luni, aprilie 15, 2024

Turcia și Germania și-au convocat ambasadorii, după decizia în cazul Kavala

Turcia a condamnat convocarea de către Germania a ambasadorului său, pe 29 aprilie, și l-a chemat la discuții pe ambasadorul Berlinului de la Ankara, pe fondul unei discute în cazul filantropului turc, Osman Kavala.

Ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdağ, a declarat că Germania a călcat în picioare justiția de multe ori în trecut și a spus că ar trebui să acționeze în conformitate cu dreptul internațional.

Ambasadorul Germaniei de la Ankara, Jurdgen Schulz, a fost de asemenea chemat la Ministerul de Externe al Turciei, au declarat surse diplomatice turce, adăugând că i s-a spus că Ankara a respins încercările de a interveni în justiția sau în politica sa.

„Ambasadorului Schulz i s-a spus că condamnăm citarea ambasadorului nostru la Berlin pentru un caz din țara noastră, într-o manieră care încalcă normele diplomatice, și politizarea cazului în cauză”,arată sursele.

Schulz, care a fost convocat de ministrul adjunct de externe al Turciei, Faruk Kaymakcı, i s-a mai spus că „decizia de condamnare a justiției independente turce nu poate fi pusă la îndoială” și i s-a „amintit principiul nemixtiunii în treburile interne”.

Cazul Kavala, motiv de conflict între Turcia și occident

Criticii și partidele de opoziție spun că instanțele turcești sunt sub influența președintelui Recep Tayyip Erdogan. Guvernul de la conducere neagă afirmațiile.

În acest an, organul de supraveghere al drepturilor Consiliului Europei a trimis cazul lui Kavala, Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a stabili dacă Turcia nu și-a îndeplinit obligația de a pune în aplicare o hotărâre anterioară a CEDO, în urmă cu mai bine de doi ani, de a-l elibera imediat.

În octombrie anul trecut, Erdoğan a amenințat că îi va expulza pe ambasadorii a 10 țări, printre care Statele Unite, Germania și Franța, după ce aceștia au pus presiuni pentru respectarea deciziei CEDO.

Kavala a fost condamnat la închisoare cu agravare pe viață după ce a fost condamnat pentru încercarea de a răsturna guvernul prin finanțarea protestelor, într-un caz despre care instanța supremă a Europei și puterile occidentale spun că este motivat politic.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..