vineri, ianuarie 27, 2023

Cel mai important vot din Turcia. Erdogan vrea alegeri cu o lună înainte

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a semnalat că intenționează să anticipeze următoarele alegeri generale cu o lună înainte, pe 14 mai, conform presei turcești.

Erdogan a ținut, miercuri, un discurs în fața partidului său, unde a amintit ziua în care Turcia modernă a organizat primele alegeri libere în 1950.

Votul din 14 mai 1950 a fost câștigat de Adnan Menderes, prim-ministrul care a fost răsturnat de o junta militară în 1960 și executat un an mai târziu.

Erdogan a fost închis pentru scurt timp când era primar al Istanbulului în anii 1990 și se compară adesea cu Menderes.

Anunțul pregătește scena pentru ceea ce unii analiști consideră drept cel mai important vot al Turciei din generații.

Următoarele alegeri generale din Turcia ar trebuie să aibă loc oficial pe 18 iunie, însă aliații lui Erdogan au sugerat că ar putea avansa în sondaje, datorită sărbătorilor religioase și a examenelor școlare.

Analiştii cred că echipa lui Erdogan caută un moment perfect în care propriii săi alegători sunt mai probabil să se prezinte decât cei care îi susţin pe oponenţii săi.

Partidul lui Erdogan, cu rădăcini islamice au condus Turcia timp de două decenii tumultoase, în care au fost văzute ani de boom-uri și crize economice, precum și războaie și chiar o lovitură de stat eșuată, dar sângeroasă.

Opoziția sa seculară intră în campanie dezbinată, de la politică la strategie și nu a căzut de acord asupra unui candidat pentru a lupta împotriva lui Erdogan.

Istanbul: Apel către locuitori pentru a opri risipa de apă: „ Să evităm consumul inconștient de apă și să ne concentrăm pe economisire”

Administrația de apă și canalizare din Istanbul (ISKI) a explicat că amenințările de secetă au făcut necesară schimbarea obiceiurilor de utilizare a apei în Turcia, precum și în întreaga lume.

Vești bune pentru turiștii moldoveni! Un zbor direct către Istanbul a fost introdus

Wizz Air, operatorul aerian cu cele mai multe zboruri externe disponibile de la Iași, a anunțat că cursa va fi disponibilă din 4 aprilie, iar noua rută directă va fi operată cu o frecvență de trei zboruri pe săptămână.

O nouă linie de metrou! De la Aeroportul Istanbul în cartierul Eyüpsultan în doar 24 de minute!

Legătura de metrou de 34 de kilometri marchează prima conexiune feroviară cu aeroportul din Istanbul.

Fără precedent! CEDO examinează cazul unui profesor, victimă a epurarilor guvernului lui Erdogan 

Dacă instanța decide că a existat o încălcare a drepturilor în cazul fostului profesor Yüksel Yalçınkaya, soarta miilor de persoane care au fost condamnate sau sunt judecate pentru acuzații de terorism din cauza legăturilor lor cu Mișcarea Gülen se poate schimba.

Bărbat concediat pentru că soția era investigată. Curtea Supremă din Turcia a dat verdictul!

Resul Aydın, care lucra la o rafinărie de zahăr de stat din provincia Elazig, din estul Turciei, a fost concediat printr-un decret de urgență în 2017, ca parte a unei epurări după puciul eșuat din 2016.

Turcia: Femeie, închisă cu fiica de 3 luni, a fost eliberată

O femeie, care era în închisoare însoţită de fiica ei de 3 luni în închisoare, a fost eliberată condiţionat din cauza stării de sănătate a fiicei sale,

Reporter concediat după ce o știre despre sărăcia din Turcia a ajuns virală

În știrea de săptămâna trecută, al cărui videoclip a fost difuzat pe scară largă pe rețelele de socializare, băiatul îi spune lui Fatmanur Boylu, reporter la Habertürk TV, că mama lui i-a cumpărat „carne” pentru a sărbători notele mari pe care le-a obținut semestrul acesta.

Un turc, condamnat pentru fraudă, a vrut să fugă în România, cu un buletin românesc fals

Un cetățean turc a încercat să fugă în România, cu o carte de identitate românească falsă, conform Romanya Haber.