vineri, februarie 3, 2023

Proteste în Turcia: „Așteaptă ca prizonierii bolnavi să moară în închisoare”

Familiile deținuților bolnavi au continuat protestele în cea de-a 387-a zi, cerând eliberarea urgentă, relatează Bianet.org

„Justice Watch” a organizate pentru a 387-a zi, un protest în provincia estică Diyarbakır, pentru ca prizonierii bolnavi și deținuții a căror eliberare este amânată în mod arbitrar să fie eliberați.

Zeki Baran, co-președinte al MED TUHAD-FED, o asociație a familiilor deținuților,

„Mamele deținuților sunt cu ochii pe justiției zi și noapte. Dacă nu există justiție undeva, atunci nimic nu are vreo semnificație. Deținuții care sunt grav bolnavi ar trebui tratați sau eliberat.”, susține Baran.

Familiile deținuților s-au întâlnit și în fața Baroului din İzmir, în vestul Turciei.

Fehime Poyraz, mama lui Deniz Poyraz, care a fost ucisă în clădirea partidului Democrat al Poporului (HDP) din İzmir, s-a alăturat protestului.

„Ei așteaptă ca prizonierii bolnavi să moară în închisoare sau îi eliberează când mai au doar puțin timp. Nu acceptăm acest lucru. Copiii noștri erau sănătoși când au fost arestați. Nu vrem ca ei să iasă bolnavi sau cadavrele lor să iasă din închisoare.”, declarată mama.

Fără mână și fără un picior

Un raport medical în care se menționa că „poate rămâne în închisoare” i-a fost dat lui Şaban Kaygusuz, care are 25 de ani și un handicap de 90 la sută.

Fratele său Muhammed Kaygusuz a spus că starea de sănătate a fratelui său se deteriorează în fiecare zi.

Comisia Centrală a Închisorilor Asociației pentru Drepturile Omului (İHD) a raportat ultima dată pe 29 aprilie 2022 că există 1517 deținuți bolnavi în închisorile din Turcia, în total 651 dintre care sunt grav bolnavi. (AS/PE)

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.