vineri, mai 3, 2024

Acord între Turcia, România și Bulgaria pentru curățarea explozivelor din Marea Neagră

Turcia, România și Bulgaria au semnat joi un acord privind un plan comun de curățare a minelor care plutesc în Marea Neagră ca urmare a războiului din Ucraina, după luni de discuții între aliații NATO, conform presei turcești.

Ministrul turc al Apărării Yaşar Güler, omologul său român, Angel Tilvar, şi ministrul adjunct al Apărării din Bulgaria, Atanas Zapryanov, au semnat la Istanbul un memorandum de înţelegere pentru a forma o iniţiativă trilaterală de curăţare a explozivilor.

„Odată cu începutul războiului, a apărut o amenințare cu mine plutitoare în Marea Neagră. Pentru a o combate… am convenit să formăm un grup operativ de contramăsuri pentru mine la Marea Neagră”, spune Güler la ceremonia de semnare.

Trei nave de vânătoare de mine din fiecare țară și o navă de control de comandă vor fi alocate inițiativei, a declarat un oficial turc al Ministerului Apărării.

Comandanții navali ai celor trei țări vor forma un comitet pentru a conduce operațiunea, adăugând că aceasta ar putea include și alte state de la Marea Neagră după încheierea războiului din Ucraina.

Convenția de la Montreux

Turcia a declarat săptămâna trecută că nu va permite a două nave de vânătoare de mine donate Ucrainei de Marea Britanie să-și tranziteze apele în drum spre Marea Neagră, deoarece ar încălca Convenția de la Montreux din 1936, un pact internațional privind trecerea în timp de război a strâmtorilor Bosfor și Dardanele.

„Ca Turcia, am implementat Convenția de la Montreux cu atenție, responsabilitate și imparțialitate, ceea ce asigură echilibrul în Marea Neagră”, afirmă Güler.

Minele maritime au reprezentat o amenințare pentru rutele de export ale Ucrainei prin Marea Neagră de la invazia Rusiei din februarie 2022 și mai multe nave comerciale au fost lovite, inclusiv un vrachier de pe Dunăre.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.