luni, decembrie 11, 2023

Genocidul armean. Ministrul de Externe din Turcia îl insultă pe Biden: „Șarlatani politici și ipocriți”

Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu l-a insula pe președintele Joe Biden într-o postare pe Twitter, în urma unei declarației cu privire la genocidul armean, conform Turkish Minutes.

Agenția de stat, Anadolu, a descrie remarcile, de pe 24 aprilie, a ministrului Çavuşoğlu, ca „răspuns la declarația lui Biden cu privire la Evenimentele din 1915”

„Încă o încercare a șarlatanilor politici de a distorsiona istoria! Declarațiile motivate politic nu pot schimba faptele. Cei care insistă în mod intenționat asupra greșelilor lor sunt destinați să fie amintiți ca niște ipocriți. Nimeni nu va îndrăzni să ne dea lecții despre istoria noastră”, a spus Çavuşoğlu, fără a menționa în mod explicit numele lui Biden.

Într-o declarație care marchează Ziua de Comemorare a Genocidului Armenesc, Biden a spus: „Pe 24 aprilie 1915, autoritățile otomane au arestat intelectualii armeni și liderii comunității la Constantinopol – începutul unei campanii sistematice de violență împotriva comunității armene. În anii care au urmat, un milion și jumătate de armeni au fost deportați, masacrați sau mărșăluiți spre moarte – o tragedie care a afectat pentru totdeauna generații de familii armene.”

Biden a fost, de asemenea, primul S.U.A. președintele descriind evenimentele din 1915 drept „genocid”.

Turcia acceptă că mulți armeni care trăiau în Imperiul Otoman au fost uciși în ciocnirile cu forțele otomane în Primul Război Mondial, dar neagă că crimele au fost orchestrate sistematic și au constituit un genocid. Turcia spune mai degrabă că ciocnirile au fost reciproce.

Regizoarea de film, cenzurată de guvernul lui Erdogan, premiată pentru documentarul despre victimele puciului eșuat

Regizoarea de film, cenzurată de guvernul lui Erdogan, premiată pentru documentarul despre victimele puciului eșuat

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Turcia: Autoritățile cer ștergerea postărilor care dezvăluie comerțul fiului fostului premier cu Israelul

FreeWeb Turkey a raportat, joi, că un tribunal din Ankara i-a ordonat lui Metin Cihan să-și ștergă toate Tweet-urile despre Yildirim și fiul său, Erkam. 

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.