vineri, februarie 3, 2023

Libertatea de exprimare în Turcia: 67 de persoane condamnate la 299 de ani de închisoare

67 de persoane din Turcia au fost condamnate la 299 de ani, conform unui studiu de monitorizarea a libertății de exprimare, citat de Stockholm Center for Freedom.

Raportul, intitulat „Costul libertății de exprimare în Turcia: 299 de ani, 2 luni și 24 de zile”, conține date culese prin monitorizarea a 46 de audieri din 210 procese privind libertatea de exprimare desfășurate în 23 de orașe cu sprijinul Regalului Norvegian.

Potrivit raportului, cei 299 de ani condamnați la 67 de persoane în total nu includ condamnarea pe viață a jurnalistului Rojhat Doğru și condamnarea pe viață agravată a lui Osman Kavala.

Jurnaliștii, în topul dosarelor

Cei mai mulți dintre cei împotriva cărora a fost deschis un dosar în perioada de monitorizare au fost jurnalişti, respectiv 56,4 la sută, apărători ai drepturilor și activiști, fiecare 9,1 la sută, scriitori 7,3 la sută și politicieni, 5,5 la sută.

Majoritatea acuzațiilor împotriva lor este legate de terorism, cu un „raport total” de 38 la sută.

Numărul jurnaliștilor și angajaților mass-media încarcerați a fost de 59,318 dintre aceștia fiind procesați în perioada de monitorizare, inclusiv 12 arestați în așteptarea procesului.

Anchetați pentru postări de rețelele sociale

Raportul a mai demonstrat că 18 din 34 de inculpați care au fost judecați în 29 de dosare deschise sub acuzația de „insultare a președintelui”, iar singurele probe citate pentru acuzațiile în 19 cazuri au fost postările de pe rețelele sociale.

Raportul subliniază, de asemenea, că monitorii au fost martori a numeroase încălcări grave ale normelor și principiilor fundamentale naționale și internaționale ale dreptului, inclusiv încălcări ale dreptului la un proces echitabil.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...