vineri, iulie 26, 2024

Noua ușă de la Hagia Sofia a ajuns virală. Intrarea costă 25 de euro din 15 ianuarie

Hagia Sofia a ajuns pe agenda zilei după ce noua ușă a fost instalată și a fost introdusă o taxă de intrarea în monumentul istoric de 25 de euro.

O ușă în stil oblon, cum ar fi cele folosite în garaje, a fost instalată pentru a face distincția între persoanele care intră pentru închinare și vizitele turistice, a ajuns virală în Turcia.

Utilizatorii rețelelor de socializare și-au exprimat părerile despre ușa instalată pentru intrarea turiștilor străini.

„Noua ușă pe care o vezi la Hagia Sofia veche de 1500 de ani… Ar trebui să-i spun ușă de garaj, obloane de magazin sau intrarea într-o parcare a unui mall? Nu mă pot decide… Să mă gândesc ce să-i spun mentalității care a făcut asta unui monument istoric magnific, sincer nu știu…”,scrie jurnalistul İzzet Çapa a scris pe contul său X, fost Twitter.

Pe de altă parte, începând de astăzi, turiştilor străini care vizitează moscheea se va percepe o taxă de 25 de euro.

Procesul de transformare a Hagia Sofia într-o moschee

Pașii către transformarea Hagia Sofia într-o moschee, care a fost muzeu timp de 86 de ani și inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1985, au început în iunie 2020.

Hotărârea Cabinetului din 1934, care acorda statutul de muzeu a fost anulată de Consiliul de Stat. Aceasta a fost urmată de semnătura președintelui Recep Tayyip Erdoğan la 10 iulie 2020, care a aprobat decizia de a transfera conducerea Hagia Sofia către Președinția Afacerilor Religioase pentru ca aceasta să fie deschisă pentru rugăciune.

Cu acești pași, Hagia Sofia, cu un fundal istoric de 1500 de ani, și-a recăpătat statutul de moschee. Prima rugăciune de vineri a avut loc în Hagia Sofia după o pauză de 86 de ani pe 24 iulie 2020.

În plus, Consiliul Municipal Metropolitan din Istanbul a schimbat descrierea Hagia Sofia, desemnată anterior ca muzeu în planurile de zonare, în „Marea Moschee și Complex Hagia Sofia.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.