marți, aprilie 26, 2022

Filantropul Kavala condamnat pe viață. Reacțiile oficialilor europeni: „Sentința este inumană și arată totul despre Turcia lui Erdogan.”


Un tribunal turc l-a condamnat pe filantropul și om de afaceri Kavala la închisoare pe viață, într-un caz despre care instanța supremă a Europei și aliații occidentali ai Ankarei au declarat că este motivat politic.

Filantropul Osman Kavala a fost condamnat, pe 25 aprilie, la închisoare cu pedeapsă agravată pe viață pentru că ar fi încercat să răstoarne guvernul turc prin finanțarea protestelor de la Gezi din 2013, conform presei turcești. 

Kavala, în vârstă de 64 de ani, se află în închisoare de peste patru ani fără o condamnare și neagă acuzațiile cu care se confruntă el și alte 15 persoane din cauza protestelor de la Gezi, care au început ca mici demonstrații într-un parc din Istanbul și s-au transformat în tulburări antiguvernamentale la nivel național, în care opt protestatarii au fost ucişi.

Încă 7 condamnați cu pedepse grele

De asemenea, instanța a condamnat Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman și Yiğit Ali Ekmekçi la 18 ani de închisoare pentru că au ajutat presupusa tentativă de a răsturna guvernul. Instanța a declarat că a decis să-l achite pe Kavala de acuzația de spionaj din cauza lipsei de probe.

Decizia șocantă

Cigdem Mater, producătorul de film și jurnalistă, era cu un proiect în Germania și s-a întors în Turcia special pentru proces. La ieșire, imediat au fost încătușați și duși la penitenciar.

”Verișoara mea, Cigdem Mater a fost condamnat la 18 ani de închisoare împreună cu Osman Kavala și alți activiști pentru încercarea de a răsturna guvernul. Curtea a decis arestarea lor. Este o zi foarte tristă pentru mine personal și pentru libertatea de exprimare și democrație în Turcia”, a anunțat activista Îișk Mater.

”Eliberare imediată , pentru a relua procesul de aderare al Turciei la UE.”

Raportorul permanent al Parlamentului pentru Turcia, Nacho Sánchez Amor și președintele delegației parlamentare UE-Turcia Sergey Lagodinsky, au emis o declarație în cazul Kavala pe site-ul Parlamentului European.

„Osman Kavala și-a petrecut 1.633 de zile din viață în închisoare. Întemnițarea sa continuă a fost declarată ilegală de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Hotărârile CEDO prin care dispune eliberarea imediată a acestuia sunt obligatorii din punct de vedere juridic. Ignorându-le, Turcia se confruntă acum cu proceduri de încălcare a dreptului comunitar care ar afecta și mai mult reputația internațională a Turciei.”

„Pentru a consolida recenta apropiere UE-Turcia, avem nevoie de acțiuni clare în domeniul drepturilor fundamentale și al statului de drept, inclusiv o eliberare imediată a lui Osman Kavala, pentru a relua procesul de aderare al Turciei la UE.”

Reacții internaționale: ”Este devastator”

Condamnarea lui Osman Kavala a stârnit critici dure atât la nivel național, dar și internațional. Mulți lideri europeni condamnând decizia autorităților din Turcia.

„Că o instanță din Turcia a decis încarcerarea pe viață a marelui susținător al Uniunii Europene în Osman Kavala este devastator. Nu este o crimă să susții Europa. Sentința este inumană și arată totul despre Turcia lui Erdogan.”, a scris pe contul său de Twitter, politicianul german și fostă membră a Parlamentului European, Rebecca Harms.

„Turcia tocmai s-a cufundat într-un întuneric suplimentar. Om de afaceri, făcător de pace, filantrop, ființă umană bună, Osman Kavala este condamnat pentru acuzații false de terorism și condamnat la închisoare pe viață.”, a scris jurnalista Amberin Zaman.

