vineri, aprilie 26, 2024

Erdogan interzice transferurile de bani din Turcia în străinătate

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat duminică pe oamenii de afaceri turci care își trimit averile în străinătate de „trădare” și a asigurat că nu va autoriza astfel de demersuri, relatează AFP.

„Aud că unii oameni de afaceri încearcă să-și trimită averile în străinătate. Le spun aici că am cerut guvernului să nu autorizeze niciodată vreuna dintre aceste ieșiri. Pentru că aceste măsuri înseamnă trădare”, a declarat Erdogan în cursul unui discurs televizat rostit în fața membrilor partidului său la Mus (în estul țării).

Șeful statului turc nu a precizat la cine face aluzie prin aceste cuvinte, rostite în timp ce la New York are loc un proces potențial exploziv pentru Ankara, intentat unui conducător al băncii oficiale turce Halkbank, Mehmet Hakan Atilla, acuzat că ar fi ajutat Teheranul să ocolească sancțiunile americane împotriva Iranului.

Martorul-cheie în acest proces, magnatul aurului turco-iranianul Reza Zarra, a declarat — în a doua zi a depoziției sale, joi — că în octombrie 2012, Erdogan, pe atunci premier, dăduse „instrucțiuni” ca alte două bănci turce să poată participa la stratagema prin care Halkbank era placă turnantă pentru a se ocoli sancțiunile împotriva Iranului.

În ajun, Zarrab afirmase că a vărsat peste 50 de milioane de euro ca mită unui ex-ministru al economiei, Zafer Caglayan, între martie 2012 și martie 2013.

Decizia luată de Zarrab de a ajuta justiția americană face să planeze asupra Turciei spectrul unor sancțiuni grele împotriva sectorului bancar, în timp ce economia rămâne fragilă.

Procurorul Istanbulului a declarat vineri că averile lui Reza Zarrab și ale familiei sale vor fi confiscate în cadrul unei anchete pentru „spionaj” în favoarea unui stat străin, potrivit agenției de stat Anadolu.

Autoritățile turce au criticat acest proces, denunțând un „complot politic” urzit de predicatorul Fethullah Gulen, acuzat de asemenea de Ankara că ar fi fost în spatele puciului eșuat din iulie 2016, ceea ce acesta — stabilit în SUA — dezminte.

„Acest proces nu este nimic altceva decât complotul (din decembrie 2013) pregătit de cealaltă parte a Oceanului”, a presupus duminică Erdogan, referindu-se la scandalul de corupție izbucnit, în care sunt implicați mai mulți miniștri și cercuri apropiate puterii. Erdogan calificase acest scandal drept complot pe care i-l imputase lui Gulen.

Președintele turc a afirmat că acesta nu este un proces care se desfășoară în prezent în SUA, ci o „tentativă de șantaj” la care „nu ne vom supune”.

(AGERPRES)

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.