luni, iulie 22, 2024

Proteste în Turcia: „Așteaptă ca prizonierii bolnavi să moară în închisoare”

Familiile deținuților bolnavi au continuat protestele în cea de-a 387-a zi, cerând eliberarea urgentă, relatează Bianet.org

„Justice Watch” a organizate pentru a 387-a zi, un protest în provincia estică Diyarbakır, pentru ca prizonierii bolnavi și deținuții a căror eliberare este amânată în mod arbitrar să fie eliberați.

Zeki Baran, co-președinte al MED TUHAD-FED, o asociație a familiilor deținuților,

„Mamele deținuților sunt cu ochii pe justiției zi și noapte. Dacă nu există justiție undeva, atunci nimic nu are vreo semnificație. Deținuții care sunt grav bolnavi ar trebui tratați sau eliberat.”, susține Baran.

Familiile deținuților s-au întâlnit și în fața Baroului din İzmir, în vestul Turciei.

Fehime Poyraz, mama lui Deniz Poyraz, care a fost ucisă în clădirea partidului Democrat al Poporului (HDP) din İzmir, s-a alăturat protestului.

„Ei așteaptă ca prizonierii bolnavi să moară în închisoare sau îi eliberează când mai au doar puțin timp. Nu acceptăm acest lucru. Copiii noștri erau sănătoși când au fost arestați. Nu vrem ca ei să iasă bolnavi sau cadavrele lor să iasă din închisoare.”, declarată mama.

Fără mână și fără un picior

Un raport medical în care se menționa că „poate rămâne în închisoare” i-a fost dat lui Şaban Kaygusuz, care are 25 de ani și un handicap de 90 la sută.

Fratele său Muhammed Kaygusuz a spus că starea de sănătate a fratelui său se deteriorează în fiecare zi.

Comisia Centrală a Închisorilor Asociației pentru Drepturile Omului (İHD) a raportat ultima dată pe 29 aprilie 2022 că există 1517 deținuți bolnavi în închisorile din Turcia, în total 651 dintre care sunt grav bolnavi. (AS/PE)

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.