luni, martie 20, 2023

Turcia: Un nou proiect pentru întoarcerea acasă a 1 milion de sirieni 

Guvernul turc lucrează la un nou proiect pentru a facilita întoarcerea acasă a aproximativ 1 milion de refugiați sirieni care locuiesc în Turcia, a declarat, marți, președintele Recep Tayyip Erdogan, reiterând o schimbare de ton asupra politicii de imigrantă, conform Ahval News.

Turcia găzduiește aproximativ 3,7 imigranți sirieni, cei mai mari din lume, care au sosit în urma războiului civil din Siria din 2011. Grupul demografic s-a confruntat cu un val de xenofobie în Turcia, sentimentul anti-refugiați fiind susținut de criza economică. 

„Ne pregătim pentru un nou proiect care va permite unui milion dintre frații și surorile noastre siriene, pe care îi găzduim în țara noastră, să se întoarcă în patria lor”, a declarat Erdogan, într-un mesaj video adresat ONG-urilor turce implicate în construirea de case, în Siria.

Erdogan a continuat să laude eforturile umanitare ale Turciei pe tot globul, spunând că ONG-urile au fost implicate în operațiuni de ajutor neîntrerupte în întreaga lume, inclusiv în Ucraina.

Politica ușilor deschise a lui Erdogan, de aproape un deceniu, față de migranții sirieni a fost supusă unor critici intense de-a lungul anilor, în special din partea grupurilor de opoziție din Turcia, care au promis că vor repatria migranții în următorii câțiva ani.

Turcii vor ca sirienii să se întoarcă acasă

Anunțul lui Erdogan de marți vine în vreme ce Turcia a început o numărătoare inversă pentru alegerile generale și prezidențiale programate pentru iunie 2023.

Chiar luna trecută, Erdogan a condamnat principalul partid de opoziție pentru politica sa în materie de migranți, deoarece a promis că va păstra migranții sirieni ai Turciei în țară.

La începutul acestei luni, președintele turc a declarat pentru prima dată că guvernul său depune eforturi pentru „întoarcerea demnă” a migranților sirieni din Turcia, după ce partenerul său de coaliție de extremă-dreapta, Devlet Bahçeli a comparat migrația necontrolată cu o „ocupație”.

Peste 65% dintre turci doresc ca cei aproximativ 3,7 milioane de refugiați sirieni care trăiesc în Turcia să se întoarcă acasă, potrivit unui sondaj din februarie al Fundației pentru Democrație Socială (SODEV).

Medic suspendat după ce a comparat remarcile lui Erdogan cu ale lui Ataturk despre medici

În provincia vestică Eskişehir, dr. Senem Kaser, care lucrează la Centrul de Sănătate al Familiei Alanönü, a pus observațiile lui Erdoğan la monitorul din fața cabinetului său.

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Raport Freedom House: Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în 2023

Turcia rămâne în categoria țărilor fără libertate în raportul „Freedom in the World 2023” publicat de Freedom House din Washington, conform Stockholm...