luni, iulie 15, 2024

Acord între Turcia, România și Bulgaria pentru curățarea explozivelor din Marea Neagră

Turcia, România și Bulgaria au semnat joi un acord privind un plan comun de curățare a minelor care plutesc în Marea Neagră ca urmare a războiului din Ucraina, după luni de discuții între aliații NATO, conform presei turcești.

Ministrul turc al Apărării Yaşar Güler, omologul său român, Angel Tilvar, şi ministrul adjunct al Apărării din Bulgaria, Atanas Zapryanov, au semnat la Istanbul un memorandum de înţelegere pentru a forma o iniţiativă trilaterală de curăţare a explozivilor.

„Odată cu începutul războiului, a apărut o amenințare cu mine plutitoare în Marea Neagră. Pentru a o combate… am convenit să formăm un grup operativ de contramăsuri pentru mine la Marea Neagră”, spune Güler la ceremonia de semnare.

Trei nave de vânătoare de mine din fiecare țară și o navă de control de comandă vor fi alocate inițiativei, a declarat un oficial turc al Ministerului Apărării.

Comandanții navali ai celor trei țări vor forma un comitet pentru a conduce operațiunea, adăugând că aceasta ar putea include și alte state de la Marea Neagră după încheierea războiului din Ucraina.

Convenția de la Montreux

Turcia a declarat săptămâna trecută că nu va permite a două nave de vânătoare de mine donate Ucrainei de Marea Britanie să-și tranziteze apele în drum spre Marea Neagră, deoarece ar încălca Convenția de la Montreux din 1936, un pact internațional privind trecerea în timp de război a strâmtorilor Bosfor și Dardanele.

„Ca Turcia, am implementat Convenția de la Montreux cu atenție, responsabilitate și imparțialitate, ceea ce asigură echilibrul în Marea Neagră”, afirmă Güler.

Minele maritime au reprezentat o amenințare pentru rutele de export ale Ucrainei prin Marea Neagră de la invazia Rusiei din februarie 2022 și mai multe nave comerciale au fost lovite, inclusiv un vrachier de pe Dunăre.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.