marți, aprilie 30, 2024

Cel mai important vot din Turcia. Erdogan vrea alegeri cu o lună înainte

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a semnalat că intenționează să anticipeze următoarele alegeri generale cu o lună înainte, pe 14 mai, conform presei turcești.

Erdogan a ținut, miercuri, un discurs în fața partidului său, unde a amintit ziua în care Turcia modernă a organizat primele alegeri libere în 1950.

Votul din 14 mai 1950 a fost câștigat de Adnan Menderes, prim-ministrul care a fost răsturnat de o junta militară în 1960 și executat un an mai târziu.

Erdogan a fost închis pentru scurt timp când era primar al Istanbulului în anii 1990 și se compară adesea cu Menderes.

Anunțul pregătește scena pentru ceea ce unii analiști consideră drept cel mai important vot al Turciei din generații.

Următoarele alegeri generale din Turcia ar trebuie să aibă loc oficial pe 18 iunie, însă aliații lui Erdogan au sugerat că ar putea avansa în sondaje, datorită sărbătorilor religioase și a examenelor școlare.

Analiştii cred că echipa lui Erdogan caută un moment perfect în care propriii săi alegători sunt mai probabil să se prezinte decât cei care îi susţin pe oponenţii săi.

Partidul lui Erdogan, cu rădăcini islamice au condus Turcia timp de două decenii tumultoase, în care au fost văzute ani de boom-uri și crize economice, precum și războaie și chiar o lovitură de stat eșuată, dar sângeroasă.

Opoziția sa seculară intră în campanie dezbinată, de la politică la strategie și nu a căzut de acord asupra unui candidat pentru a lupta împotriva lui Erdogan.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.