luni, aprilie 11, 2022

Adana: Poliția a intervenit brutal la un protest: „Torturi în mijlocul străzii.”

Poliția a intervit brutal la un protest al membrii unei fundații religioasă, duminică, în provincia sudică, Adana, conform presei turcești.

Fundației Furkan, ai cărei opt membri sunt arestați în prezent, pentru presupuse legături cu „o organizație teroristă”, urmau să organizeze, pe 20 martie, pe strada Cevat Yurdakul, din Seyhan din Adana, pentru membrii lor arestați.

În videoclipurile și imaginile împărtășite de Fundația Furkan, care au stârnit indignare pe rețelele de socializare, se vede că protestatarii au fost supuși de către polițiști la lovituri, la atacuri cu spray cu piper și gloanțe de cauciuc.

Mai multe persoane au criticat incidentul pe rețelele de socializare, inclusiv politicieni din opoziție.

„Ei lovesc fără milă o persoană care a căzut la pământ!!! Aceste imagini nu pot fi aduse la răspundere în fața legii! Ei adaugă atrocități atrocității lor. Cu siguranță va veni dreptatea în această țară. Süleyman Soylu. Faceți o declarație despre această atrocitate imediat!”, a scris pe contul său de Twitter, deputatul și activistul Omer Faruk Gergelioglu.

„Violența polițienească disproporționată aplicată Fundației Voluntarii Furkan din Adana fără a face diferența între femei și copii este inacceptabilă. Cine a instruit poliția să comită torturi în mijlocul străzii? Cei care au provocat aceste imagini necivilizate trebuie să fie pedepsiți imediat”, a întrebar Ahmet Davutoglu, președintele al partidului IYI, din opoziție.

De unde a început totul?

Alparslan Kuytul, fondatorul Fundației Furkan și lider religios, este faimos pentru criticile dure aduse la adresa guvernului turc. Luna trecută, în urma unui protest, liderul a făcut afirmații despre ministru Soylu, susținând că atât timp cât acesta este la ministru, Turcia va veni un stat polițienesc.

Alparslan Kuytul a postat pe Twitter că intenționează să organizeze o demonstrație și o declarație de presă în semn de protest față de arestarea celor opt membri ai Fundației, dar Biroul Guvernatorului Adana nu a acceptat cererea lor.

„Aceasta este Turcia lui Süleyman Soylu. Nu mai există libertate de opinie sau de exprimare într-o țară în care există Süleyman Soylu. AKP va continua să piardă atâta timp cât Soylu este un ministru”, a susținut Kuytul.

Anul trecut, în luna Ramadan, poliția a intervit și în timpul rugăciunilor la moschee. În următoarele zece zile, credincioși a trebuit să se închisă în locașul de cult pentru a se putea ruga.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.