vineri, aprilie 19, 2024

Libertatea de exprimare în Turcia: 67 de persoane condamnate la 299 de ani de închisoare

67 de persoane din Turcia au fost condamnate la 299 de ani, conform unui studiu de monitorizarea a libertății de exprimare, citat de Stockholm Center for Freedom.

Raportul, intitulat „Costul libertății de exprimare în Turcia: 299 de ani, 2 luni și 24 de zile”, conține date culese prin monitorizarea a 46 de audieri din 210 procese privind libertatea de exprimare desfășurate în 23 de orașe cu sprijinul Regalului Norvegian.

Potrivit raportului, cei 299 de ani condamnați la 67 de persoane în total nu includ condamnarea pe viață a jurnalistului Rojhat Doğru și condamnarea pe viață agravată a lui Osman Kavala.

Jurnaliștii, în topul dosarelor

Cei mai mulți dintre cei împotriva cărora a fost deschis un dosar în perioada de monitorizare au fost jurnalişti, respectiv 56,4 la sută, apărători ai drepturilor și activiști, fiecare 9,1 la sută, scriitori 7,3 la sută și politicieni, 5,5 la sută.

Majoritatea acuzațiilor împotriva lor este legate de terorism, cu un „raport total” de 38 la sută.

Numărul jurnaliștilor și angajaților mass-media încarcerați a fost de 59,318 dintre aceștia fiind procesați în perioada de monitorizare, inclusiv 12 arestați în așteptarea procesului.

Anchetați pentru postări de rețelele sociale

Raportul a mai demonstrat că 18 din 34 de inculpați care au fost judecați în 29 de dosare deschise sub acuzația de „insultare a președintelui”, iar singurele probe citate pentru acuzațiile în 19 cazuri au fost postările de pe rețelele sociale.

Raportul subliniază, de asemenea, că monitorii au fost martori a numeroase încălcări grave ale normelor și principiilor fundamentale naționale și internaționale ale dreptului, inclusiv încălcări ale dreptului la un proces echitabil.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.