sâmbătă, septembrie 30, 2023

O nouă fundație a fost inaugurată la București, în prezența ministrului de externe din Turcia

O sucursală a fundației UID (Uniunea Internațională a Democraților), cunoscută anterior ca UETD, a fost inaugurată la București, alături de Ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavuşoğlu.

UID, care au fost nevoiți să-și schimbe numele, după ce a membrii acesteia au fost implicați în acțiuni ilegale în mai multe țări UE, în special de Germania, și-a deschis porțile și în România.

Consiliul de administrație al Uniunii Internaționale Democraților (UID) este situat pe Fundeni și prezidat de Naci Kanbay, alături de alți opt membrii.

Conform raportului Organizației pentru Protecția Constituției (BfV), unitatea de informații interne a Germaniei din ultimii ani, UID a constatat că cercurile islamiste și naționaliste apropiate guvernului din Turcia s-au concentrat pe eforturile de a-și spori influența în sfera publică și să creeze influență politică în Germania, conform Deutsche Welle.

În paralel, s-a descoperit că Uniunea Internațională a Democraților (UID), fostă Uniunea Democraților Europeni Turci (UETD), se află sub controlul directorilor superiori ai partidului de la guvernare, AKP,  și că organizația încearcă să influențeze procesul de formare a opiniei publice politice în Germania, în favoarea partidului lui Erdogan.

ÇAVUŞOĞLU MESAJ CĂTRE TURCİİ DİN ROMÂNİA: „SĂ NE İNFORMAȚİ!”

În timpul discursului său de deschidere, Ministrul de Externe turc, Mevlüt Çavuşoğlu a sfătuit publicul să urmărească activitățile Guleniștilor din România și să ofere informațiile activitățile către Ambasada Turciei, dar și direct către Ministerul de Externe din Turcia.

„În orice caz, ar fi bine să ne informați imediat, în special Ambasada și Consulatul nostru General.”, susține oficialul.

SCANDAL ÎN SUEDİA 

În Suedia, scandalul activităților ilegale de informații desfășurate de guvernul Erdogan în străinătate a explodat. În 2017, presa suedeză, unde Ambasada Turciei la Stockholm, alături de ă UID-Uniunea Internațională a Democraților), a fost larg acoperit în mass-media suedeză.

Ministrul suedez de externe, Margot Wallström, a făcut o declarație, descriind scandalul drept o acuzație penală majoră și exprimându-și îngrijorarea profundă.

Într-o declarație adresată presei suedeze, ambasadorul de atunci la Stockholm, Kaya Türkmen, a recunoscut că autoritățile suedeze i-au cerut explicații pe această temă și au recunoscut că colectează informații despre dizidenți și despre comunitatea Gülen.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.