”Nu există cuvinte pentru a descrie furia și tristețea mea pentru marea nedreptate comisă de Erdogan și instanțele sale. Osman Kavala a fost condamnat pe viață cu agravare și alți șase au primit 18 ani de închisoare. Este timpul ca țările UE să ia măsuri și să scoată Turcia din Consiliul Europei.”, susține fostul raportor al Parlamentului European privind aderarea Turciei la UE, Kati Piri.

”Condamnarea pe viață pronunțată lui Osman Kavala este o lovitură devastatoare și nedreaptă, nu numai pentru el și familia sa, ci și pentru libertatea de exprimare și drepturile omului în Turcia. Urmează declarația completă”, susține PEN International.

Despre Dosarul Gezi

Protestele împotriva unui plan de dezvoltare urbană din parcul Gezi din Istanbul, care a început în 2013, s-au transformat rapid în uriașe proteste antiguvernamentale. Un răspuns aprig al autorităților a fost urmat de atacuri de ani de zile asupra oricărei persoane acuzate că a ajutat sau organizat mișcarea de protest.

Kavala a fost acuzat că a finanțat protestele după ce a plătit pentru o masă pliabilă și câteva gustări pentru protestatari și a fost arestat pe aeroportul din Istanbul în 2017. Ulterior, a fost achitat de toate acuzațiile în 2020, dar re-arestat rapid înainte de a se putea întoarce acasă.

Kavala a fost ținut în arest preventiv de peste patru ani, fără o condamnare. În 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat că întemnițarea lui Kavala este politică și a cerut Turciei să-l elibereze.

În sfârșit, Comitetul Miniștrilor, organul executiv al Consiliului Europei (CoE), pe 2 februarie, au votat cu privire la transferul cauzei Osman Kavala la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Prin această decizie, procedurile împotriva Turciei a început oficial.

Construcție controversată în Turcia: Vază de 45 de milioane de lire 

Autoritățile din provincia vestică Kütahya se pregătește să construiască în mijlocul orașului un turn în formă de vază în valoare de 45...

„Ușa Imperială” de la  Hagia Sofia a fost distrusă

Indivizi necunoscuți au distrus „Ușa Imperială”, cunoscută și sub numele de „Ușa Împăratului”, a Hagia Sofia, conform Gazete Duvar.

Turcia: Copiii suferă de malnutriție pe fondul crizei economice

Turcia: Copiii suferă de malnutriție pe fondul crizei economice

 2,9 milioane de case au rămas fără electricitate, după ce turcii nu și-au permis să plătească facturile

ministrul Dönmez a informat că facturile în valoare totală de 850,1 milioane de lire nu au fost plătite în 2021, în timp ce această cifră a fost de 368,5 milioane de lire pentru facturile la gaze naturale.

Arestat la 19 de ani: „Voi fi primul terorist din istorie care are o inimă de aur.”

Într-o scrisoarea care a ajuns virală pe Twitter, Ibrahim Enes Gacar, în vârstă de 21 de ani, a spus că a fost student premiant înainte de arestare.

Gest extrem în Turcia: Politician rămas fără curent, după ce a refuzat să plătească facturile în semn de protest

Liderul al principalului  partid de opoziției din Turcia a anunțat că i-a fost întreruptă electricitatea, după ce în februarie a susținut că...

 Zeci de personalități ale lumii culturale și academice la Cina de Iftar dedicată Dialogului și Toleranței 

Numeroase personalități ale lumii culturale, academice, jurnalistice, reprezentanți ai diferitelor culte religioase și ai mediului de afaceri au fost prezenți luni, 18 aprilie 2022, la Cina de Iftar organizată de Asociația pentru Dialog și Valori Universale (ADVU), în parteneriat cu Lumina Instituții de Învățământ.

Fostul imam turc demis pentru că a cântat rock ‘n’ roll și-a dus cazul la CEDO

Un fost imam care a fost demis în 2018 pentru că a cântat într-o trupă rock în timpul liber și-a dus cazul...