joi, iulie 11, 2024

Libertatea presei în Turcia. 10 ianuarie marchează „Ziua Ziariștilor Lucrători”

Turcia marchează pe 10 ianuarie „Ziua Ziariștilor Lucrători”, motiv pentru care libertatea presei și numărul angajaților media care s-au confruntat cu probleme în justiție în ultimii ani a ajuns în agenda zilei.

Deputatuș Utku Çakırözer, din principalul partid din opoziție, CHP, a anunţat publicului bilanţul pe 2023 al încălcărilor în domeniul libertăţii presei.

„Pe 10 ianuarie, Ziua Jurnaliştilor Muncitori, jurnaliştii din Turcia se confruntă cu o situaţie întunecată. Zeci de jurnalişti, printre care Merdan Yanardağ, Barış Pehlivan, Tolga Şardan, Batuhan Çolak, au fost forţaţi să petreacă săptămâni şi luni în închisoare”, declară politicianul, conform BoldMedya.

Conform raportului privind libertatea presei din 2023, jurnaliştii din Turcia au fost forţaţi să se prezinte în faţa judecătorilor de 563 de ori într-un an în urma ştirilor sau postările pe reţelele sociale. 

În timp ce 72 de jurnalişti au fost reţinuţi în Turcia, 27 dintre ei au fost arestaţi pentru articolele scrise. 

Turcia, care se află pe locul 165 dintre cele 180 de țări din lume în ceea ce privește libertatea presei.

Legea controversată

În 2023, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) a adoptat o legislație controversată care a incriminat difuzarea de „informații false sau înșelătoare”. De la intrarea în vigoare a legii, autoritățile au reținut și urmărit penal mai mulți membri ai presei, precum și utilizatori ai rețelelor sociale pe baza acesteia.

Faimosul fotbalist, Merih Demiral, suspendat 2 meciuri după gestul controversat de la meciul cu Austria

Comisia de Disciplină a UEFA a suspendat două meciuri fotbalistului național Merih Demiral, care a făcut semnul lupului cenuși după ce a marcat golul în meciul Austria-Turcia,

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Turcia: Cel puțin 205 de femei au fost ucise în prima jumătate a anului 2024

Cel puțin 205 femei au murit în acte de violență domestică în primele șase luni ale anului 2024, în timp ce alte 117 au murit în circumstanțe suspecte în aceeași perioadă, potrivit unei platforme de monitorizare a violenței domestice în Turcia.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.