vineri, septembrie 22, 2023

Proteste în Turcia: „Așteaptă ca prizonierii bolnavi să moară în închisoare”

Familiile deținuților bolnavi au continuat protestele în cea de-a 387-a zi, cerând eliberarea urgentă, relatează Bianet.org

„Justice Watch” a organizate pentru a 387-a zi, un protest în provincia estică Diyarbakır, pentru ca prizonierii bolnavi și deținuții a căror eliberare este amânată în mod arbitrar să fie eliberați.

Zeki Baran, co-președinte al MED TUHAD-FED, o asociație a familiilor deținuților,

„Mamele deținuților sunt cu ochii pe justiției zi și noapte. Dacă nu există justiție undeva, atunci nimic nu are vreo semnificație. Deținuții care sunt grav bolnavi ar trebui tratați sau eliberat.”, susține Baran.

Familiile deținuților s-au întâlnit și în fața Baroului din İzmir, în vestul Turciei.

Fehime Poyraz, mama lui Deniz Poyraz, care a fost ucisă în clădirea partidului Democrat al Poporului (HDP) din İzmir, s-a alăturat protestului.

„Ei așteaptă ca prizonierii bolnavi să moară în închisoare sau îi eliberează când mai au doar puțin timp. Nu acceptăm acest lucru. Copiii noștri erau sănătoși când au fost arestați. Nu vrem ca ei să iasă bolnavi sau cadavrele lor să iasă din închisoare.”, declarată mama.

Fără mână și fără un picior

Un raport medical în care se menționa că „poate rămâne în închisoare” i-a fost dat lui Şaban Kaygusuz, care are 25 de ani și un handicap de 90 la sută.

Fratele său Muhammed Kaygusuz a spus că starea de sănătate a fratelui său se deteriorează în fiecare zi.

Comisia Centrală a Închisorilor Asociației pentru Drepturile Omului (İHD) a raportat ultima dată pe 29 aprilie 2022 că există 1517 deținuți bolnavi în închisorile din Turcia, în total 651 dintre care sunt grav bolnavi. (AS/PE)

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).