luni, aprilie 15, 2024

Călătoria prin istoria medievală a Anatoliei: Noua aplicație oferă explorarea virtuală a orașului Ani

O nouă aplicație mobil, care oferă utilizatorilor o experiență virtuală captivantă a orașului medieval Ani, din Kars, estul Turciei, a fost lansată, conform Bianet.

Aplicația Ani a fost dezvoltată de Anadolu Kültür, o organizație culturală non-profit fondată de filantropul Osman Kavala, care se află în spatele gratiilor de peste cinci ani.

Conform informațiilor furnizate de coordonatorul proiectului Çağla Parlak, aplicația a fost concepută printr-un proces participativ. Trei ateliere internaționale separate au fost organizate la Erevan, Istanbul și Kars în 2018 și 2019 pentru a crea conținutul și a determina detaliile tehnice ale aplicației. La aceste ateliere au participat persoane cu expertiză în diverse discipline care au efectuat studii asupra lui Ani.

Aplicația este al treilea proiect al lui Anadolu Kültür privind Ani, în urma lucrării/publicării Ani și împrejurimi și a Expoziției Ani.

Trei limbi, patru rute

Textele au fost traduse în turcă și armeană după ce au fost supuse unui proces editorial în limba engleză.

Până acum, în Ani au fost dezgropate peste 130 de structuri arhitecturale. Pentru aplicare, au fost selectate cele mai importante dintre aceste structuri și zone de peisaj, creând 38 de puncte separate de vizitare. Au fost plasate pe hartă în funcție de coordonate, formând patru rute diferite. Aplicația oferă informații generale despre istoria Ani, zidurile Ani, Zidurile de Nord Smbat, Muzeul Marr, Arhitectul Trdat, epigrafia lui Ani, meșteșugul tradițional armenesc din piatră „Midis” și alfabetul armean.

Fiecare punct de vizitare și titlu din cerere este însoțit de explicații clare și concise. Informațiile notează progresul prin caracteristici istorice, arhitecturale, interne și externe și eforturile de conservare arhitecturală. Un dicționar special a fost creat în cadrul aplicației pentru cei care nu sunt familiarizați cu termenii arhitecturali.

Termenii arhitecturali din notele informative sunt marcați cu albastru, ceea ce face mai ușor să faceți clic pe cuvânt și să învățați sensul acestuia. Aplicația include, de asemenea, fotografii, narațiuni și hărți.

Oricine dorește să exploreze și să experimenteze orașul medieval Ani împreună cu povestea lui poate descărca gratuit aplicația din App Store și Play Store.

Despre orașul medieval, Ani

Un punct de referință semnificativ de-a lungul ilustrului Drum al Mătăsii, Ani a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2016.

Orașul medieval Ani, situat în partea de est a Turciei, este o zonă de așezare istorică cunoscută pentru fortăreața sa.

Odinioară o metropolă vibrantă care adăpostea 1.001 de biserici și o populație de peste o sută de mii de locuitori, orașul a fost înființat la răscrucea comerțului cu caravane în timpul Evului Mediu.

În 961, Ani a devenit capitala Regatului Armenesc. Deși este cunoscută în mare parte ca capitala Regatului Bagratid (Bagratuni) armean (880-1045), a găzduit și alte dinastii conducătoare între secolele XI și XIII.

Începând din secolul al XIV-lea, Sudden a scăzut treptat din cauza invaziei mongole din 1236, a unui cutremur devastator din 1319 care a deteriorat și cupola catedralei și a migrațiilor în masă care au început în 1331.

Conținând biserici, mănăstiri, palate, moschei și ziduri, orașul antic Ani poartă urmele erei sale. Mai ales Catedrala Ani se remarcă drept una dintre cele mai remarcabile dintre biserici.

De-a lungul timpului, Ani Ancient City a fost abandonat și în mare parte transformat în ruine. Cu toate acestea, eforturile de restaurare au fost efectuate încă din secolul al XX-lea, iar unele părți ale orașului au fost redeschise pentru vizite.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme.