joi, aprilie 7, 2022

Câștigătoarea Eurovision, Jamala a ajuns în Istanbul, după ce s-a refugiat în România

Ucraineanca Jamala, câștigătoarea Eurovision 2016 a ajuns în Istanbul, după ce s-a refugiat în România, împreună cu cei doi copiii, conform presei turcești.

După ce rușii au început invazia din Ucraina, Jamala, pe numele său real, Susana Alimivna Jamaladinova,  a venit în România, după un drum de patru zile cu mașina, apoi, a mers în Istanbul, unde sora ei locuiește. 

La începutul conferinței de presă, Jamala a mulțumit poporului turc pentru primirea călduroasă.

„Civili nevinovați au fost bombardați zile întregi în Ucraina. În Kiev, bătrânii, femeile și copiii încearcă să supraviețuiască. Aș dori să mulțumesc statului și poporului Turciei pentru sprijinul necondiționat pe care ni l-au acordat. Turcia este ceea ce a fost de 100 de ani. Ne-a deschis porțile ca o chestiune de responsabilitate umanitară și conștiincioasă, fără niciun răspuns. Mulțumiri nesfârșite Președintelui Turciei și poporul turc”, a spus aceasta, într-o conferință de presă, citat de sabah.com.tr

„Nu m-am gândit niciodată că voi veni în Turcia ca refugiat”

Jamala a povestit despre ziua de 24 februarie, când Rusia a început atacul asupra Ucraina.

„Nu m-am gândit niciodată că voi veni în Turcia ca refugiat. Soțul mea m-a trezit la 05:00 dimineața, pe 24 februarie, de la sunetul bombelor și a spus că a avut loc un atac cu bombă îe Kiev. Nu am stiut ce sa fac de la inceput. Spre seară, ne-am dat seama că toată Ucraina era asediată și s-a auzit zgomotul bombelor în diferite orașe. A trebuit să părăsim Kievul. A trebuit să fugim în regiunea de vest a Ucrainei.” a explicat cântăreața.

„Avem un singur plan, și acesta este să câștigăm”

Cântăreața într-o apariție televizată la Halk TV a făcut apel către întrega lume și către cetățenii turci să vorbească despre situația Ucrainei.

„Avem un singur plan, și acesta este să câștigăm. Pentru că faptele ne susțin. El luptă pentru familia noastră și pentru țara noastră.Ii rugăm pe toți turcii să nu tacă și să vorbească. Spune-ți cât de groaznic e ce sa întâmplat. Putin este bolnav. Planul său a ucis oameni nevinovați. Mi-a spulberat țara.Nu putem să renunțăm pur și simplu la țara noastră, la casele noastre, doar pentru că cineva a spus că acum este a lui”, a susțint Jamala, într-un interviu pentru Halk TV.

Jamala a atras atenția asupra milioanelor de femei și copii care sunt în căutare de refugiu.

 „Nu mă simt confortabil când femei și copii au murit în țara mea. Nu am reușit să dorm de 6 zile. Vreau să mă întorc acasă. Acest lucru este extrem de important pentru mine. Sunt foarte recunoscător că am șansa să mă adăpostesc în casa surorii mele chiar acum. Dar milioane de femei și copiii au devenit refugiați chiar acum. Avem nevoie de sprijinul întregii lumi și al Turciei”, a făcut apel Jamala.

Despre Jamala

Jamala, de origine tătăroaică din Crimeea, este căsătorită din 2017 cu Bekir Suleimanov, care a rămas în Kiev pentru a lupta cu rușii. Cântăreața a câștigat Eurovision 2016 cu piesa „1944”, a cărei versuri și linie melodică au fost scrise chiar de ea și care reprezintă o declarație politică. Balada ei vorbește despre deportarea tătarilor crimeeni de către Stalin. Melodia a fost văzută și ca o reacție la anexarea forțată a Crimeei de către Rusia, iar versurile au creat tensiuni între vecinii aflați azi în război. La momentul ridicării trofeului Eurovision, Jamala a făcut apel la dragoste și pace, spunând că victoria ei arată că „europenii au fost pregătiți să afle despre durerea altor oameni”, conform profm.ro

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.