joi, mai 5, 2022

Fermierii turci, după prăbușirea lirei: „Acesta este cel mai greu moment pe care l-am văzut”

Fermieri din Turcia se luptă să-și revină la normal,  după prăbușirea de anul trecut a lirei turcești, conform Ahval News.

În regiunea din jurul Antakya, fermierii se chinuie să muncească pentru a primi o  recompensă mică.

„Acesta este cel mai greu moment pe care l-am văzut”, a spus Mehmet Muzaffer Okay, care conduce camera de agricultură a Antakya.

Agricultura furnizează aproximativ 7% din produsul intern brut al Turciei, iar Hatay, unde se află Antakya, este un producător de top al multor alimente de bază, inclusiv portocale și pătrunjel. Însă, costurile în creștere și gradul de îndatorare tot mai mare își afectează afacerile.

„Rezistența fermierilor lor este slabă”, adaugă Muzaffer Okay.

Fermierul Mahmut Çam a spus că acum un an l-a costat aproximativ 3.000 de lire să-și umple cele cinci tractoare cu motorină. Acum prețul a crescut la 13.000 de lire. Fermierul  spune că a fost, de asemenea, o creștere de patru ori a costului îngrășămintelor și pesticidelor.

„Când aceste lucruri sunt ieftine, ne putem vinde produsele la un preț ieftin, iar oamenii noștri pot avea mâncare la prețuri accesibile. Când sunt scumpe, producția va fi mai mică, iar mâncarea va fi mai scumpă.”, explică fermierul.

Datele oficiale arată că prețurile alimentelor din Turcia au crescut cu 70%, în martie. Cifrele din aprilie, care urmează să apară, sunt de așteptat să arate că inflația globală a prețurilor de consum a accelerat până la aproximativ 68% de la 61,1% luna precedentă, un nivel maxim din ultimele două decenii, potrivit unui sondaj Reuters.

Creșterile de preț ar putea încetini doar până la 50% până la sfârșitul anului, conform Reuters.

3 zile de de sărbătoarea pentru musulmani. Cum era pe vremuri Ramadan Bayram în Constanța?

În timpul documentării despre comunitatea de musulmani din Constanța, bătrânele din orașul Ovidiu mi-au povestit despre cum obișnuiau să fie Ramazan Bayram pe vremuri.

Erdogan în vizită oficială în Arabia Saudită, pentru prima dată de la uciderea faimosului jurnalist Khashoggi

Agenția de știri de stat saudită SPA a publicat imagini cu liderul turc îmbrățișându-l pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto despre care oficialii serviciilor de informații americane l-au stabilit că a aprobat complotul împotriva lui Khashoggi.

Fermierii turci, după prăbușirea lirei: „Acesta este cel mai greu moment pe care l-am văzut”

În regiunea din jurul Antakya, fermierii se chinuie să muncească pentru a primi o  recompensă mică.

Turcia pe urmele președintei Găgăuziei, după ce a început să susțină occidentul

Regimul Erdogan a vizat-o pe președinta regiunii autonome a Găgăuziei, care a susținut politica pro-occidentală a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în locul Turciei și Rusiei. 

Rezumatul lunii aprilie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? 

Iată situația la sfârșitul lunii aprilie și răspunsul la cele mai frecvente curiozități ale străinilor care sunt interesați să călătorească în Turcia.

Ziua muncii în Turcia: Proteste masive au avut loc în Istanbul. Peste 160 de cetățeni reținuți

Poliția a reținut peste 160 de protestatari care încercau să ajungă în Piața Taksim, din Istanbul pentru demonstrațiile de 1 Mai, în urma situației economice cauzate de inflația furioasă, conform Reuters.

Cea mai înaltă instanță din Turcia: Ieșirea din Convenția de la Istanbul este o încălcare a legii

Apelul procurorului Consiliului de Stat urmează să fie urmat de o hotărâre a instanței de judecată privind apelurile care solicită anularea ieșirii Turciei din convenție în termen de o lună. Se așteaptă ca instanța să emită o declarație scrisă în această privință.

Ce fac musulmanii, în afară să țină post, în timpul Ramadanului?

În luna Ramadan, un musulman care s-a trezit în jurul orei patru dimineața pentru a mânca, înainte de zori zilei, nu doar se abține până la apus, din mâncat și băut, timp de 30 de zile, ci au multe îndatoriri.