sâmbătă, septembrie 30, 2023

Călătoria prin istoria medievală a Anatoliei: Noua aplicație oferă explorarea virtuală a orașului Ani

O nouă aplicație mobil, care oferă utilizatorilor o experiență virtuală captivantă a orașului medieval Ani, din Kars, estul Turciei, a fost lansată, conform Bianet.

Aplicația Ani a fost dezvoltată de Anadolu Kültür, o organizație culturală non-profit fondată de filantropul Osman Kavala, care se află în spatele gratiilor de peste cinci ani.

Conform informațiilor furnizate de coordonatorul proiectului Çağla Parlak, aplicația a fost concepută printr-un proces participativ. Trei ateliere internaționale separate au fost organizate la Erevan, Istanbul și Kars în 2018 și 2019 pentru a crea conținutul și a determina detaliile tehnice ale aplicației. La aceste ateliere au participat persoane cu expertiză în diverse discipline care au efectuat studii asupra lui Ani.

Aplicația este al treilea proiect al lui Anadolu Kültür privind Ani, în urma lucrării/publicării Ani și împrejurimi și a Expoziției Ani.

Trei limbi, patru rute

Textele au fost traduse în turcă și armeană după ce au fost supuse unui proces editorial în limba engleză.

Până acum, în Ani au fost dezgropate peste 130 de structuri arhitecturale. Pentru aplicare, au fost selectate cele mai importante dintre aceste structuri și zone de peisaj, creând 38 de puncte separate de vizitare. Au fost plasate pe hartă în funcție de coordonate, formând patru rute diferite. Aplicația oferă informații generale despre istoria Ani, zidurile Ani, Zidurile de Nord Smbat, Muzeul Marr, Arhitectul Trdat, epigrafia lui Ani, meșteșugul tradițional armenesc din piatră „Midis” și alfabetul armean.

Fiecare punct de vizitare și titlu din cerere este însoțit de explicații clare și concise. Informațiile notează progresul prin caracteristici istorice, arhitecturale, interne și externe și eforturile de conservare arhitecturală. Un dicționar special a fost creat în cadrul aplicației pentru cei care nu sunt familiarizați cu termenii arhitecturali.

Termenii arhitecturali din notele informative sunt marcați cu albastru, ceea ce face mai ușor să faceți clic pe cuvânt și să învățați sensul acestuia. Aplicația include, de asemenea, fotografii, narațiuni și hărți.

Oricine dorește să exploreze și să experimenteze orașul medieval Ani împreună cu povestea lui poate descărca gratuit aplicația din App Store și Play Store.

Despre orașul medieval, Ani

Un punct de referință semnificativ de-a lungul ilustrului Drum al Mătăsii, Ani a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2016.

Orașul medieval Ani, situat în partea de est a Turciei, este o zonă de așezare istorică cunoscută pentru fortăreața sa.

Odinioară o metropolă vibrantă care adăpostea 1.001 de biserici și o populație de peste o sută de mii de locuitori, orașul a fost înființat la răscrucea comerțului cu caravane în timpul Evului Mediu.

În 961, Ani a devenit capitala Regatului Armenesc. Deși este cunoscută în mare parte ca capitala Regatului Bagratid (Bagratuni) armean (880-1045), a găzduit și alte dinastii conducătoare între secolele XI și XIII.

Începând din secolul al XIV-lea, Sudden a scăzut treptat din cauza invaziei mongole din 1236, a unui cutremur devastator din 1319 care a deteriorat și cupola catedralei și a migrațiilor în masă care au început în 1331.

Conținând biserici, mănăstiri, palate, moschei și ziduri, orașul antic Ani poartă urmele erei sale. Mai ales Catedrala Ani se remarcă drept una dintre cele mai remarcabile dintre biserici.

De-a lungul timpului, Ani Ancient City a fost abandonat și în mare parte transformat în ruine. Cu toate acestea, eforturile de restaurare au fost efectuate încă din secolul al XX-lea, iar unele părți ale orașului au fost redeschise pentru vizite.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.