miercuri, ianuarie 18, 2023

Scandal în Germania: Turcia amenință dizidenței cu „anihilarea”. De unde a pornit totul?

Presa din Germania vorbește despre campania electorală a turcilor, după un scandal pornit în urma unei vizite a unui politician turc, conform ziarului Tagesspiegel.

În timpul unei apariții în Germania, Mustafa Acikgöz, un reprezentant din partidul lui Erdogan, a amenințat dizidenții turci din Germania cu „anihilarea”. 

Oficialul a vizitat orașul nordic, Neuss, unde a ținut un discurs la moschee și filiala locală UID, cu sediu și în România, din 2022.

În discursurile sale, Acikgöz afirmă că Turcia îi va înlătura pe susținătorii PKK și a predicatorul Fethullah Gülen din Germania și în alte părți.

Germania condamnă discursul Turciei

Germano-turcii alarmați au sesizat autoritățile, iar, luni, Ministerul german de Externe a convocat reprezentantul al ambasadei Turciei la Berlin.

„Manifestări precum cea la care a participat deputatul turc în orașul Neuss nu ar trebui să se mai întâmple. Ura și hărțuirea nu-și au locul în Germania. Am amintit că evenimentele electorale străine trebuie aprobate în prealabil. Dacă reprezentanții turci nu respectă regulile, atunci va trebui să studiem care ar putea fi consecințele”., a spus Ministerul german de Externe într-un comunicat difuzat pe Twitter.

Erdogan plănuiește să meargă în Germania

Potrivit rapoartelor presei turce, președintele Recep Tayyip Erdogan se va întoarce la Berlin pe 27 sau 28 ianuarie pentru prima sa vizită în Germania în trei ani.

Erdogan a fost ultima dată la Berlin în ianuarie 2020. Cancelarul Olaf Scholz l-a vizitat pe președintele turc la Ankara în martie 2022. La acea vreme era vorba despre războiul din Ucraina, iar conflictul ar putea fi subiectul principal și de această dată. Ankara cere, de asemenea, Germaniei extrădarea dizidenților turci.

Germania a interzis aparițiile în timpul campaniei electorale

Înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia, care, potrivit guvernului, urmează să fie anticipate din iunie până în mai, Erdogan și alți politicieni turci militează și ei pentru sprijinul celor aproximativ 1,4 milioane de alegători turci din Germania. Liderul opoziției Kemal Kilicdaroglu a fost în Germania în decembrie.

În urmă cu șase ani, guvernul federal a interzis toate aparițiile în campanie ale politicienilor turci în Germania, deoarece se temea că conflictele din Turcia ar putea fi luptate pe teritoriul german. Declarațiile politicianului AKP Acikgöz reaprind acum aceste temeri.

Turcia: Aproape 2.300 de oameni și-au pierdut viața în accidente rutiere  în 2022

Din cele peste 485.000 de accidente de circulație care au avut loc în ultimul an, 203.923 au fost cauzate de șofer, 22.195 de pietoni, 901 de drum și 2.750 de pasageri.

Scandal în Germania: Turcia amenință dizidenței cu „anihilarea”. De unde a pornit totul?

Presa din Germania vorbește despre campania electorală a turcilor, după un scandal pornit în urma unei vizite a unui politician turc, conform...

Istanbul: O navă cu cerealelor din Ucraina a oprit traficul de pe Bosfor

Nava a eșuat în partea asiatică a Istanbulului, suspendând traficul în ambele direcții pe una dintre cele mai aglomerate căi de transport maritim din lume.

Scriitoarea Cleopatra Lorințiu în dialog deschis cu tinerii, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Scriitoarea și jurnalista Cleopatra Lorințiu a vorbit cu tinerii cu ocazia Zilei Culturii Naționale despre starea culturii și bineînțeles, poetul național, Mihai Eminescu.

Turcia: Raid în 15 case pentru reținerea studenților cu presupuse legături cu Mișcarea Gulen 

Parchetul Mersin a emis mandate de reținere pentru 15 persoane pentru presupusa „diseminare de propagandă teroristă” și pentru trimiterea de mesaje considerate de autorități ca dovezi ale afilierii lor la Mișcarea Gulen.

Apelul îndurerat a unui turc! Cere ca soția închisă să se unească cu fiul ei bolnav de cancer

Gülten Sayın a fost arestată în decembrie cu o condamnare de șase ani pentru că a lucrat la un cămin studențesc și pentru că a depus bani la Bank Asya, ambele fiind închise de guvern din cauza presupuselor lor legături cu Mișcarea Gulen.

Turcia: 2 copii își însoțesc mama în închisoare. Mama condamnată că a lucrat într-un cămin studențesc

Serpil Turan a fost condamnată la aproape șapte ani de închisoare pentru că lucra într-un cămin studențesc din Ankara, pe care guvernul l-a închis ulterior din cauza legăturilor sale cu Mișcarea Gülen.

Istanbul: Noi taxiuri de lux au fost introduse. Află ce oferă!

Centrul de coordonare a transporturilor din Istanbul, UKOME, a luat decizia de a transforma microbuzele în taxiuri de lux în noiembrie 2022.