luni, aprilie 15, 2024

Turcii se tem de o lovitură de stat, după declarațiile lui Erdogan:„ Protejăm independența, ca în noaptea de 15 iulie”

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a stârnit controverse, după ce a făcut o declarație în care a comparat alegerile de duminică cu puciul eșuat din 2016, conform Stockholm Center for Freedom.

Într-o postare pe Twitter, Erdoğan a declarat că este gata să protejeze țara ca în noaptea de 15 iulie 2016.

„Indiferent de ce capcană ne este întinsă, nu vom înceta să ne slujim țara. Nu ezităm să creștem țara și orașele, adică cu investiții. Indiferent de ce atacuri ne confruntăm, nu vom arunca o umbră asupra voinței națiunii și a democrației noastre. Ne protejăm independența și viitorul pe cheltuiala vieții noastre atunci când este necesar, ca în noaptea de 15 iulie. Pentru că existăm pentru această națiune și suntem onorați să fim membri și slujitori.”, scrie Erdogan într-o postare pe Twitter.

În timpul tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016, despre care guvernului lui Erdogan acuză că a fost orchestrată de mișcarea predicatorului islamist, Fethullah Gülen din SUA, 251 de persoane au murit.

Criticii spun că Erdogan a folosit lovitura de stat ca pretext pentru a reprima oponenții săi și pentru a închide zeci de mii de oameni pe fondul unei epurări masive a instituțiilor statului, ridicând semne de întrebare cu privire la o operațiune menită să întărească controlul președintelui asupra puterii.

Amenințările politicienilor pro-Erdogan

Nu este prima dată când politicienii AKP amenință opoziția.

Ministrul de Interne, Süleyman Soylu s-a referit la alegerile viitoare drept „tentativa de lovitură politică a Occidentului”.

Aliatul lui Erdogan și liderul de extremă dreaptă a Partidului Mișcării Naționaliste (MHP), Devlet Bahçeli, a amenințat, politicienii din blocul de opoziție, Alianța Națiunilor, cu moartea și a spus că vor primi fie „pedeapse pe viață agravate” după alegerile din 14 mai, fie „gloanțe în corpul lor”.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.