26.5 C
București
miercuri, septembrie 23, 2020

Primarul Istanbulului descrie Gezi ca „una dintre cele mai importante lupte din istoria Turciei”

Primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, a declarat că mișcarea de protest Gezi Park, din Turcia din 2013 a fost „una dintre cele mai importante lupte din istoria Turciei”, conform Duvar English.

İmamoğlu a făcut declarații pe 26 august în timp ce făcea o vizită  în Piața Taksim și Parcul Gezi, din Istanbul. 

„Lupta înaintată la Gezi a fost una dintre cele mai importante lupte din istoria Turciei. Acest lucru trebuie înțeles. Dacă vizităm zona, protejăm verdeața și spunem <<hai să creăm un loc  central pentru oameni>>, poate materializăm spiritul care a dorit să fie prezentat ”, a susținut Imamoğlu.

Concurs pentru a remodela Piața Taksim

Municipalitatea metropolitană din Istanbul (İBB) a lansat recent un concurs de proiectare pentru a remodela piața a orașului. İmamoğlu a declarat pe 26 august că evaluările celor 20 de proiecte finale pentru „Taksim Urban Design Competition” continuă.

„Aproximativ 150 de proiecte s-au alăturat competiției, aproape jumătate dintre cei care aplică  sunt din străinătate. Și acum 20 dintre aceste proiecte sunt analizate ”, a explicat İmamoğlu, adăugând că proiectele au drept scop eliminarea structurii  din beton.

Poliția turcă a suprimat protestele Gezi cu tunuri de gaze lacrimogene și apă. Pe lângă cei 3.000 de protestatari arestați, au fost înregistrate 11 decese și peste 8.000 de răniți.

Mișcarea Gezi din 2013 a unit sute de mii de oameni din toată Turcia împotriva stilului din ce în ce mai autoritar al guvernării  președintelui Recep Tayyip Erdoğan. Mișcarea a fost declanșată de planul contestat al guvernului de a amenaja cazărmi de tip otoman în Parcul Gezi.

Ankara: Medicii poartă o panglică neagră în semn de protest pentru moartea colegilor infectați cu COVID-19

Camera de Medicină din Ankara (ATO) a cerut un protest de patru zile ca demonstrație în fața morții profesioniștilor din domeniul sănătății din Turcia în urma infectării cu COVID-19.Medicii au fost îndemnați să poarte panglici negre.

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia: Ministerul Educației plătește daune de 1,7 milioane de lire unei student umilit pentru că ar fi sărut o fată

Turcia testează prima mașină zburătoare autohtonă „Cezeri”

Prima mașină zburătoare din Turcia, numită Cezeri, a fost trecut cu succes primule teste din Istanbul, a declarat producătorul, pe 15 septembrie.

Turcia avertizată să elimine hidroxiclorochina din tratamentul COVID-19

Oamenii de știință din Turcia au cerut Ministerului Sănătății să elimine imediat hidroxiclorochina din planurile de tratament COVID-19, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a renunțat la el în iunie pe motiv că „face mai mult rău decât bine”,

Peste 36.000 de persoane au fost cercetate pentru că l-au „insultat” pe Erdoğan

Peste 36.000 de oameni au fost cercetați într-un an pentru „insultarea” președintelui Recep Tayyip Erdoğan, au arătat statisticile Ministerului Justiției, citat de Duvar English.

Istanbul: Compania de metrou a crescut numărul de șoferi care sunt femei

Metroul din Istanbul a angajat 88 de șoferi de sex feminin, crescând numărul de 11 la 99. Noile șoferițe și-au primit legitimațiile după finalizarea pregătirii, la o ceremonie la care a participat, joi, primarul din Istanbul, Ekrem Imamoğlu.

Istanbul: Tânăr reținut pentru contrabandă cu maimuțe

Un tânăr influencer, în vârstă de 24 de ani, a fost reținut pentru contrabandă cu maimuțe.

Faimoasa pisică Gli din Hagia Sophia a intrat în izolare și primește tratament

Faimoasa pisică Gli, care locuiește în Haghia Sophia a fost pusă în izolare și primește tratament după ce s-a îmbolnăvit.