miercuri, mai 4, 2022

Turcia: Un nou proiect pentru întoarcerea acasă a 1 milion de sirieni 

Guvernul turc lucrează la un nou proiect pentru a facilita întoarcerea acasă a aproximativ 1 milion de refugiați sirieni care locuiesc în Turcia, a declarat, marți, președintele Recep Tayyip Erdogan, reiterând o schimbare de ton asupra politicii de imigrantă, conform Ahval News.

Turcia găzduiește aproximativ 3,7 imigranți sirieni, cei mai mari din lume, care au sosit în urma războiului civil din Siria din 2011. Grupul demografic s-a confruntat cu un val de xenofobie în Turcia, sentimentul anti-refugiați fiind susținut de criza economică. 

„Ne pregătim pentru un nou proiect care va permite unui milion dintre frații și surorile noastre siriene, pe care îi găzduim în țara noastră, să se întoarcă în patria lor”, a declarat Erdogan, într-un mesaj video adresat ONG-urilor turce implicate în construirea de case, în Siria.

Erdogan a continuat să laude eforturile umanitare ale Turciei pe tot globul, spunând că ONG-urile au fost implicate în operațiuni de ajutor neîntrerupte în întreaga lume, inclusiv în Ucraina.

Politica ușilor deschise a lui Erdogan, de aproape un deceniu, față de migranții sirieni a fost supusă unor critici intense de-a lungul anilor, în special din partea grupurilor de opoziție din Turcia, care au promis că vor repatria migranții în următorii câțiva ani.

Turcii vor ca sirienii să se întoarcă acasă

Anunțul lui Erdogan de marți vine în vreme ce Turcia a început o numărătoare inversă pentru alegerile generale și prezidențiale programate pentru iunie 2023.

Chiar luna trecută, Erdogan a condamnat principalul partid de opoziție pentru politica sa în materie de migranți, deoarece a promis că va păstra migranții sirieni ai Turciei în țară.

La începutul acestei luni, președintele turc a declarat pentru prima dată că guvernul său depune eforturi pentru „întoarcerea demnă” a migranților sirieni din Turcia, după ce partenerul său de coaliție de extremă-dreapta, Devlet Bahçeli a comparat migrația necontrolată cu o „ocupație”.

Peste 65% dintre turci doresc ca cei aproximativ 3,7 milioane de refugiați sirieni care trăiesc în Turcia să se întoarcă acasă, potrivit unui sondaj din februarie al Fundației pentru Democrație Socială (SODEV).

Rușii nu vor avea probleme de plată în vacanțele din Turcia

Rușii nu vor avea probleme de plată în vacanțele din Turcia

Rezumatul lunii aprilie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? 

Iată situația la sfârșitul lunii aprilie și răspunsul la cele mai frecvente curiozități ale străinilor care sunt interesați să călătorească în Turcia.

Tucia: Curtea Constituțională verdict despre interzicerea literei „w” din numele kurde

Abdullah Yılmaz i-a dat numele de „Ciwan”, care înseamnă „tânăr” în kurdă, copilului său născut în 2014. Cu toate acestea, provincia de vest a registrului civil din İzmir a refuzat să elibereze o carte de identitate din cauza „w”.

Turcia pe urmele președintei Găgăuziei, după ce a început să susțină occidentul

Regimul Erdogan a vizat-o pe președinta regiunii autonome a Găgăuziei, care a susținut politica pro-occidentală a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în locul Turciei și Rusiei. 

Ce fac musulmanii, în afară să țină post, în timpul Ramadanului?

În luna Ramadan, un musulman care s-a trezit în jurul orei patru dimineața pentru a mânca, înainte de zori zilei, nu doar se abține până la apus, din mâncat și băut, timp de 30 de zile, ci au multe îndatoriri. 

Ziua libertății presei: „Cruzimea se hrănește cu întuneric, iar jurnaliștii sunt cei care aduc lumină în întuneric.”

Punctul comun al declarațiilor emise de organizațiile profesionale cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, este întotdeauna apelul la „încetarea violenței și a cenzurii împotriva jurnaliştilor”. Însă, acest apel nu este suficient continuat, mai ales,  două indispensabile componente ale democrațiilor, „libertatea de opinie și de gândire și dreptul de acces la informații publice”, sunt încălcate.

Zelenski critică Turcia :”Nu poți să te descurci așa, este dublu standard.”

Turcia manifestă dublu standard, pentru că a acționat ca un mediator cheie pentru a ajuta la stoparea invaziei Rusiei asupra Ucrainei în timp ce pregătește destinațiil pentru turiștii ruși, a declarat Zelensky, într-un interviu acordat televiziunii de stat elene, ERT.

Cea mai înaltă instanță din Turcia: Ieșirea din Convenția de la Istanbul este o încălcare a legii

Apelul procurorului Consiliului de Stat urmează să fie urmat de o hotărâre a instanței de judecată privind apelurile care solicită anularea ieșirii Turciei din convenție în termen de o lună. Se așteaptă ca instanța să emită o declarație scrisă în această privință.