miercuri, mai 4, 2022

Turcia și Germania și-au convocat ambasadorii, după decizia în cazul Kavala

Turcia a condamnat convocarea de către Germania a ambasadorului său, pe 29 aprilie, și l-a chemat la discuții pe ambasadorul Berlinului de la Ankara, pe fondul unei discute în cazul filantropului turc, Osman Kavala.

Ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdağ, a declarat că Germania a călcat în picioare justiția de multe ori în trecut și a spus că ar trebui să acționeze în conformitate cu dreptul internațional.

Ambasadorul Germaniei de la Ankara, Jurdgen Schulz, a fost de asemenea chemat la Ministerul de Externe al Turciei, au declarat surse diplomatice turce, adăugând că i s-a spus că Ankara a respins încercările de a interveni în justiția sau în politica sa.

„Ambasadorului Schulz i s-a spus că condamnăm citarea ambasadorului nostru la Berlin pentru un caz din țara noastră, într-o manieră care încalcă normele diplomatice, și politizarea cazului în cauză”,arată sursele.

Schulz, care a fost convocat de ministrul adjunct de externe al Turciei, Faruk Kaymakcı, i s-a mai spus că „decizia de condamnare a justiției independente turce nu poate fi pusă la îndoială” și i s-a „amintit principiul nemixtiunii în treburile interne”.

Cazul Kavala, motiv de conflict între Turcia și occident

Criticii și partidele de opoziție spun că instanțele turcești sunt sub influența președintelui Recep Tayyip Erdogan. Guvernul de la conducere neagă afirmațiile.

În acest an, organul de supraveghere al drepturilor Consiliului Europei a trimis cazul lui Kavala, Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a stabili dacă Turcia nu și-a îndeplinit obligația de a pune în aplicare o hotărâre anterioară a CEDO, în urmă cu mai bine de doi ani, de a-l elibera imediat.

În octombrie anul trecut, Erdoğan a amenințat că îi va expulza pe ambasadorii a 10 țări, printre care Statele Unite, Germania și Franța, după ce aceștia au pus presiuni pentru respectarea deciziei CEDO.

Kavala a fost condamnat la închisoare cu agravare pe viață după ce a fost condamnat pentru încercarea de a răsturna guvernul prin finanțarea protestelor, într-un caz despre care instanța supremă a Europei și puterile occidentale spun că este motivat politic.

Erdogan în vizită oficială în Arabia Saudită, pentru prima dată de la uciderea faimosului jurnalist Khashoggi

Agenția de știri de stat saudită SPA a publicat imagini cu liderul turc îmbrățișându-l pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto despre care oficialii serviciilor de informații americane l-au stabilit că a aprobat complotul împotriva lui Khashoggi.

Ce fac musulmanii, în afară să țină post, în timpul Ramadanului?

În luna Ramadan, un musulman care s-a trezit în jurul orei patru dimineața pentru a mânca, înainte de zori zilei, nu doar se abține până la apus, din mâncat și băut, timp de 30 de zile, ci au multe îndatoriri. 

Tucia: Curtea Constituțională verdict despre interzicerea literei „w” din numele kurde

Abdullah Yılmaz i-a dat numele de „Ciwan”, care înseamnă „tânăr” în kurdă, copilului său născut în 2014. Cu toate acestea, provincia de vest a registrului civil din İzmir a refuzat să elibereze o carte de identitate din cauza „w”.

Rezumatul lunii aprilie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? 

Iată situația la sfârșitul lunii aprilie și răspunsul la cele mai frecvente curiozități ale străinilor care sunt interesați să călătorească în Turcia.

Turcia: Un nou proiect pentru întoarcerea acasă a 1 milion de sirieni 

Guvernul turc lucrează la un nou proiect pentru a facilita întoarcerea acasă a aproximativ 1 milion de refugiați sirieni care locuiesc în Turcia, a declarat, marți, președintele Recep Tayyip Erdogan, reiterând o schimbare de ton asupra politicii de imigrantă, conform Ahval News.

Ziua muncii în Turcia: Proteste masive au avut loc în Istanbul. Peste 160 de cetățeni reținuți

Poliția a reținut peste 160 de protestatari care încercau să ajungă în Piața Taksim, din Istanbul pentru demonstrațiile de 1 Mai, în urma situației economice cauzate de inflația furioasă, conform Reuters.

Turcia pe urmele președintei Găgăuziei, după ce a început să susțină occidentul

Regimul Erdogan a vizat-o pe președinta regiunii autonome a Găgăuziei, care a susținut politica pro-occidentală a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în locul Turciei și Rusiei. 

3 zile de de sărbătoarea pentru musulmani. Cum era pe vremuri Ramadan Bayram în Constanța?

În timpul documentării despre comunitatea de musulmani din Constanța, bătrânele din orașul Ovidiu mi-au povestit despre cum obișnuiau să fie Ramazan Bayram pe vremuri.