miercuri, mai 29, 2024

Câștigătoarea Eurovision, Jamala a ajuns în Istanbul, după ce s-a refugiat în România

Ucraineanca Jamala, câștigătoarea Eurovision 2016 a ajuns în Istanbul, după ce s-a refugiat în România, împreună cu cei doi copiii, conform presei turcești.

După ce rușii au început invazia din Ucraina, Jamala, pe numele său real, Susana Alimivna Jamaladinova,  a venit în România, după un drum de patru zile cu mașina, apoi, a mers în Istanbul, unde sora ei locuiește. 

La începutul conferinței de presă, Jamala a mulțumit poporului turc pentru primirea călduroasă.

„Civili nevinovați au fost bombardați zile întregi în Ucraina. În Kiev, bătrânii, femeile și copiii încearcă să supraviețuiască. Aș dori să mulțumesc statului și poporului Turciei pentru sprijinul necondiționat pe care ni l-au acordat. Turcia este ceea ce a fost de 100 de ani. Ne-a deschis porțile ca o chestiune de responsabilitate umanitară și conștiincioasă, fără niciun răspuns. Mulțumiri nesfârșite Președintelui Turciei și poporul turc”, a spus aceasta, într-o conferință de presă, citat de sabah.com.tr

„Nu m-am gândit niciodată că voi veni în Turcia ca refugiat”

Jamala a povestit despre ziua de 24 februarie, când Rusia a început atacul asupra Ucraina.

„Nu m-am gândit niciodată că voi veni în Turcia ca refugiat. Soțul mea m-a trezit la 05:00 dimineața, pe 24 februarie, de la sunetul bombelor și a spus că a avut loc un atac cu bombă îe Kiev. Nu am stiut ce sa fac de la inceput. Spre seară, ne-am dat seama că toată Ucraina era asediată și s-a auzit zgomotul bombelor în diferite orașe. A trebuit să părăsim Kievul. A trebuit să fugim în regiunea de vest a Ucrainei.” a explicat cântăreața.

„Avem un singur plan, și acesta este să câștigăm”

Cântăreața într-o apariție televizată la Halk TV a făcut apel către întrega lume și către cetățenii turci să vorbească despre situația Ucrainei.

„Avem un singur plan, și acesta este să câștigăm. Pentru că faptele ne susțin. El luptă pentru familia noastră și pentru țara noastră.Ii rugăm pe toți turcii să nu tacă și să vorbească. Spune-ți cât de groaznic e ce sa întâmplat. Putin este bolnav. Planul său a ucis oameni nevinovați. Mi-a spulberat țara.Nu putem să renunțăm pur și simplu la țara noastră, la casele noastre, doar pentru că cineva a spus că acum este a lui”, a susțint Jamala, într-un interviu pentru Halk TV.

Jamala a atras atenția asupra milioanelor de femei și copii care sunt în căutare de refugiu.

 „Nu mă simt confortabil când femei și copii au murit în țara mea. Nu am reușit să dorm de 6 zile. Vreau să mă întorc acasă. Acest lucru este extrem de important pentru mine. Sunt foarte recunoscător că am șansa să mă adăpostesc în casa surorii mele chiar acum. Dar milioane de femei și copiii au devenit refugiați chiar acum. Avem nevoie de sprijinul întregii lumi și al Turciei”, a făcut apel Jamala.

Despre Jamala

Jamala, de origine tătăroaică din Crimeea, este căsătorită din 2017 cu Bekir Suleimanov, care a rămas în Kiev pentru a lupta cu rușii. Cântăreața a câștigat Eurovision 2016 cu piesa „1944”, a cărei versuri și linie melodică au fost scrise chiar de ea și care reprezintă o declarație politică. Balada ei vorbește despre deportarea tătarilor crimeeni de către Stalin. Melodia a fost văzută și ca o reacție la anexarea forțată a Crimeei de către Rusia, iar versurile au creat tensiuni între vecinii aflați azi în război. La momentul ridicării trofeului Eurovision, Jamala a făcut apel la dragoste și pace, spunând că victoria ei arată că „europenii au fost pregătiți să afle despre durerea altor oameni”, conform profm.ro

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Echipa de volei a Turciei furioasă, după un zbor de 13 ore în clasa economică

Ebrar Karakurt, Zehra Güneş, Hande Bakadın, Eda Erdem, Simge Aköz și Aslı Kalaç au împărtășit fotografiile pe care le-au făcut din interiorul aeronavei ca o poveste pe Instagram și și-au exprimat criticile. 

De 24 de ori campioni! Galatasaray, fosta echipa a lui Hagi, a făcut istorie!

Meciul cu Konyaspor s-a încheiat cu un scor de 3-1, duminică, în ultima etapă a sezonului, şi a obţinut al 24-lea titlu de campioană a Turciei din istoria sa.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.