vineri, aprilie 26, 2024

Adana: Poliția a intervenit brutal la un protest: „Torturi în mijlocul străzii.”

Poliția a intervit brutal la un protest al membrii unei fundații religioasă, duminică, în provincia sudică, Adana, conform presei turcești.

Fundației Furkan, ai cărei opt membri sunt arestați în prezent, pentru presupuse legături cu „o organizație teroristă”, urmau să organizeze, pe 20 martie, pe strada Cevat Yurdakul, din Seyhan din Adana, pentru membrii lor arestați.

În videoclipurile și imaginile împărtășite de Fundația Furkan, care au stârnit indignare pe rețelele de socializare, se vede că protestatarii au fost supuși de către polițiști la lovituri, la atacuri cu spray cu piper și gloanțe de cauciuc.

Mai multe persoane au criticat incidentul pe rețelele de socializare, inclusiv politicieni din opoziție.

„Ei lovesc fără milă o persoană care a căzut la pământ!!! Aceste imagini nu pot fi aduse la răspundere în fața legii! Ei adaugă atrocități atrocității lor. Cu siguranță va veni dreptatea în această țară. Süleyman Soylu. Faceți o declarație despre această atrocitate imediat!”, a scris pe contul său de Twitter, deputatul și activistul Omer Faruk Gergelioglu.

„Violența polițienească disproporționată aplicată Fundației Voluntarii Furkan din Adana fără a face diferența între femei și copii este inacceptabilă. Cine a instruit poliția să comită torturi în mijlocul străzii? Cei care au provocat aceste imagini necivilizate trebuie să fie pedepsiți imediat”, a întrebar Ahmet Davutoglu, președintele al partidului IYI, din opoziție.

De unde a început totul?

Alparslan Kuytul, fondatorul Fundației Furkan și lider religios, este faimos pentru criticile dure aduse la adresa guvernului turc. Luna trecută, în urma unui protest, liderul a făcut afirmații despre ministru Soylu, susținând că atât timp cât acesta este la ministru, Turcia va veni un stat polițienesc.

Alparslan Kuytul a postat pe Twitter că intenționează să organizeze o demonstrație și o declarație de presă în semn de protest față de arestarea celor opt membri ai Fundației, dar Biroul Guvernatorului Adana nu a acceptat cererea lor.

„Aceasta este Turcia lui Süleyman Soylu. Nu mai există libertate de opinie sau de exprimare într-o țară în care există Süleyman Soylu. AKP va continua să piardă atâta timp cât Soylu este un ministru”, a susținut Kuytul.

Anul trecut, în luna Ramadan, poliția a intervit și în timpul rugăciunilor la moschee. În următoarele zece zile, credincioși a trebuit să se închisă în locașul de cult pentru a se putea ruga.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.