miercuri, iulie 24, 2024

Turcia: Angajat la Căile Ferate transferat la un alt loc de muncă, pentru că deținea cărți ale lui Demirtaș

Căile Ferate de Stat Turce (TCDD) au transferat un ofițer într-un post în estul Turciei, după ce superiorul său a spus poliției că deține o carte scrisă de liderul kurd întemnițat Selahattin Demirtaș, conform Turkish Minutes.

Bărbatul identificat doar prin inițialele İ.K, din Izmir a fost raportat poliției de către ofițerul său superior, E.K., pe 22 septembrie, pentru presupusa deținere de publicații interzise. Acesta a susținut că a găsit o carte intitulată „Leylan” pe care Demirtaş a scris-o din spatele gratiilor, în sertarul biroului lui İ.K.

Poliția nu a luat nicio măsură, deoarece nu a existat un ordin de retragere a „Leylan”, care a fost publicat în 2020, de pe rafturile din Turcia. Din același motiv, procurorii nu au considerat necesar să demareze o anchetă asupra lui İ.K.

Avocatul, care susține că nu deține cartea, a depus și o plângere împotriva superiorului său, sub acuzația de obținere ilegală de informații personale, pe lângă insulte și calomnii. İ.K. de asemenea, a depus o cerere la Asociația Avocaților din İzmir și a cerut să ia măsuri disciplinare împotriva lui E.K.

Ca urmare, bărbatul a fost realocat, miercuri, într-un post în provincia Malatya de est.

135.000 de cărți interzise

De la o tentativă de lovitură de stat în Turcia în iulie 2016, un număr tot mai mare de cărți au fost scoase în afara legii și confiscate, unele chiar considerate dovezi ale anumitor crime, ceea ce a generat îngrijorare în rândul editorilor, autorilor și al publicului larg.

Potrivit editorilor turci, cel puțin 30 de edituri au fost închise prin decrete guvernamentale, în timp ce peste 670 de cărți au fost confiscate pentru presupusa diseminare a „propagandei unei organizații teroriste”.

Alte 135.000 de cărți au fost interzise din bibliotecile publice pentru aceleași motive.

Demirtaș închis, în ciuda deciziei CEDO

Demirtaş, fost copreşedinte al Partidului Democrat Popular (HDP) pro-kurd, a fost arestat pe 4 noiembrie 2016, sub acuzații de terorism și a rămas în închisoare de atunci, în ciuda a două hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 2018 și 2020 care spuneau că Demirtaș a fost închis din motive „politice” și nu din motive „legale”, ordonând „eliberarea imediată” a acestuia.

„Leylan” este un roman Demirtaş dedicat soţiei sale, Başak, şi celor două fiice.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.