luni, mai 15, 2023

LIVE. Stop vot în Turcia! Iată evoluția a celor mai importante alegeri din 2023

Turcia s-a prezentat, duminică, 14 mai 2023, la urne pentru a-și alege cel de-al 13-lea președinte și al 28-lea mandatar al Parlamentului. Procesul de vot, care a început la ora 08:00, s-a încheiat la ora 17:00.

Pentru alegeri au fost amenajate 191.910 urne în 81 de provincii. Alegătorii pun două buletine de vot separate pentru președinte și deputați în același plic.

Update: 15 Mai, 00:02

AGENȚIA ANADOLU (agenția de stat este cunoscută pentru că a arătat cota de vot a președintelui Recep Tayyip Erdoğan excesiv de mare în primele ore de numărare a voturilor)

Urne deschise:  92.98% 

Recep Tayyip Erdoğan: 49.67%, 25,325,566 voturi

Kemal Kılıçdaroğlu: 44.58%, 22,729,276 voturi

Sinan Oğan:  5.29%, 2,696,783 voturi

Muharrem İnce (retras): 0.45%, 231,212  voturi

AGENȚIA DE ȘTIRI ANKA

Urne deschise: 96.01% 

Recep Tayyip Erdoğan: 49.06%, 25,018,363 voturi

Kemal Kılıçdaroğlu: 45.21%, 23,055,110 voturi

Sinan Oğan:  5.31%, 2,709,717voturi

Muharrem İnce (retras): 0.42%, 216,311 voturi

01.20: Ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu a declarat că doar 20 la sută din voturile exprimate în străinătate au fost numărate.

00.35 Într-o scurtă declarație în fața sediului CHP, candidatul la președinția principalului bloc al opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, a declarat: „Ei se opun în mod repetat la rezultatele urnelor unde voturile noastre sunt mari. Ceea ce blochezi este voința Turciei, nu poți preveni asta cu obiecții.Nu vom lăsa chestia asta să se transforme într-un fapt împlinit. Să vină voturile,să se cunoască rezultatele. Fac apel la democrație. Invit Consiliul Electoral (YSK) la responsabilitate.”

00:13 Jurnalistul Said Sefa: „Se poartă un război psihologic. Ambele părți s-au convins că alegerile vor merge în turul doi.”

23:33. Erdogan a părăsit reședință sa din Uskudar, Istanbul și se îndreaptă spre sediul AKP, de pe balconul căreia o să țină un discurs.

22:53: Președintele Consiliului Electoral,(YSK): „47,8% din date au fost introduse din Turcia și 12,60% din străinătate”.

22.36: Într-o transmisie în direct pe Twitter, primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu a spus că 10 milioane de voturi nu au fost încă numărate, reprezentând 20% din totalul voturilor.

22:15: Politicienii din opoziție au anunțat că membrii de guvernământ al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) au cerut renumărarea la secțiilor de votare unde Kılıçdaroğlu conduce, împiedicând convertirea rezultatelor în sistemul de date, conform Gazete Duvar.

22:04: Potrivit unei surse din AKP, Erdogan vrea ca alegerile să meargă în turul doi.

Potrivit datelor primite în cercurile AKP, este de așteptat ca alegerile să fie încheiate cu 48% pentru Kemal Kılıçdaroğlu, 46% pentru Erdogan și 5% pentru Sinan Ogan.

9.15: Jurnalistul Murat Yetkin de la Fox TV a raportat că președintele Erdoğan a dat instrucțiuni atât Agenției Anadolu, cât și televiziunii de stat TRT pentru a se asigura că marja dintre el și Kılıçdaroğlu rămâne în jur de 10% până când va emite o declarație oficială.

20.15 Jurnalistul Fatih Altaylı a declarat pe contul său de socializare că susținătorii AKP au obiectat asupra rezultatelor urnelor în care Kılıçdaroğlu era înainte și, prin urmare, datele urnelor renumărate nu au putut fi introduse în sistem de către Agenția Anadolu și agenția de presă ANKA.

19.18: Președintele provincial al Partidului Popular Republican (CHP) din Istanbul, Canan Kaftancıoğlu, a declarat 15 la sută din voturi au fost deschise: Kılıçdaroğlu primește 51,33%, Erdoğan 43,94% și Ogan 4,45% din voturi de la Istanbul.

