Turcia a implementat un nou sistem după referendumul, din 2018, care îi oferă mai multe atribuții președintelui turc, precum și puterea de a retragerea Turcia din tratate și convenții doar cu semnătura acestuia.
Mai mult de atât, președinte parlamentului turc, Mustafa Şentop a făcut afirmații controversate, anul trecut, după ce Erdogan a retras Turcia din Convenția de la Istanbul, tot printr-un decret prezidențial.
Şentop a declarat presei turcești că Erdogan are puterea de a face același lucru și cu Tratatul de la Montreux, care garantează libera circulația prin cele două strâmtori, Bosfor și Dardanele.
Mai mult de atât, Turcia a reținut anul trecut, 104 de foști generali care printr-o declarație comuna despre Kanal Istanbul, faimosul proiect al președintelui turc, care ar avea ca scop ameliorarea traficului din strâmtoare Bosfor.
Generalii au susținut Kanal Istanbul încalcă Convenția de la Montreux, menită să prevină militarizarea Marii Negre. Ancheta declanșată este încă în desfășurare.
Ucraina cere ajutorul Turciei
Statul turc care părea că avea de gând să se retragă din Convenția de la Montreux, în momentul în care Ucraina a cerut ca Turcia să nu ofere acces navelor rusești, președintele turc a decis, totuși respectarea tratatului.
Astfel, conform declarațiilor ministrului turc de afaceri externe, Turcia nu intenționează să blocheze trecerea navelor ruse prin strâmtori, așa cum îi ceruse Ucraina de la începutul conflictului.
„Dacă Turcia nu este parte la război, ea are autoritatea de a nu permite trecerea navelor țărilor beligerante prin strâmtori. Dacă nava de război se întoarce la baza sa din Marea Neagră, trecerea nu este blocată.”, a explicat ministrul Mevlüt Çavuşoğlu, conform AFP.
Are Turcia dreptul de a opri navale rusești?
Convenția de la Montreux cu privire la statutul strâmtorilor este un acord din 1936, încheiat la Montreux în Elveția, prin care Turcia obține controlul asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele.
Cu toate acestea, conform articolului 19, tratatul dă Turciei autoritatea de a interzice navele de război din toate țările, indiferent dacă sunt sau nu părți la război și indiferent dacă au o coastă la Marea Neagră sau nu, să treacă din strâmtori în perioadele de război dacă Turcia este parte a războiului sau dacă Turcia spune că este amenințată, conform agenției franceze de presă, AFP.
O altă excepție a articolului 19, oferă posibilitatea uneia dintre părțile care este implicată în război se întoarcă la baza sa militară prin cele două strâmtori.