sâmbătă, aprilie 20, 2024

Câștigătoarea Eurovision, Jamala a ajuns în Istanbul, după ce s-a refugiat în România

Ucraineanca Jamala, câștigătoarea Eurovision 2016 a ajuns în Istanbul, după ce s-a refugiat în România, împreună cu cei doi copiii, conform presei turcești.

După ce rușii au început invazia din Ucraina, Jamala, pe numele său real, Susana Alimivna Jamaladinova,  a venit în România, după un drum de patru zile cu mașina, apoi, a mers în Istanbul, unde sora ei locuiește. 

La începutul conferinței de presă, Jamala a mulțumit poporului turc pentru primirea călduroasă.

„Civili nevinovați au fost bombardați zile întregi în Ucraina. În Kiev, bătrânii, femeile și copiii încearcă să supraviețuiască. Aș dori să mulțumesc statului și poporului Turciei pentru sprijinul necondiționat pe care ni l-au acordat. Turcia este ceea ce a fost de 100 de ani. Ne-a deschis porțile ca o chestiune de responsabilitate umanitară și conștiincioasă, fără niciun răspuns. Mulțumiri nesfârșite Președintelui Turciei și poporul turc”, a spus aceasta, într-o conferință de presă, citat de sabah.com.tr

„Nu m-am gândit niciodată că voi veni în Turcia ca refugiat”

Jamala a povestit despre ziua de 24 februarie, când Rusia a început atacul asupra Ucraina.

„Nu m-am gândit niciodată că voi veni în Turcia ca refugiat. Soțul mea m-a trezit la 05:00 dimineața, pe 24 februarie, de la sunetul bombelor și a spus că a avut loc un atac cu bombă îe Kiev. Nu am stiut ce sa fac de la inceput. Spre seară, ne-am dat seama că toată Ucraina era asediată și s-a auzit zgomotul bombelor în diferite orașe. A trebuit să părăsim Kievul. A trebuit să fugim în regiunea de vest a Ucrainei.” a explicat cântăreața.

„Avem un singur plan, și acesta este să câștigăm”

Cântăreața într-o apariție televizată la Halk TV a făcut apel către întrega lume și către cetățenii turci să vorbească despre situația Ucrainei.

„Avem un singur plan, și acesta este să câștigăm. Pentru că faptele ne susțin. El luptă pentru familia noastră și pentru țara noastră.Ii rugăm pe toți turcii să nu tacă și să vorbească. Spune-ți cât de groaznic e ce sa întâmplat. Putin este bolnav. Planul său a ucis oameni nevinovați. Mi-a spulberat țara.Nu putem să renunțăm pur și simplu la țara noastră, la casele noastre, doar pentru că cineva a spus că acum este a lui”, a susțint Jamala, într-un interviu pentru Halk TV.

Jamala a atras atenția asupra milioanelor de femei și copii care sunt în căutare de refugiu.

 „Nu mă simt confortabil când femei și copii au murit în țara mea. Nu am reușit să dorm de 6 zile. Vreau să mă întorc acasă. Acest lucru este extrem de important pentru mine. Sunt foarte recunoscător că am șansa să mă adăpostesc în casa surorii mele chiar acum. Dar milioane de femei și copiii au devenit refugiați chiar acum. Avem nevoie de sprijinul întregii lumi și al Turciei”, a făcut apel Jamala.

Despre Jamala

Jamala, de origine tătăroaică din Crimeea, este căsătorită din 2017 cu Bekir Suleimanov, care a rămas în Kiev pentru a lupta cu rușii. Cântăreața a câștigat Eurovision 2016 cu piesa „1944”, a cărei versuri și linie melodică au fost scrise chiar de ea și care reprezintă o declarație politică. Balada ei vorbește despre deportarea tătarilor crimeeni de către Stalin. Melodia a fost văzută și ca o reacție la anexarea forțată a Crimeei de către Rusia, iar versurile au creat tensiuni între vecinii aflați azi în război. La momentul ridicării trofeului Eurovision, Jamala a făcut apel la dragoste și pace, spunând că victoria ei arată că „europenii au fost pregătiți să afle despre durerea altor oameni”, conform profm.ro

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.