marți, aprilie 12, 2022

Primarul Istanbulului descrie Gezi ca „una dintre cele mai importante lupte din istoria Turciei”

Primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, a declarat că mișcarea de protest Gezi Park, din Turcia din 2013 a fost „una dintre cele mai importante lupte din istoria Turciei”, conform Duvar English.

İmamoğlu a făcut declarații pe 26 august în timp ce făcea o vizită  în Piața Taksim și Parcul Gezi, din Istanbul. 

„Lupta înaintată la Gezi a fost una dintre cele mai importante lupte din istoria Turciei. Acest lucru trebuie înțeles. Dacă vizităm zona, protejăm verdeața și spunem <<hai să creăm un loc  central pentru oameni>>, poate materializăm spiritul care a dorit să fie prezentat ”, a susținut Imamoğlu.

Concurs pentru a remodela Piața Taksim

Municipalitatea metropolitană din Istanbul (İBB) a lansat recent un concurs de proiectare pentru a remodela piața a orașului. İmamoğlu a declarat pe 26 august că evaluările celor 20 de proiecte finale pentru „Taksim Urban Design Competition” continuă.

„Aproximativ 150 de proiecte s-au alăturat competiției, aproape jumătate dintre cei care aplică  sunt din străinătate. Și acum 20 dintre aceste proiecte sunt analizate ”, a explicat İmamoğlu, adăugând că proiectele au drept scop eliminarea structurii  din beton.

Poliția turcă a suprimat protestele Gezi cu tunuri de gaze lacrimogene și apă. Pe lângă cei 3.000 de protestatari arestați, au fost înregistrate 11 decese și peste 8.000 de răniți.

Mișcarea Gezi din 2013 a unit sute de mii de oameni din toată Turcia împotriva stilului din ce în ce mai autoritar al guvernării  președintelui Recep Tayyip Erdoğan. Mișcarea a fost declanșată de planul contestat al guvernului de a amenaja cazărmi de tip otoman în Parcul Gezi.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.