sâmbătă, aprilie 27, 2024

ALEGERI: Sondajele arată că Kılıçdaroğlu conduce cursa, dar nu depășește 50 la sută

Candidatul al principalului bloc din opoziție, Alianța Națională, conduce cursa, potrivit mediei sondajelor de opinie efectuate în aprilie 2023, citat Duvar.

Mai sunt aproximativ două săptămâni până la alegerile prezidențiale din Turcia care vor avea loc pe 14 mai. Postul de știri online, Euronews a făcut media sondajelor din aprilie efectuate de companiile de cercetare a opiniei publice Metropoll, Gezici, ORC, ALF, Optimar, SONAR, MAK, Aksoy, AR-G și Yöneylem.

Potrivit rezultatelor, Kılıçdaroğlu este înaintea președintelui Recep Tayyip Erdoğan, dar nu poate depăși pragul de 50 la sută.

În opt din 10 sondaje, Kılıçdaroğlu este în frunte, în timp ce Erdoğan este pe primul loc în două sondaje (Optimar și SONAR).

Cotele de vot ale candidaților la diferite sondaje.

Potrivit mediei de 10 sondaje după distribuirea alegătorilor swing, Kılıçdaroğlu a obținut 47,5 la sută din voturi. Cota de vot a lui Erdogan a rămas la 44,4%. În timp ce liderul Partidului Patria, Muharrem İnce, a primit șase la sută, candidatul de extremă-dreapta Alianței ATA, Sinan Oğan, a primit aproximativ două procente.

Al doilea tur

După repartizarea proporțională a alegătorilor indeciși, a celor care nu au răspuns și a celor care au spus că nu vor vota, opt din 10 sondaje au arătat că alegerile vor merge la un al doilea tur.

Media sondajelor privind alegerile prezidențiale (aprilie, 10 companii*)

La alegerile prezidențiale din 24 iunie 2018, candidatul Alianței Populare, Erdoğan a fost ales președinte în primul tur cu 52,4% din voturi. Alți candidați İnce au primit 30,8 la sută din voturi, Selahattin Demirtaș 8,3 la sută, Meral Akşener 7,4 la sută și Temel Karamollaoğlu 0,9 la sută.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org