7:07: Jurnalistul Abdullah Abdulkadiroğlu: „Vin rezultate manipulative. Nu ar trebui să fim într-o dispoziție de genul „S-a terminat, vom câștiga” sau „S-a terminat, am pierdut”. Important este că cetățenii dețin jocul.”

17.10 – Președintele YSK, Ahmet Yener, a declarat într-o declarație după încheierea procesului de vot: „Nu a existat nicio situație negativă în Consiliul nostru până acum”.

17.00 – Poliția, care a luat măsuri ample de securitate în fața Colegiului Electoral Suprem (YSK) din Ankara, a închis traficului toate drumurile care duc la YSK.

17.00 – Berat Albayrak, ginerele președintelui și președintele AKP, Recep Tayyip Erdoğan și fost ministru al Trezoreriei și Finanțelor, a intrat în cabina de vot împreună cu mama sa, Kıymet Albayrak, care a votat la o școală din districtul Ümraniye din Istanbul. S-au ținut procese-verbale cu privire la plângerile avocaților.

17.00 – Candidatul la președinție al Alianței Populare, președintele AKP, Recep Tayyip Erdogan, pe contul său de Twitter, „Dragii mei prieteni și colegi… Procesul de vot a fost finalizat în toată țara noastră, slavă Domnului, potrivit democrației noastre. Acum, ca întotdeauna, suntem fermi în sondaje. E timpul să ne ridicăm. Până când rezultatele vor fi definitive, continuăm să protejăm voința națiunii noastre!..”

DIASPORA: Buletine de vot nedeschise ștampilate în favoarea partidului lui Erdogan

„Un oficial al urnei a scris din Australia și a trimis fotografia. În 720 de buletine de vot deschise, sigiliul a fost ștampilat pentru un partid. Un funcționar a văzut asta și a înregistrat (incidentul). Verificați-vă buletinele de vot înainte de a intra în cabina (electorală).”, scrie jurnalistul.

Dezvăluirile șocante continuă! Erdogan suferă de epilpsie

Ali Yeşildağ din influenta familie Yeşildağ și un fost asociat al președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan a confirmat că președintele suferă de epilepsie, susținând că cei care cunosc acest secret bine păzit au profitat personal de generozitatea lui Erdogan.

Sondaje: Diferența dintre Kılıçdaroğlu și Erdoğan este de 5,6 puncte

49,3% din voturi merg către candidatul la președinția a principalului bloc al opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, iar președintele Recep Tayyip Erdoğan a primit doar 43,7%, conform sondajului realizat de KONDA Research Company, efectuat față în față cu 3.480 de persoane din 35 de provincii.

Turcia: 21 de femei victime ale femicidului în aprilie

Majoritatea femeilor au fost ucise de o rudă apropiată masculină, cum ar fi soț, tată, fiu sau rudă. Potrivit platformei, nouă femei au fost ucise de soți, una de un fost soț, una de un fost partener, două de rude, una de un tată, trei de fii și trei de cunoscuți.

Băiat de 16 ani a atacat autobuzul lui Kılıçdaroğlu:„Acest copil este fiul Turciei. Alegerile sunt temporare.”

Atacul a avut loc în timp ce Kılıçdaroğlu părăsea zona de miting. Polițiștii l-au reținut pe copilul care a aruncat cu piatra care a spart geamul autobuzului.

De ce realegerea lui Erdogan este o chestiune de viață și de moarte pentru interesele Rusiei?

Întrebarea rămâne: „Are Rusia capacitatea și resursele de a se implica în operațiuni de informații și cibernetice, cum ar fi crearea și distribuirea de videoclipuri deepfake ale candidaților la președinție pe Twitter, pentru a interveni în alegerile din Turcia?”

Dumitru Borțun despre alegerile din Turcia: „Nu cred că îi va convinge pe adepții lui Erdogan, dar cred că îi va mobiliza la vot...

Dumitru Borţun, specialist în comunicare și profesor universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice-SNSPA, din București a vorbit cu reporterii Zaman România despre sloganele din campania electorală din Turcia, impactul cutremurelor asupra alegerilor și viitorul Turciei.

Turcii se tem de o lovitură de stat, după declarațiile lui Erdogan:„ Protejăm independența, ca în noaptea de 15 iulie”

Într-o postare pe Twitter, erdoğan a declarat că este gata să protejeze țara ca în noaptea de 15 iulie 2016.