luni, aprilie 11, 2022

„Riscuri pentru securitatea națională”: Turcia refuză cetățenie refugiaților uiguri

Turcia a respins cererile de cetățenie ale unor refugiați uiguri din cauza riscurilor pentru „securitatea națională” sau „ordinea socială” a țării, conform Stockholm Center For Freedome.

Erkin Ekrem, directorul Institutului de Cercetare Uigură din Ankara, a declarat că adjunctul ministrului turc de interne, İsmail Çataklı i-a spus lui și altor reprezentanți uiguri anul trecut că unii cetățeni străini din Turcia, inclusiv uigurii din China, sunt considerați riscuri pentru securitatea națională.

„Toate cererile familiei mele au fost respinse, inclusiv cele ale soției și copiilor mei”, a declarat un ungur,care locuiește în Turcia.

Un tratat de extrădare Turcia-China semnat în 2017, care încă așteaptă ratificarea de către parlamentul turc, a generat temeri că ar putea fi folosit pentru a viza uigurii din Turcia.

Se estimează că aproximativ 50.000 de uiguri trăiesc în prezent în Turcia, ceea ce o face cea mai mare diasporă uigură din lume.

Uigurii și-au căutat refugiu în Turcia datorită legăturilor culturale comune. Turcia, cu toate acestea, a devenit mai puțin vocală cu privire la situația uigurilor în ultimii ani, deoarece a dezvoltat legături economice cu China.

Potrivit unui raport publicat de Proiectul Uyghur pentru Drepturile Omului (UHRP) din Washington, Turcia a crescut deportările, detențiile și supravegherea populației sale uigure și nu mai este refugiul sigur pe care l-a fost cândva pentru refugiații uiguri.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.