luni, ianuarie 13, 2025

De ce realegerea lui Erdogan este o chestiune de viață și de moarte pentru interesele Rusiei?


Kemal Kılıçdaroğlu, candidatul comun al președintelui opoziției turce, a acuzat Rusia că a răspândit „deepfakes” înaintea alegerilor generale care vor avea loc duminică în Turcia.

Într-o postare pe Twitter, de pe 11 mai, principalul contracandidat a lui Erdogan a subliniat că falsurile, conspirațiile și casetele video dezvăluite recent în țară au fost opera unor actori ruși. Deși nu a oferit detalii, politicianul a cerut Rusiei să înceteze amestecul în afacerile turcești dacă speră să mențină relații de prietenie după 14 mai.

Este de remarcat faptul că cu câteva ore înainte de declarația lui Kılıçdaroğlu, candidatul terț, Muharrem İnce, a renunțat la cursă, din cauza unor campanii de defăimare online.

Deoarece majoritatea alegătorilor care ar putea susține İnce sunt, de asemenea, probabil să-l susțină pe Kılıçdaroğlu, retragerea lui İnce ar putea crește șansele lui Kılıçdaroğlu de a fi ales.

Din acest motiv, instituțiile de presă și conturile de rețele sociale apropiate administrației președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan au susținut că organizațiile teroriste care doresc ca Kılıçdaroğlu să fie ales s-au aflat în spatele campaniei de calomnie împotriva lui İnce.

Cu toate acestea, comentariile a lui Kılıçdaroğlu împotriva Rusiei a afectat în mod semnificativ dezbaterea.

Poate Rusia influența politica din Turcia?

Întrebarea rămâne: „Are Rusia capacitatea și resursele de a se implica în operațiuni de informații și cibernetice, cum ar fi crearea și distribuirea de videoclipuri deepfake ale candidaților la președinție pe Twitter, pentru a interveni în alegerile din Turcia?”

Din punct de vedere istoric, relațiile turco-ruse au fost caracterizate de o rivalitate complexă, cu zone de influență intersectate și mai multe războaie. Este firesc ca ambele națiuni să se monitorizeze reciproc și să caute influență asupra politicilor interne și externe ale celeilalte.

2015: Criza în relația dintre Turcia și Rusia

Cu toate acestea, un dezechilibru cauzat de dominația activităților de informații ale unei țări ar putea duce la probleme de securitate regională și globală. Până în 2015, se presupunea că există un echilibru între Turcia și Rusia în ceea ce privește activitățile de informații. Cu toate acestea, evenimentele care au avut loc în 2015 au contestat această percepție.

Criza relațiilor turco-ruse s-a adâncit pe 24 noiembrie 2015, când un F-16 al forțelor aeriene turce a doborât un avion de luptă rus Sukhoi Su-24 în apropiere de granița turco-siriană.

Guvernul Erdogan și publicul turc au anticipat cu nerăbdare modul în care președintele rus. Vladimir Putin, va reacționa la doborârea de către Turcia a avionului de luptă al Rusiei.

Rusia a anunțat mai multe sancțiuni împotriva Turciei, inclusiv suspendarea liberalizării vizelor și interzicerea exporturilor de roșii. Cu toate acestea, toată lumea se aștepta ca Putin să planifice în secret acțiuni dincolo de aceste sancțiuni.

2017: Rusia vrea destabilizarea Turciei

Publicul turc a aflat din greșeală răspunsul în 2017, din cauza unui document dezvăluit în timpul procesului lui Enver Altaylı, un important expert rus și fost ofițer de informații din cadrul Organizației Naționale de Informații (MIT).

În timpul procesului lui Altaylı, a ieșit la suprafață un document pretins pregătit de informațiile ruse (FSB), care pune lumină asupra activităților de informații ale Rusiei în Turcia.

Altaylı a afirmat că documentul, care a fost găsit pe telefonul său, a fost un raport FSB pregătit pentru directorul FSB, Alexander Bortnikov. Raportul a fost conceput pentru a destabiliza Turcia în urma incidentului cu avionul de luptă. Feridun Bilgin, consilierul șef al premierului, a confirmat primirea și transmiterea acestui raport prim-ministrului.

Fiul lui Erdogan: „ministrul ISIS al Energiei”

Raportul sugerează existența agenților ruși în cadrul MIT și propune furnizarea de informații false către stat.

Raportul îl etichetează, de asemenea, pe fiul președintelui Erdogan, Bilal Erdogan, drept „ministrul ISIS al Energiei” și solicită monitorizarea activităților lui Bilal Erdogan și ale ministrului Energiei, Berat Albayrak. Raportul implică faptul că FSB are legături cu presa, MIT și Statul Major al Turciei și că Rusia poate influența schimbările de politică din Turcia.

În timp ce dimensiunea și influența exactă a serviciului de informații al Rusiei în Turcia rămân incerte, scuzele președintelui Erdogan pentru doborârea avionului rusesc și îmbunătățirea ulterioară a relațiilor turco-ruse sugerează pătrunderea cu succes a Rusiei în instituțiile statului turc și sugerează, de asemenea, că Rusia ar putea deține documente incriminatoare legate de presupusul comerț cu petrol ISIS, care l-ar putea compromite pe Erdoğan și pe apropiații săi.

Influența tot mai mare a Rusiei

Turcia a decis să achiziționeze sistemul de apărare aeriană S-400 de la Rusia în 2017, în ciuda incompatibilității sale cu sistemele NATO. Turcia a fost eliminată din programul de luptă comun de luptă F-35 de generația a cincea de către Statele Unite în 2019, din cauza achiziționării sistemului S-400. Acest lucru a semnalat o schimbare în politica externă a Turciei. Implementarea proiectului gazoductului TurkStream și atribuirea unui contract de construcție a primei centrale nucleare din Turcia către companii rusești indică influența tot mai mare a Rusiei în Turcia.

14 mai, crucial pentru Turcia și Rusia

Având în vedere aceste evoluții, realegerea lui Erdogan pe 14 mai, are implicații semnificative pentru Rusia și președintele Putin. Acuzațiile lui Kılıçdaroğlu împotriva Rusiei trebuie evaluate serios în acest context. Remarcile sale au amplificat atenția globală asupra alegerilor din Turcia.

Acum, orice posibilă interferență din partea Rusiei sau a administrației Erdogan în alegeri va fi probabil controlată intens. Țările NATO și, în special, unitățile de informații cibernetice din Statele Unite, ar trebui să urmărească cu atenție alegerile din Turcia.

Orice informație relevantă despre potențiala interferență electorală ar trebui să fie partajată cu promptitudine instituțiilor turce pentru a contracara orice intervenție ilegală. Această cooperare poate contribui la asigurarea unui proces electoral democratic fără interferențe străine.

În concluzie, alegerile din Turcia reprezintă un moment crucial pentru Turcia și au implicații semnificative pentru Rusia. Rezultatul ar putea redefini echilibrul de putere în regiune și nu numai, făcându-l o chestiune de importanță internațională.

Având în vedere tematica potențialelor interferențe și semnificația geopolitică a acestor alegeri, comunitatea internațională trebuie să rămână vigilentă și proactivă în susținerea integrității procesului democratic.

Fatih Yurtsever este un fost ofițer de marina în forțele armate turcești. Acesta folosește un pseudonim din motive de securitate.