duminică, mai 19, 2024

Turcia: Comitetul Electoral a votat împotriva cernelii electorale


Înaltul Comitet Electoral (YKS) din Turcia a hotărât împotriva cernelii electorale, care are ca scop prevenirea votului dublu în alegeri, conform Gazete Duvar.

Consiliul a argumentat că adoptarea unei astfel de măsuri de securitate electorală necesită un aranjament juridic.

Marcarea degetului celui care au votat la alegeri cu cerneală a fost folosită pentru prima dată în Turcia la alegerile din 28 martie 2004. După alegerile locale din 29 martie 2009, această practică a fost abandonată.

Deși YSK susține că o persoană poate exprima un singur vot datorită sistemului bazat pe codul numeric personal, partidele de opoziție sunt în favoarea revenirii la practica cernelii electorale.

În 2022, principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP) a înaintat o propunere pentru revenirea practicii la alegeri, dar propunerea a fost respinsă de voturile coaliției de guvernământ Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) și Partidul Mișcării Naționaliste.

Pentru a preveni votul multiplu, unele țări folosesc cerneală electorală: după ce votează, alegătorilor li se aplică pe degete un tuș cu nitrat de argint ce nu poate fi înlăturat timp de câteva zile.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.