luni, ianuarie 22, 2024

„Riscuri pentru securitatea națională”: Turcia refuză cetățenie refugiaților uiguri

Turcia a respins cererile de cetățenie ale unor refugiați uiguri din cauza riscurilor pentru „securitatea națională” sau „ordinea socială” a țării, conform Stockholm Center For Freedome.

Erkin Ekrem, directorul Institutului de Cercetare Uigură din Ankara, a declarat că adjunctul ministrului turc de interne, İsmail Çataklı i-a spus lui și altor reprezentanți uiguri anul trecut că unii cetățeni străini din Turcia, inclusiv uigurii din China, sunt considerați riscuri pentru securitatea națională.

„Toate cererile familiei mele au fost respinse, inclusiv cele ale soției și copiilor mei”, a declarat un ungur,care locuiește în Turcia.

Un tratat de extrădare Turcia-China semnat în 2017, care încă așteaptă ratificarea de către parlamentul turc, a generat temeri că ar putea fi folosit pentru a viza uigurii din Turcia.

Se estimează că aproximativ 50.000 de uiguri trăiesc în prezent în Turcia, ceea ce o face cea mai mare diasporă uigură din lume.

Uigurii și-au căutat refugiu în Turcia datorită legăturilor culturale comune. Turcia, cu toate acestea, a devenit mai puțin vocală cu privire la situația uigurilor în ultimii ani, deoarece a dezvoltat legături economice cu China.

Potrivit unui raport publicat de Proiectul Uyghur pentru Drepturile Omului (UHRP) din Washington, Turcia a crescut deportările, detențiile și supravegherea populației sale uigure și nu mai este refugiul sigur pe care l-a fost cândva pentru refugiații uiguri.

Turcia: Pensionarii nu sunt mulțumiți de noua creștere a pensiilor

Președintele a anunțat o creștere cu 42,6% a pensiilor, care include o creștere suplimentară de 5%, în urma unei ședințe de cabinet de marți.

Faimosul filantrop, Kavala: „Guvernul turc vede procesul Gezi ca o pârghie politică”

Kavala a declarat, pe 15 ianuarie, într-un interviu cu İrfan Aktan de la postul de știri online Artı Gerçek că guvernul turc folosește procesul Gezi ca pârghie politică.

 Eurostat: Turcia, cel mai mare importator de deșeuri din UE în 2022

Cantități considerabile de deșeuri de hârtie au fost, de asemenea, exportate din UE anul trecut. 4,9 milioane de tone exportate au reprezentat 15% din exporturile de deșeuri ale UE în 2022, India fiind principala destinație pentru deșeurile de hârtie, primind 30% din totalul de deșeuri.

Primul astronaut din Turcia urmează să fie lansat în spațiul cosmic

Primul astronaut turc urmează să fie trimis la Stația Spațială Internațională (ISS), pentru o perioadă de două săptămâni, conform presei turcești.

Istanbul: Soția faimosului politician închis, Demirtaş, vrea să fie primarul metropolei

Başak Demirtaş, soţia politicianului kurd întemniţat Selahattin Demirtaş, a declarat, pe 21 ianuarie, într-un interviu acorda Artı Gerçek, că este deschisă să devină candidată la funcţia de primar al Partidului Democraţie şi Egalitate (DEM) de la Istanbul în cazul în care poporul şi partidul decid să o nominalizeze.