vineri, iunie 21, 2024

ALEGERI: Sondajele arată că Kılıçdaroğlu conduce cursa, dar nu depășește 50 la sută

Candidatul al principalului bloc din opoziție, Alianța Națională, conduce cursa, potrivit mediei sondajelor de opinie efectuate în aprilie 2023, citat Duvar.

Mai sunt aproximativ două săptămâni până la alegerile prezidențiale din Turcia care vor avea loc pe 14 mai. Postul de știri online, Euronews a făcut media sondajelor din aprilie efectuate de companiile de cercetare a opiniei publice Metropoll, Gezici, ORC, ALF, Optimar, SONAR, MAK, Aksoy, AR-G și Yöneylem.

Potrivit rezultatelor, Kılıçdaroğlu este înaintea președintelui Recep Tayyip Erdoğan, dar nu poate depăși pragul de 50 la sută.

În opt din 10 sondaje, Kılıçdaroğlu este în frunte, în timp ce Erdoğan este pe primul loc în două sondaje (Optimar și SONAR).

Cotele de vot ale candidaților la diferite sondaje.

Potrivit mediei de 10 sondaje după distribuirea alegătorilor swing, Kılıçdaroğlu a obținut 47,5 la sută din voturi. Cota de vot a lui Erdogan a rămas la 44,4%. În timp ce liderul Partidului Patria, Muharrem İnce, a primit șase la sută, candidatul de extremă-dreapta Alianței ATA, Sinan Oğan, a primit aproximativ două procente.

Al doilea tur

După repartizarea proporțională a alegătorilor indeciși, a celor care nu au răspuns și a celor care au spus că nu vor vota, opt din 10 sondaje au arătat că alegerile vor merge la un al doilea tur.

Media sondajelor privind alegerile prezidențiale (aprilie, 10 companii*)

La alegerile prezidențiale din 24 iunie 2018, candidatul Alianței Populare, Erdoğan a fost ales președinte în primul tur cu 52,4% din voturi. Alți candidați İnce au primit 30,8 la sută din voturi, Selahattin Demirtaș 8,3 la sută, Meral Akşener 7,4 la sută și Temel Karamollaoğlu 0,9 la sută.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.