sâmbătă, septembrie 3, 2022

Fermierii turci, după prăbușirea lirei: „Acesta este cel mai greu moment pe care l-am văzut”

Fermieri din Turcia se luptă să-și revină la normal,  după prăbușirea de anul trecut a lirei turcești, conform Ahval News.

În regiunea din jurul Antakya, fermierii se chinuie să muncească pentru a primi o  recompensă mică.

„Acesta este cel mai greu moment pe care l-am văzut”, a spus Mehmet Muzaffer Okay, care conduce camera de agricultură a Antakya.

Agricultura furnizează aproximativ 7% din produsul intern brut al Turciei, iar Hatay, unde se află Antakya, este un producător de top al multor alimente de bază, inclusiv portocale și pătrunjel. Însă, costurile în creștere și gradul de îndatorare tot mai mare își afectează afacerile.

„Rezistența fermierilor lor este slabă”, adaugă Muzaffer Okay.

Fermierul Mahmut Çam a spus că acum un an l-a costat aproximativ 3.000 de lire să-și umple cele cinci tractoare cu motorină. Acum prețul a crescut la 13.000 de lire. Fermierul  spune că a fost, de asemenea, o creștere de patru ori a costului îngrășămintelor și pesticidelor.

„Când aceste lucruri sunt ieftine, ne putem vinde produsele la un preț ieftin, iar oamenii noștri pot avea mâncare la prețuri accesibile. Când sunt scumpe, producția va fi mai mică, iar mâncarea va fi mai scumpă.”, explică fermierul.

Datele oficiale arată că prețurile alimentelor din Turcia au crescut cu 70%, în martie. Cifrele din aprilie, care urmează să apară, sunt de așteptat să arate că inflația globală a prețurilor de consum a accelerat până la aproximativ 68% de la 61,1% luna precedentă, un nivel maxim din ultimele două decenii, potrivit unui sondaj Reuters.

Creșterile de preț ar putea încetini doar până la 50% până la sfârșitul anului, conform Reuters.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Vești bune! Turcia a introdus un nou card special pentru turiștii în Istanbul 

Istanbul, care face parte din top 10 cele mai vizitate orașe din lume, introduce un nou card de călătorie care va face...

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.