vineri, februarie 3, 2023

Turcia: Angajat la Căile Ferate transferat la un alt loc de muncă, pentru că deținea cărți ale lui Demirtaș

Căile Ferate de Stat Turce (TCDD) au transferat un ofițer într-un post în estul Turciei, după ce superiorul său a spus poliției că deține o carte scrisă de liderul kurd întemnițat Selahattin Demirtaș, conform Turkish Minutes.

Bărbatul identificat doar prin inițialele İ.K, din Izmir a fost raportat poliției de către ofițerul său superior, E.K., pe 22 septembrie, pentru presupusa deținere de publicații interzise. Acesta a susținut că a găsit o carte intitulată „Leylan” pe care Demirtaş a scris-o din spatele gratiilor, în sertarul biroului lui İ.K.

Poliția nu a luat nicio măsură, deoarece nu a existat un ordin de retragere a „Leylan”, care a fost publicat în 2020, de pe rafturile din Turcia. Din același motiv, procurorii nu au considerat necesar să demareze o anchetă asupra lui İ.K.

Avocatul, care susține că nu deține cartea, a depus și o plângere împotriva superiorului său, sub acuzația de obținere ilegală de informații personale, pe lângă insulte și calomnii. İ.K. de asemenea, a depus o cerere la Asociația Avocaților din İzmir și a cerut să ia măsuri disciplinare împotriva lui E.K.

Ca urmare, bărbatul a fost realocat, miercuri, într-un post în provincia Malatya de est.

135.000 de cărți interzise

De la o tentativă de lovitură de stat în Turcia în iulie 2016, un număr tot mai mare de cărți au fost scoase în afara legii și confiscate, unele chiar considerate dovezi ale anumitor crime, ceea ce a generat îngrijorare în rândul editorilor, autorilor și al publicului larg.

Potrivit editorilor turci, cel puțin 30 de edituri au fost închise prin decrete guvernamentale, în timp ce peste 670 de cărți au fost confiscate pentru presupusa diseminare a „propagandei unei organizații teroriste”.

Alte 135.000 de cărți au fost interzise din bibliotecile publice pentru aceleași motive.

Demirtaș închis, în ciuda deciziei CEDO

Demirtaş, fost copreşedinte al Partidului Democrat Popular (HDP) pro-kurd, a fost arestat pe 4 noiembrie 2016, sub acuzații de terorism și a rămas în închisoare de atunci, în ciuda a două hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 2018 și 2020 care spuneau că Demirtaș a fost închis din motive „politice” și nu din motive „legale”, ordonând „eliberarea imediată” a acestuia.

„Leylan” este un roman Demirtaş dedicat soţiei sale, Başak, şi celor două fiice.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.