marți, iunie 18, 2024

Noua ușă de la Hagia Sofia a ajuns virală. Intrarea costă 25 de euro din 15 ianuarie

Hagia Sofia a ajuns pe agenda zilei după ce noua ușă a fost instalată și a fost introdusă o taxă de intrarea în monumentul istoric de 25 de euro.

O ușă în stil oblon, cum ar fi cele folosite în garaje, a fost instalată pentru a face distincția între persoanele care intră pentru închinare și vizitele turistice, a ajuns virală în Turcia.

Utilizatorii rețelelor de socializare și-au exprimat părerile despre ușa instalată pentru intrarea turiștilor străini.

„Noua ușă pe care o vezi la Hagia Sofia veche de 1500 de ani… Ar trebui să-i spun ușă de garaj, obloane de magazin sau intrarea într-o parcare a unui mall? Nu mă pot decide… Să mă gândesc ce să-i spun mentalității care a făcut asta unui monument istoric magnific, sincer nu știu…”,scrie jurnalistul İzzet Çapa a scris pe contul său X, fost Twitter.

Pe de altă parte, începând de astăzi, turiştilor străini care vizitează moscheea se va percepe o taxă de 25 de euro.

Procesul de transformare a Hagia Sofia într-o moschee

Pașii către transformarea Hagia Sofia într-o moschee, care a fost muzeu timp de 86 de ani și inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1985, au început în iunie 2020.

Hotărârea Cabinetului din 1934, care acorda statutul de muzeu a fost anulată de Consiliul de Stat. Aceasta a fost urmată de semnătura președintelui Recep Tayyip Erdoğan la 10 iulie 2020, care a aprobat decizia de a transfera conducerea Hagia Sofia către Președinția Afacerilor Religioase pentru ca aceasta să fie deschisă pentru rugăciune.

Cu acești pași, Hagia Sofia, cu un fundal istoric de 1500 de ani, și-a recăpătat statutul de moschee. Prima rugăciune de vineri a avut loc în Hagia Sofia după o pauză de 86 de ani pe 24 iulie 2020.

În plus, Consiliul Municipal Metropolitan din Istanbul a schimbat descrierea Hagia Sofia, desemnată anterior ca muzeu în planurile de zonare, în „Marea Moschee și Complex Hagia Sofia.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia amendează Google cu 14,8 milioane de dolari din cauza unui hotel

autoritatea de concurență a anunțat că va fi aplicată o amendă de 0,0005 la sută din veniturile zilnice ale companiei până când aceasta își va îndeplini unele dintre obligațiile, dar noua amendă a fost aplicată în schimb.