de lucruri, AKP? Nu a fost cineva dintre voi în stare să iasă și să spună că a fost nedrept? Copiii noștri își irosesc tinerii în [eforturile de a reuși la examene pentru a] intra în acele școli ”, a declarat oficialul.

Parlamentarul CHP, Mustafa Adıgüzel, a condamnat, de asemenea, demersul lui Erdoğan în favoarea cadeților din Qatar, care a venit cu o zi înainte ca studenții turci să susțină examenele de admitere la universitate.

„Din păcate, tinerii noștri sunt tratați ca cetățeni de clasa a doua lângă cetățeni străini. Acești tineri și familiile lor vă vor face să plătiți pentru acest lucru”, a adăugat Adıgüzel, referindu-se la următoarele alegeri din 2023.

De asemenea, adjunctul președintelui grupului de partid opoziție naționalist İYİ (Bine) Lütfü Türkkan a făcut un comentariu sarcastic.

 „Să predăm țara Qatarului cu totul și să rezolvăm acest lucru”, a scris acesta pe Twitter.

În ce constă protocolul?

Intitulat „Instruire și cooperare în domeniul sănătății militare”, protocolul a fost aprobat de Erdoğan și pus în aplicare vineri, potrivit Monitorului Oficial, permițând personalului militar și studenților din Qatar să fie acceptați în programele de medicină, stomatologie și farmacie, în universitățile turcești fără a fi obligat să susțină examenele de admitere la care sunt supuși studenții turci.

Protocolul, care permite, de asemenea, personalului militar turc să urmeze studii medicale și instruire în Qatar fără a susține teste de calificare.

Qatarul și Turcia s-au bucurat de relații strânse. Qatar a susținut primăvara arabă, care a izbucnit prima dată în 2011 în Tunisia, în vederea eliminării regimurilor stabilite în țările arabe. De atunci, Turcia a susținut Qatarul și și-a mărit numărul de soldați în țara din Golf.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.