marți, aprilie 20, 2021

Primarul Istanbulului descrie Gezi ca „una dintre cele mai importante lupte din istoria Turciei”

Primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, a declarat că mișcarea de protest Gezi Park, din Turcia din 2013 a fost „una dintre cele mai importante lupte din istoria Turciei”, conform Duvar English.

İmamoğlu a făcut declarații pe 26 august în timp ce făcea o vizită  în Piața Taksim și Parcul Gezi, din Istanbul. 

„Lupta înaintată la Gezi a fost una dintre cele mai importante lupte din istoria Turciei. Acest lucru trebuie înțeles. Dacă vizităm zona, protejăm verdeața și spunem <<hai să creăm un loc  central pentru oameni>>, poate materializăm spiritul care a dorit să fie prezentat ”, a susținut Imamoğlu.

Concurs pentru a remodela Piața Taksim

Municipalitatea metropolitană din Istanbul (İBB) a lansat recent un concurs de proiectare pentru a remodela piața a orașului. İmamoğlu a declarat pe 26 august că evaluările celor 20 de proiecte finale pentru „Taksim Urban Design Competition” continuă.

„Aproximativ 150 de proiecte s-au alăturat competiției, aproape jumătate dintre cei care aplică  sunt din străinătate. Și acum 20 dintre aceste proiecte sunt analizate ”, a explicat İmamoğlu, adăugând că proiectele au drept scop eliminarea structurii  din beton.

Poliția turcă a suprimat protestele Gezi cu tunuri de gaze lacrimogene și apă. Pe lângă cei 3.000 de protestatari arestați, au fost înregistrate 11 decese și peste 8.000 de răniți.

Mișcarea Gezi din 2013 a unit sute de mii de oameni din toată Turcia împotriva stilului din ce în ce mai autoritar al guvernării  președintelui Recep Tayyip Erdoğan. Mișcarea a fost declanșată de planul contestat al guvernului de a amenaja cazărmi de tip otoman în Parcul Gezi.

Noi restricții stricte în Turcia în perioada Ramadan: Carantină după ora 19:00

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a anunțat, marți, o serie de măsuri pentru luna sfântă, Ramadan

Turcia:Student ajuns după gratii pentru o postare pe Twitter

Lui Cihan Erdal, în vârstă de 32 de ani, doctorand la Universitatea Carleton din Canada, i s-a refuzat eliberarea de către un tribunal turc, vineri, urmând să rămână în arest preventiv cel puțin până pe 26 aprilie, când este programată următoarea sa audiere.

Scriitorul turc,Ahmet Altan a fost eliberat: „Primul pas către libertate”

Faimosul scriitor turc Ahmet Altan a fost eliberat, miercuri seară, după ce a petrecut mai mult de patru ani după gratii pentru presupusa sa implicare în puciul eșuat din 15 iulie 2016, de lovitură de stat din 2016, conform Turkish Minutes.

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Ramadan la un an după marele lockdown – la fel sau doar pe alocuri diferit

Un artist din SUA cere 5 milioane de dolari despăgubire faimosului bucătar turc,Nusret Gökçe

Bucătarul turc Nusret Gökçe, cunoscut și sub denumirea de „Salt Bae”, face obiectul unui proces de 5 milioane de dolari ceruți de un artist din SUA pentru folosirea neautorizată a unor lucrări de artă, relatează Duvar English.

Controlul social media continuă în Turcia: Pinterest a numit un reprezentant local în Turcia

Rețeaua de socializare Pinterest a fost de acord să numească un reprezentant local în țară, a declarat Ministerul Turciei pentru Transporturi și Infrastructură, conform Duvar English.

Criză economică în Turcia: Cartofi și ceapă din partea guvernului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a lansat o campanie de ajutorare, în cadrul căreia familiile cu probleme financiare vor primi cartofi și ceapă, relatează Turkish Minutes.

CEDO condamnă Turcia pentru încălcarea drepturilor faimosului scriitor, Ahmet Altan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru încălcat drepturile proeminentului scriitor Ahmet Altan, conform Duvar English.