joi, februarie 22, 2024

Totul a început de la melodie! Un faimos actor investigat după ce l-a numit pe Erdoğan „hoț”


Un faimos actor turc, în vârstă de 76 de ani, este investigat pentru o postare de socializare din 2016, pentru că l-a numit pe președintele Recep Tayyip Erdoğan drept „hoț” , conform Sol Haber.

Orhan Aydın este investigat la aproape opt ani de la postarea din aprilie 2016, unde a comentat despre o știre de la Sol Haber care vorbea despre utilizarea unei melodii ca muzică de fundal într-un scurtmetraj care prezenta o poezie recitată de Erdoğan fără permisiunea compozitorului melodiei.

Aydın a postat știrea și a postat pe Twitter „Hoț”, o referire implicită la Erdoğan din cauza utilizării melodiei fără permisiune.

Actorul a spus în mărturia sa în fața procurorilor că observația sa ar trebui considerată în limitele libertății de exprimare. Acestaa spus că a militat de ani de zile pentru a apăra drepturile artiștilor și a simțit nevoia să se pronunțe împotriva încălcării drepturilor de autor din film.

Ce s-a întâmplat?

Scurtmetrajul, filmat de regizorul palestinian Ammar Tilavi, este despre Moscheea Aqsa din Ierusalim în care Erdogan, care este cunoscut ca un susținător puternic al cauzei palestiniene, citește o poezie despre eliberarea moscheii și a Ierusalimului de sub ocupația israeliană.

Într-un interviu acordat lui Sol Haber în 2016, Metin Kahraman, compozitorul cântecului folosit în film, a declarat că nu i s-a cerut permisiunea pentru utilizarea cântecului său în film și că va lua acțiuni legale împotriva acesteia.

Mii de oameni din țară sunt investigați, majoritatea fiind amenințați cu închisoarea, din cauza presupuselor insulte ale lui Erdogan. Turcii care îl insultă pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Aydın și-a pierdut fiica în cutremure din februarie 2023. Acesta a tras guvernul responsabil pentru moartea fiicei sale, al cărei corp neînsuflețit a fost recuperat de sub dărâmături la 36 de ore de la cutremur.


Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.