luni, noiembrie 11, 2024

Faimosul filantrop, Kavala: „Guvernul turc vede procesul Gezi ca o pârghie politică”

Faimosul filantrop turc, Osman Kavala a vorbit despre „criza legală” din Turcia, acuzând guvernul turc că folosește cazul Gezi pentru a elimina opoziția, conform presei turcești.

Kavala a declarat, pe 15 ianuarie, într-un interviu cu İrfan Aktan de la postul de știri online Artı Gerçek că guvernul turc folosește procesul Gezi ca pârghie politică.

În interviu, Kavala a evaluat recenta „criză legală” din jurul eliberării deputatului Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay.

Acesta a declarat că insistența guvernului de a nu-l elibera pe Atalay, în ciuda hotărârilor Curții Constituționale, a apărut din dorința de a menține pârghia politică pe care guvernul credea că le-au oferit-o procesele Gezi.

„Guvernul a transmis un mesaj puternic cu aceste procese organizațiilor societății civile și le-a spus să nu se implice în activități care să-i deranjeze”, spune Kavala.

Kavala a spus că strategia guvernului turc a formulat obiecții internaționale față de închisorile din procesul Gezi ca „intervenții politice”, întărindu-le afirmațiile conform cărora protestele au fost încercări ale unor puteri străine de a răsturna guvernul.

Kavala, închisoare pe viață

Influentul om de afaceri și filantrop se află în închisoare din 2017 pentru „încercarea de a răsturna guvernul Republicii Turcia” în timpul protestelor de la Gezi din 2013.

În 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut eliberarea imediată a lui Kavala, Parlamentul European i-a „condamnat serios” condamnarea pe viață, iar Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a permis autorităților turce să-l elibereze pe Kavala până la 1 ianuarie 2024.

Kavala este închis de peste șase ani, executând pedeapsa pe viață cu agravare fără eliberare condiționată, aprobată de cea mai înaltă instanță de apel din Turcia în septembrie 2022. Curtea de Casație a menținut, de asemenea, pedepsele de 18 ani ale urbanistului Tayfun Kahraman, deputatul TİP, Can Atalay, regizori Çiğdem Mater și Mine Özerden.

Cel mai mare val de proteste din istoria Turciei 

Milioane de turci au ieșit în stradă, la sfârșitul lunii mai în 2013, pentru a protesta împotriva guvernului turc.

Protestele din Parcul Gezi au început inițial la Istanbul în mai 2013, ca o reacție la planurile de renovare ale Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), care avea drept scop construirea unei replici a cazărmilor otomane pe puținele locuri verzi rămase din oraș. Urmând să se transforme în cel mai mare val de proteste împotriva guvernului din istoria Turciei.

Cu toate acestea, prim-ministrul de atunci, Recep Tayyip Erdoğan a refuzat să se retragă din planurile de construcție. „Orice ar face, noi vom continua”, a spus Erdogan.

Ziua care a schimbat cursul evenimentelor a fost 31 mai, când numărul celor răniți a crescut dramatic. Pe lângă cei 3.000 de protestatari arestați, au fost înregistrate 11 decese și peste 8.000 de răniți.

La fel ca în cazul de corupție din 2013, un număr de 16 persoane, printre care și Osman Kavala au primit condamnare pe viață, fără nicio dovadă concretă.

SUA. 3 milioane de dolari daună într-un proces de defăimare din cauza presupusei asocieri cu o „organizație teroristă”

SUA obligă plata a 3 milioane de dolari drept despăgubiri unui antreprenor turco-american care a fost acuzat în mod fals de terorism din cauza unei presupuse asocieri cu o „organizație teroristă”,

Nou record în Turcia: Cele mai multe cazuri de femicid înregistrate în ultimii 14 ani

Conform raportului Platformei We Will Stop Femicide pentru octombrie 2024, octombrie a marcat cel mai mare număr de feminicide înregistrate într-o singură lună din 2010.

Istanbul: Creștere de peste 60% a costului vieții în octombrie

Sondajul, realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA) a Municipalității Metropolitane din Istanbul, a calculat costul vieții în Istanbul pentru o familie de patru persoane la 73.739 TL (2.000 euro) în octombrie, de peste patru ori salariul minim de 17.002 TL. (460 de euro).

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

Turcia: Proteste după ce 4 primari pro-kurzi au fost reținuți: „Atac major la adresa dreptului poporului kurd de a vota și de a fi...

Anunțul Ministerului de Interne privind înlăturarea din funcțiile lor a trei primari, reprezentând orașele Mardin și Batman, precum și Halfeti, un district din provincia Şanlıurfa și înlocuirea lor cu oficiali guvernamentali a stârnit proteste luni.

Nou campus școlar inaugurat în Constanța. „Proiect de anvergură dedicat educației.”/„Entuziasm dublat de profesionalism și multă dedicare a fost temelia.”

Porțile noului campus situat în orașul Ovidiu, din Constanța, au fost deschise pe 4 noiembrie, printr-o ceremonie alături de conducere și reprezentanți ai instituțiilor din Constanta, dar și viitori elevi, profesori și părinți.