miercuri, februarie 21, 2024

Libertatea presei în Turcia. 10 ianuarie marchează „Ziua Ziariștilor Lucrători”

Turcia marchează pe 10 ianuarie „Ziua Ziariștilor Lucrători”, motiv pentru care libertatea presei și numărul angajaților media care s-au confruntat cu probleme în justiție în ultimii ani a ajuns în agenda zilei.

Deputatuș Utku Çakırözer, din principalul partid din opoziție, CHP, a anunţat publicului bilanţul pe 2023 al încălcărilor în domeniul libertăţii presei.

„Pe 10 ianuarie, Ziua Jurnaliştilor Muncitori, jurnaliştii din Turcia se confruntă cu o situaţie întunecată. Zeci de jurnalişti, printre care Merdan Yanardağ, Barış Pehlivan, Tolga Şardan, Batuhan Çolak, au fost forţaţi să petreacă săptămâni şi luni în închisoare”, declară politicianul, conform BoldMedya.

Conform raportului privind libertatea presei din 2023, jurnaliştii din Turcia au fost forţaţi să se prezinte în faţa judecătorilor de 563 de ori într-un an în urma ştirilor sau postările pe reţelele sociale. 

În timp ce 72 de jurnalişti au fost reţinuţi în Turcia, 27 dintre ei au fost arestaţi pentru articolele scrise. 

Turcia, care se află pe locul 165 dintre cele 180 de țări din lume în ceea ce privește libertatea presei.

Legea controversată

În 2023, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) a adoptat o legislație controversată care a incriminat difuzarea de „informații false sau înșelătoare”. De la intrarea în vigoare a legii, autoritățile au reținut și urmărit penal mai mulți membri ai presei, precum și utilizatori ai rețelelor sociale pe baza acesteia.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.