vineri, iulie 26, 2024

Acord între Turcia, România și Bulgaria pentru curățarea explozivelor din Marea Neagră

Turcia, România și Bulgaria au semnat joi un acord privind un plan comun de curățare a minelor care plutesc în Marea Neagră ca urmare a războiului din Ucraina, după luni de discuții între aliații NATO, conform presei turcești.

Ministrul turc al Apărării Yaşar Güler, omologul său român, Angel Tilvar, şi ministrul adjunct al Apărării din Bulgaria, Atanas Zapryanov, au semnat la Istanbul un memorandum de înţelegere pentru a forma o iniţiativă trilaterală de curăţare a explozivilor.

„Odată cu începutul războiului, a apărut o amenințare cu mine plutitoare în Marea Neagră. Pentru a o combate… am convenit să formăm un grup operativ de contramăsuri pentru mine la Marea Neagră”, spune Güler la ceremonia de semnare.

Trei nave de vânătoare de mine din fiecare țară și o navă de control de comandă vor fi alocate inițiativei, a declarat un oficial turc al Ministerului Apărării.

Comandanții navali ai celor trei țări vor forma un comitet pentru a conduce operațiunea, adăugând că aceasta ar putea include și alte state de la Marea Neagră după încheierea războiului din Ucraina.

Convenția de la Montreux

Turcia a declarat săptămâna trecută că nu va permite a două nave de vânătoare de mine donate Ucrainei de Marea Britanie să-și tranziteze apele în drum spre Marea Neagră, deoarece ar încălca Convenția de la Montreux din 1936, un pact internațional privind trecerea în timp de război a strâmtorilor Bosfor și Dardanele.

„Ca Turcia, am implementat Convenția de la Montreux cu atenție, responsabilitate și imparțialitate, ceea ce asigură echilibrul în Marea Neagră”, afirmă Güler.

Minele maritime au reprezentat o amenințare pentru rutele de export ale Ucrainei prin Marea Neagră de la invazia Rusiei din februarie 2022 și mai multe nave comerciale au fost lovite, inclusiv un vrachier de pe Dunăre.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.