joi, septembrie 1, 2022

„Riscuri pentru securitatea națională”: Turcia refuză cetățenie refugiaților uiguri

Turcia a respins cererile de cetățenie ale unor refugiați uiguri din cauza riscurilor pentru „securitatea națională” sau „ordinea socială” a țării, conform Stockholm Center For Freedome.

Erkin Ekrem, directorul Institutului de Cercetare Uigură din Ankara, a declarat că adjunctul ministrului turc de interne, İsmail Çataklı i-a spus lui și altor reprezentanți uiguri anul trecut că unii cetățeni străini din Turcia, inclusiv uigurii din China, sunt considerați riscuri pentru securitatea națională.

„Toate cererile familiei mele au fost respinse, inclusiv cele ale soției și copiilor mei”, a declarat un ungur,care locuiește în Turcia.

Un tratat de extrădare Turcia-China semnat în 2017, care încă așteaptă ratificarea de către parlamentul turc, a generat temeri că ar putea fi folosit pentru a viza uigurii din Turcia.

Se estimează că aproximativ 50.000 de uiguri trăiesc în prezent în Turcia, ceea ce o face cea mai mare diasporă uigură din lume.

Uigurii și-au căutat refugiu în Turcia datorită legăturilor culturale comune. Turcia, cu toate acestea, a devenit mai puțin vocală cu privire la situația uigurilor în ultimii ani, deoarece a dezvoltat legături economice cu China.

Potrivit unui raport publicat de Proiectul Uyghur pentru Drepturile Omului (UHRP) din Washington, Turcia a crescut deportările, detențiile și supravegherea populației sale uigure și nu mai este refugiul sigur pe care l-a fost cândva pentru refugiații uiguri.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Imagini șocante! Faimosul cântăreț, İbrahim Tatlıses a fost rănit într-un accident rutier în Bodrum

Faimosul cântărețul, İbrahim Tatlıses a fost transportat la spital după ce s-a ciocnit frontal cu camionul care venea din sens opus, în...

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...