miercuri, aprilie 17, 2024

Banca Centrală din Turcia anunță noi creșteri de prețurilor la alimente de bază


Banca Centrală a anunțat noi creșteri la alimente de bază, ca efect a creșterii a prețului la grâu și furaje, conform Bold Medya.

Într-un studiu al Băncii Centrale este subliniat faptul că prețurile la pâine, paste făinoase, făină, bulgur și cereale vor continua să crească în următoarele 4 luni, din cauza creșterii prețurilor la grâu.

„Odată cu seceta din 2020 și cu creșterea cursului de schimb, prețurile grâului au intrat într-o tendință de creștere. Perspectiva geopolitică continuă menține în viață riscurile de creștere a prețului la pâine, paste, făină, bulgur și produse de panificație, din cauza prețurilor internaționale ale grâului și problemele de aprovizionare. Din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina, prețurile interne la grâu pentru pâine au crescut cu aproximativ 28,3 la sută între 23 februarie și 18 aprilie.”, se arată în raport.

Banca Centrală susține că prețurile la cereale și oleaginoase au creat o presiune mai mare asupra prețului intern ale furajelor, care, la rândul său, exercită o presiune ascendentă asupra cărnii roșii și albe, a ouălor și a laptelui și a produselor lactate. 

Studiul a subliniat că aceste creșteri vor duce la o creștere cu 17 puncte a inflației de consum.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.