vineri, septembrie 22, 2023

ALEGERI: Sondajele arată că Kılıçdaroğlu conduce cursa, dar nu depășește 50 la sută

Candidatul al principalului bloc din opoziție, Alianța Națională, conduce cursa, potrivit mediei sondajelor de opinie efectuate în aprilie 2023, citat Duvar.

Mai sunt aproximativ două săptămâni până la alegerile prezidențiale din Turcia care vor avea loc pe 14 mai. Postul de știri online, Euronews a făcut media sondajelor din aprilie efectuate de companiile de cercetare a opiniei publice Metropoll, Gezici, ORC, ALF, Optimar, SONAR, MAK, Aksoy, AR-G și Yöneylem.

Potrivit rezultatelor, Kılıçdaroğlu este înaintea președintelui Recep Tayyip Erdoğan, dar nu poate depăși pragul de 50 la sută.

În opt din 10 sondaje, Kılıçdaroğlu este în frunte, în timp ce Erdoğan este pe primul loc în două sondaje (Optimar și SONAR).

Cotele de vot ale candidaților la diferite sondaje.

Potrivit mediei de 10 sondaje după distribuirea alegătorilor swing, Kılıçdaroğlu a obținut 47,5 la sută din voturi. Cota de vot a lui Erdogan a rămas la 44,4%. În timp ce liderul Partidului Patria, Muharrem İnce, a primit șase la sută, candidatul de extremă-dreapta Alianței ATA, Sinan Oğan, a primit aproximativ două procente.

Al doilea tur

După repartizarea proporțională a alegătorilor indeciși, a celor care nu au răspuns și a celor care au spus că nu vor vota, opt din 10 sondaje au arătat că alegerile vor merge la un al doilea tur.

Media sondajelor privind alegerile prezidențiale (aprilie, 10 companii*)

La alegerile prezidențiale din 24 iunie 2018, candidatul Alianței Populare, Erdoğan a fost ales președinte în primul tur cu 52,4% din voturi. Alți candidați İnce au primit 30,8 la sută din voturi, Selahattin Demirtaș 8,3 la sută, Meral Akşener 7,4 la sută și Temel Karamollaoğlu 0,9 la sută.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.