sâmbătă, septembrie 30, 2023

Erdogan folosește jurnaliştii pentru a reduce la tăcere criticii din exil

Guvernul președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, care a restrâns libertatea presei în Turcia, a cooptat acum jurnaliştii care lucrează la instituţiile de ştiri guvernamentale pentru a deveni instrumente de represiune transfrontalieră.

Frankie Vetch reporter la Coda Story afirmă că o astfel de cooperare „a permis statului să ajungă în afara granițelor Turciei pentru a intimida jurnaliștii și dizidenții care și-au căutat refugiu în Europa de Vest și America de Nord”.

„Autoritățile germane au preocupări legitime cu privire la siguranța jurnaliștilor turci care trăiesc în exil”, susține Vetch.

Cotidianul Sabah vizează jurnaliștii turci în exil

Jurnaliștii turci care trăiesc în exil au fost vizați de cotidianul proguvernamental Sabah, deținut de Turkuvaz Media Group, care și-a dezvăluit adresele de domiciliu și a publicat fotografii realizate în secret.

În mai, poliția germană a percheziționat birourile cotidianului Sabah din Frankfurt și a reținut pentru scurt timp reprezentantul Sabah în Europa, İsmail Erel, și coordonatorul de știri al cotidianului pentru ediția sa pentru Europa, Cemil Albay, în urma raidurilor în apartamentele lor.

Un procuror local german a declarat presei că jurnaliştii au fost acuzaţi de „difuzarea periculoasă de date cu caracter personal”. Ulterior, a rezultat că jurnaliştii erau acuzaţi că au răspândit informaţii private despre unii jurnalişti turci aflaţi în exil, precum jurnalistul de investigaţie Cevheri Güven, care a fost vizat anul trecut pe prima pagină a lui Sabah, care a publicat fotografii făcute în secret şi adresa sa de domiciliu în Germania.

Jurnalist atacat în fața casei

În iulie 2021, Erk Acarer, un jurnalist exilat, a fost atacat „cu pumni și cuțite” în curtea blocului său din Berlin. Mai târziu în aceeași lună, autoritățile germane au început să investigheze grupurile naționaliste turce de crimă organizată care operează în Europa, după ce poliția a găsit o listă cu 55 de jurnaliști și activiști care au fugit din Turcia.

Pe lângă Güven și Acarer din Germania, cotidianul Sabah a vizat și alți jurnaliști în exil: Ekrem Dumanlı în SUA și Abdullah Bozkurt, Levent Kenez și Bülent Keneș în Suedia ,, dezvăluindu-și adresele și publicând fotografii făcute în secret pe prima pagină.

Abdurrahman Şimşek, coordonator de ştiri pentru cotidianul Sabah, care a „cartografiat” dizidenţii politici din Turcia în Europa, a dat unei asociaţii de jurnalişti danezi o identitate şi o adresă falsă. Şimşek, care este suspectat că are legături cu agenţia de informaţii a Turciei, a urmărit dizidenţii politici din Europa şi a vizat persoane a căror extrădare este cerută de guvernul turc.

Jurnaliștii se numără printre miile de oameni care au părăsit Turcia în urma unei lovituri de stat eșuate din iulie 2016 pentru a evita o represiune guvernului turc.

Un raport al Freedom House despre represiunea transnațională a relevat că guvernul turc a comis 132 de incidente de represiune transnațională directă, fizică și a urmărit fără încetare exilați asociate mișcărilor Gülen și kurde din 2014.

Potrivit Reporters Without Borders (RSF), 90 la sută din mass-media națională din Turcia, care s-a clasat pe locul 165 dintre 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2023 al RSF, este deținută de oameni de afaceri pro-guvernamentali și urmează linia oficială.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.