luni, decembrie 11, 2023

LIVE. Stop vot în Turcia! Iată evoluția a celor mai importante alegeri din 2023

Turcia s-a prezentat, duminică, 14 mai 2023, la urne pentru a-și alege cel de-al 13-lea președinte și al 28-lea mandatar al Parlamentului. Procesul de vot, care a început la ora 08:00, s-a încheiat la ora 17:00.

Pentru alegeri au fost amenajate 191.910 urne în 81 de provincii. Alegătorii pun două buletine de vot separate pentru președinte și deputați în același plic.

Update: 15 Mai, 00:02

AGENȚIA ANADOLU (agenția de stat este cunoscută pentru că a arătat cota de vot a președintelui Recep Tayyip Erdoğan excesiv de mare în primele ore de numărare a voturilor)

Urne deschise:  92.98% 

Recep Tayyip Erdoğan: 49.67%, 25,325,566 voturi

Kemal Kılıçdaroğlu: 44.58%, 22,729,276 voturi

Sinan Oğan:  5.29%, 2,696,783 voturi

Muharrem İnce (retras): 0.45%, 231,212  voturi

AGENȚIA DE ȘTIRI ANKA

Urne deschise: 96.01% 

Recep Tayyip Erdoğan: 49.06%, 25,018,363 voturi

Kemal Kılıçdaroğlu: 45.21%, 23,055,110 voturi

Sinan Oğan:  5.31%, 2,709,717voturi

Muharrem İnce (retras): 0.42%, 216,311 voturi

01.20: Ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu a declarat că doar 20 la sută din voturile exprimate în străinătate au fost numărate.

00.35 Într-o scurtă declarație în fața sediului CHP, candidatul la președinția principalului bloc al opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, a declarat: „Ei se opun în mod repetat la rezultatele urnelor unde voturile noastre sunt mari. Ceea ce blochezi este voința Turciei, nu poți preveni asta cu obiecții.Nu vom lăsa chestia asta să se transforme într-un fapt împlinit. Să vină voturile,să se cunoască rezultatele. Fac apel la democrație. Invit Consiliul Electoral (YSK) la responsabilitate.”

00:13 Jurnalistul Said Sefa: „Se poartă un război psihologic. Ambele părți s-au convins că alegerile vor merge în turul doi.”

23:33. Erdogan a părăsit reședință sa din Uskudar, Istanbul și se îndreaptă spre sediul AKP, de pe balconul căreia o să țină un discurs.

22:53: Președintele Consiliului Electoral,(YSK): „47,8% din date au fost introduse din Turcia și 12,60% din străinătate”.

22.36: Într-o transmisie în direct pe Twitter, primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu a spus că 10 milioane de voturi nu au fost încă numărate, reprezentând 20% din totalul voturilor.

22:15: Politicienii din opoziție au anunțat că membrii de guvernământ al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) au cerut renumărarea la secțiilor de votare unde Kılıçdaroğlu conduce, împiedicând convertirea rezultatelor în sistemul de date, conform Gazete Duvar.

22:04: Potrivit unei surse din AKP, Erdogan vrea ca alegerile să meargă în turul doi.

Potrivit datelor primite în cercurile AKP, este de așteptat ca alegerile să fie încheiate cu 48% pentru Kemal Kılıçdaroğlu, 46% pentru Erdogan și 5% pentru Sinan Ogan.

9.15: Jurnalistul Murat Yetkin de la Fox TV a raportat că președintele Erdoğan a dat instrucțiuni atât Agenției Anadolu, cât și televiziunii de stat TRT pentru a se asigura că marja dintre el și Kılıçdaroğlu rămâne în jur de 10% până când va emite o declarație oficială.

20.15 Jurnalistul Fatih Altaylı a declarat pe contul său de socializare că susținătorii AKP au obiectat asupra rezultatelor urnelor în care Kılıçdaroğlu era înainte și, prin urmare, datele urnelor renumărate nu au putut fi introduse în sistem de către Agenția Anadolu și agenția de presă ANKA.

19.18: Președintele provincial al Partidului Popular Republican (CHP) din Istanbul, Canan Kaftancıoğlu, a declarat 15 la sută din voturi au fost deschise: Kılıçdaroğlu primește 51,33%, Erdoğan 43,94% și Ogan 4,45% din voturi de la Istanbul.

7:07: Jurnalistul Abdullah Abdulkadiroğlu: „Vin rezultate manipulative. Nu ar trebui să fim într-o dispoziție de genul „S-a terminat, vom câștiga” sau „S-a terminat, am pierdut”. Important este că cetățenii dețin jocul.”

17.10 – Președintele YSK, Ahmet Yener, a declarat într-o declarație după încheierea procesului de vot: „Nu a existat nicio situație negativă în Consiliul nostru până acum”.

17.00 – Poliția, care a luat măsuri ample de securitate în fața Colegiului Electoral Suprem (YSK) din Ankara, a închis traficului toate drumurile care duc la YSK.

17.00 – Berat Albayrak, ginerele președintelui și președintele AKP, Recep Tayyip Erdoğan și fost ministru al Trezoreriei și Finanțelor, a intrat în cabina de vot împreună cu mama sa, Kıymet Albayrak, care a votat la o școală din districtul Ümraniye din Istanbul. S-au ținut procese-verbale cu privire la plângerile avocaților.

17.00 – Candidatul la președinție al Alianței Populare, președintele AKP, Recep Tayyip Erdogan, pe contul său de Twitter, „Dragii mei prieteni și colegi… Procesul de vot a fost finalizat în toată țara noastră, slavă Domnului, potrivit democrației noastre. Acum, ca întotdeauna, suntem fermi în sondaje. E timpul să ne ridicăm. Până când rezultatele vor fi definitive, continuăm să protejăm voința națiunii noastre!..”

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Turcia: Autoritățile cer ștergerea postărilor care dezvăluie comerțul fiului fostului premier cu Israelul

FreeWeb Turkey a raportat, joi, că un tribunal din Ankara i-a ordonat lui Metin Cihan să-și ștergă toate Tweet-urile despre Yildirim și fiul său, Erkam. 

Regizoarea de film, cenzurată de guvernul lui Erdogan, premiată pentru documentarul despre victimele puciului eșuat

Regizoarea de film, cenzurată de guvernul lui Erdogan, premiată pentru documentarul despre victimele puciului eșuat

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.