marți, februarie 27, 2024

Acord între Turcia, România și Bulgaria pentru curățarea explozivelor din Marea Neagră

Turcia, România și Bulgaria au semnat joi un acord privind un plan comun de curățare a minelor care plutesc în Marea Neagră ca urmare a războiului din Ucraina, după luni de discuții între aliații NATO, conform presei turcești.

Ministrul turc al Apărării Yaşar Güler, omologul său român, Angel Tilvar, şi ministrul adjunct al Apărării din Bulgaria, Atanas Zapryanov, au semnat la Istanbul un memorandum de înţelegere pentru a forma o iniţiativă trilaterală de curăţare a explozivilor.

„Odată cu începutul războiului, a apărut o amenințare cu mine plutitoare în Marea Neagră. Pentru a o combate… am convenit să formăm un grup operativ de contramăsuri pentru mine la Marea Neagră”, spune Güler la ceremonia de semnare.

Trei nave de vânătoare de mine din fiecare țară și o navă de control de comandă vor fi alocate inițiativei, a declarat un oficial turc al Ministerului Apărării.

Comandanții navali ai celor trei țări vor forma un comitet pentru a conduce operațiunea, adăugând că aceasta ar putea include și alte state de la Marea Neagră după încheierea războiului din Ucraina.

Convenția de la Montreux

Turcia a declarat săptămâna trecută că nu va permite a două nave de vânătoare de mine donate Ucrainei de Marea Britanie să-și tranziteze apele în drum spre Marea Neagră, deoarece ar încălca Convenția de la Montreux din 1936, un pact internațional privind trecerea în timp de război a strâmtorilor Bosfor și Dardanele.

„Ca Turcia, am implementat Convenția de la Montreux cu atenție, responsabilitate și imparțialitate, ceea ce asigură echilibrul în Marea Neagră”, afirmă Güler.

Minele maritime au reprezentat o amenințare pentru rutele de export ale Ucrainei prin Marea Neagră de la invazia Rusiei din februarie 2022 și mai multe nave comerciale au fost lovite, inclusiv un vrachier de pe Dunăre.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.