vineri, septembrie 2, 2022

Violența domestică a explodat în timpul pandemiei

ANALIZĂ

Numărul victimelor violenței domestice în Turcia a crescut în ultimii ani, iar factorul declanșator pentru miile de femei care au ieșit să protesteze este intenția președintelui Erdogan de a scoate Turcia din Convenția de la Istanbul. În România, situația este la fel de gravă, aceasta ocupând primul loc în Europa la acest capitol. Perioada carantinei de COVID-19 a dublat numărul de victime în ambele țări.

O problemă constantă în Turcia

Mii de femei au protestat în ultima lună în Turcia împotriva violenței domestice. Cauza principală a acestor mișcări tot mai frecvente este intenția președintelui Recep Tayyip Erdogan de a părăsi Convenția de la Istanbul, prin care se dorea combaterea violenței împotriva femeilor.

Un subiect sensibil pentru femeile din Turcia îl reprezintă Emine Bulut, o femeie ucisă de fostul soț în 2019, sub privirile fetiței lor de 10 ani. Din acest motiv, numele femeii a fost scris pe pancartele purtate de unele dintre protestatare.

Femeile au protestat cu o pancardă care face referință la ultimele cuvintele ale lui Emine Bulut,” Nu vreau să mor”

Numărul victimelor în Turcia, a crescut simțitor față de anii trecuți, iar un factor al acestei creșteri îl constituie problemele economice care au apărut în perioada pandemiei de coronavirus. 

Potrivit CNN Turk,  până în prezent, în 2020, 205 femei au fost ucise. În 2019, 417 femei au fost ucise în cazuri de violență domestică, față de 2011 când numărul acestora a fost de 126.

România, primul loc în Europa la violența domestică

Potrivit știrileprotv.ro, România are o problemă similară cu cea a Turciei, țara noastră clasându-se pe primul loc în Europa la violența domestică, iar datele oficiale arată că o femeie din patru a fost agresată fizic sau sexual de către partener.

Pe timpul carantinei de Covid-19, numărul apelurilor la 112 s-a dublat. Într-o informare ANES (Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați), trimisă redacției PRO TV, se arată că în perioada 16 martie-10 aprilie au fost primite un număr de 251 de apeluri, față de anul 2019, când numărul acestora a fost de 111.

Izolarea a crescut tensiunea între parteneri

În perioada 16 martie – 16 aprilie, numărul celor care au depus cereri de divorț s-a dublat.

Avocații susțin că izolarea a sporit tensiunea între parteneri, iar în toate divorțurile care au avut ca motiv violența domestică, victime au fost doar femeile. Dacă înaintea stării de urgență numărul cererilor depuse lunar era de 4, după perioada carantinei acestea au ajuns, în medie, la 6, conform agenției de știri, Mediafax.

Klaus Iohannis a promulgat luna aceasta legea pentru combaterea violenței domestice. Încălcarea ordinelor de protecție reprezintă infracțiune și poate fi pedepsită cu închisoare de la șase luni la cinci ani. Anterior acestei modificări, cei care încălcau ordinele de protecție puteau fi trimiși la închisoare pentru o lună sau un an, anunță DIGI24.ro

Conform datelor oferite de Poliția Română, din ianuarie 2019 până în prezent au fost încălcate peste 3.600 de ordine de protecție emise pe șase luni.

Violența domestică este o problemă complexă și continuă în țările balcanice, unde este hrănită cultural. Mai mult, pandemia COVID-19 care a cauzat problemele financiare și psihologice a perpetuat suferința victimelor.

Pe lângă toate cauzele la nivel social, nici autoritățile nu le întind cu adevărat o mână de ajutor, ascunzându-se după legi.

MIRELA FLORICESCU/ BUCUREȘTI

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Vești bune! Turcia a introdus un nou card special pentru turiștii în Istanbul 

Istanbul, care face parte din top 10 cele mai vizitate orașe din lume, introduce un nou card de călătorie care va face...

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.