luni, octombrie 2, 2023

Turcia: Angajat la Căile Ferate transferat la un alt loc de muncă, pentru că deținea cărți ale lui Demirtaș

Căile Ferate de Stat Turce (TCDD) au transferat un ofițer într-un post în estul Turciei, după ce superiorul său a spus poliției că deține o carte scrisă de liderul kurd întemnițat Selahattin Demirtaș, conform Turkish Minutes.

Bărbatul identificat doar prin inițialele İ.K, din Izmir a fost raportat poliției de către ofițerul său superior, E.K., pe 22 septembrie, pentru presupusa deținere de publicații interzise. Acesta a susținut că a găsit o carte intitulată „Leylan” pe care Demirtaş a scris-o din spatele gratiilor, în sertarul biroului lui İ.K.

Poliția nu a luat nicio măsură, deoarece nu a existat un ordin de retragere a „Leylan”, care a fost publicat în 2020, de pe rafturile din Turcia. Din același motiv, procurorii nu au considerat necesar să demareze o anchetă asupra lui İ.K.

Avocatul, care susține că nu deține cartea, a depus și o plângere împotriva superiorului său, sub acuzația de obținere ilegală de informații personale, pe lângă insulte și calomnii. İ.K. de asemenea, a depus o cerere la Asociația Avocaților din İzmir și a cerut să ia măsuri disciplinare împotriva lui E.K.

Ca urmare, bărbatul a fost realocat, miercuri, într-un post în provincia Malatya de est.

135.000 de cărți interzise

De la o tentativă de lovitură de stat în Turcia în iulie 2016, un număr tot mai mare de cărți au fost scoase în afara legii și confiscate, unele chiar considerate dovezi ale anumitor crime, ceea ce a generat îngrijorare în rândul editorilor, autorilor și al publicului larg.

Potrivit editorilor turci, cel puțin 30 de edituri au fost închise prin decrete guvernamentale, în timp ce peste 670 de cărți au fost confiscate pentru presupusa diseminare a „propagandei unei organizații teroriste”.

Alte 135.000 de cărți au fost interzise din bibliotecile publice pentru aceleași motive.

Demirtaș închis, în ciuda deciziei CEDO

Demirtaş, fost copreşedinte al Partidului Democrat Popular (HDP) pro-kurd, a fost arestat pe 4 noiembrie 2016, sub acuzații de terorism și a rămas în închisoare de atunci, în ciuda a două hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 2018 și 2020 care spuneau că Demirtaș a fost închis din motive „politice” și nu din motive „legale”, ordonând „eliberarea imediată” a acestuia.

„Leylan” este un roman Demirtaş dedicat soţiei sale, Başak, şi celor două fiice.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Istanbul:Cea mai prestigioasă universitate marchează 1000 de zile de protest

Într-o declarație, comunitatea a reamintit că prezența poliției a continuat în și în jurul campusurilor Universității Boğaziçi și că aproximativ 150 de persoane, inclusiv membri ai facultății, cadre universitare pensionare și absolvenți, nu au avut voie să intre în campusuri.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Istanbul: O școală acoperă o reproducere a lui Picasso, argumentând că este „nepotrivită”

O expoziție a fost organizată la școală semestrul trecut, unde studenții au creat sculpturi, picturi și gravuri folosind material reutilizat. Una dintre aceste piese a fost o reproducere a picturii Guernica a lui Pablo Picasso

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.