joi, mai 30, 2024

Primarul Istanbulului descrie Gezi ca „una dintre cele mai importante lupte din istoria Turciei”

Primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, a declarat că mișcarea de protest Gezi Park, din Turcia din 2013 a fost „una dintre cele mai importante lupte din istoria Turciei”, conform Duvar English.

İmamoğlu a făcut declarații pe 26 august în timp ce făcea o vizită  în Piața Taksim și Parcul Gezi, din Istanbul. 

„Lupta înaintată la Gezi a fost una dintre cele mai importante lupte din istoria Turciei. Acest lucru trebuie înțeles. Dacă vizităm zona, protejăm verdeața și spunem <<hai să creăm un loc  central pentru oameni>>, poate materializăm spiritul care a dorit să fie prezentat ”, a susținut Imamoğlu.

Concurs pentru a remodela Piața Taksim

Municipalitatea metropolitană din Istanbul (İBB) a lansat recent un concurs de proiectare pentru a remodela piața a orașului. İmamoğlu a declarat pe 26 august că evaluările celor 20 de proiecte finale pentru „Taksim Urban Design Competition” continuă.

„Aproximativ 150 de proiecte s-au alăturat competiției, aproape jumătate dintre cei care aplică  sunt din străinătate. Și acum 20 dintre aceste proiecte sunt analizate ”, a explicat İmamoğlu, adăugând că proiectele au drept scop eliminarea structurii  din beton.

Poliția turcă a suprimat protestele Gezi cu tunuri de gaze lacrimogene și apă. Pe lângă cei 3.000 de protestatari arestați, au fost înregistrate 11 decese și peste 8.000 de răniți.

Mișcarea Gezi din 2013 a unit sute de mii de oameni din toată Turcia împotriva stilului din ce în ce mai autoritar al guvernării  președintelui Recep Tayyip Erdoğan. Mișcarea a fost declanșată de planul contestat al guvernului de a amenaja cazărmi de tip otoman în Parcul Gezi.

Turcia. Eutanasierea câinilor fără stăpân. Proiectul de lege înaintat în parlament

Potrivit controversatului proiect de lege, animalele fără stăpân vor fi capturate și plasate în adăposturi. Dacă nu sunt adoptați în termen de o lună, vor fi eutanasiați.

Echipa de volei a Turciei furioasă, după un zbor de 13 ore în clasa economică

Ebrar Karakurt, Zehra Güneş, Hande Bakadın, Eda Erdem, Simge Aköz și Aslı Kalaç au împărtășit fotografiile pe care le-au făcut din interiorul aeronavei ca o poveste pe Instagram și și-au exprimat criticile. 

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute. 

De 24 de ori campioni! Galatasaray, fosta echipa a lui Hagi, a făcut istorie!

Meciul cu Konyaspor s-a încheiat cu un scor de 3-1, duminică, în ultima etapă a sezonului, şi a obţinut al 24-lea titlu de campioană a Turciei din istoria sa.