joi, februarie 29, 2024

 Kılıçdaroğlu. Vizualizări record la videoclipul despre identitatea sa, Alevi, un subiect considerat tabu

Principalul contracandidat a lui Erdogan, Kemal Kılıçdaroğlu a atras atenția record, vorbind public despre identitatea sa alevită într-un discurs adresat tinerilor.

Kılıçdaroğlu a lansat, pe 19 aprilie pe Twitter un videoclip intitulat „Alevi”, care a fost vizionat de peste 106 milioane de ori de atunci.

„Dragi fii și fiice care vor vota pentru prima dată [la viitoarele alegeri]. Sunt un alevi”, a spus Kılıçdaroğlu, adăugând că este un musulman cinstit, care nu ar încălca niciodată drepturile altora și nu va folosi niciodată statul pentru câștig personal.

Remarcile liderului CHP, despre rădăcinile sale alevi au declanșat un val de apreciere și laude pe rețelele de socializare, mulți l-au felicitat pentru că a vorbit despre un subiect considerat tabu.

Kılıçdaroğlu a spus că identitatea fiecărei persoane este ceea ce o face specială și că ar trebui să se mândrească cu ea. Politicianul le-a cerut tinerilor să ajute Turcia să treacă un „prag critic” și să-și susțină președinția, în ciuda afirmațiilor potrivit cărora un alevi nu poate prelua funcția de stat de vârf a țării.

De când Kılıçdaroğlu a fost ales lider al CHP, în 2010, s-au spus multe despre rădăcinile sale și despre identitatea sa alevi. Kılıçdaroğlu nu a vorbit despre acest subiect până acum.

Turcia este o țară majoritară sunnită, unii turci conservatori îi vede pe aleviți drept apostați, prin urmare, oamenii care aderă la credința Alevi evită în general să-și dezvăluie credințele în public de teama de a nu se confrunta cu discriminarea sau alienarea socială.

Aleviștii urmează o tradiție islamică heterodoxă care îi separă de musulmanii suniți și șiiți. Unii îl consideră ca o identitate culturală la fel de mult ca o credință religioasă.

Turcia a respins de mult timp cererile alevilor de recunoaștere a statului, iar casele de cult alevi, cunoscute sub numele de cemevi, nu sunt recunoscute oficial de către stat, prin urmare nu li se acordă asistență financiară.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.