luni, aprilie 15, 2024

Turcia: Un nou proiect pentru întoarcerea acasă a 1 milion de sirieni 

Guvernul turc lucrează la un nou proiect pentru a facilita întoarcerea acasă a aproximativ 1 milion de refugiați sirieni care locuiesc în Turcia, a declarat, marți, președintele Recep Tayyip Erdogan, reiterând o schimbare de ton asupra politicii de imigrantă, conform Ahval News.

Turcia găzduiește aproximativ 3,7 imigranți sirieni, cei mai mari din lume, care au sosit în urma războiului civil din Siria din 2011. Grupul demografic s-a confruntat cu un val de xenofobie în Turcia, sentimentul anti-refugiați fiind susținut de criza economică. 

„Ne pregătim pentru un nou proiect care va permite unui milion dintre frații și surorile noastre siriene, pe care îi găzduim în țara noastră, să se întoarcă în patria lor”, a declarat Erdogan, într-un mesaj video adresat ONG-urilor turce implicate în construirea de case, în Siria.

Erdogan a continuat să laude eforturile umanitare ale Turciei pe tot globul, spunând că ONG-urile au fost implicate în operațiuni de ajutor neîntrerupte în întreaga lume, inclusiv în Ucraina.

Politica ușilor deschise a lui Erdogan, de aproape un deceniu, față de migranții sirieni a fost supusă unor critici intense de-a lungul anilor, în special din partea grupurilor de opoziție din Turcia, care au promis că vor repatria migranții în următorii câțiva ani.

Turcii vor ca sirienii să se întoarcă acasă

Anunțul lui Erdogan de marți vine în vreme ce Turcia a început o numărătoare inversă pentru alegerile generale și prezidențiale programate pentru iunie 2023.

Chiar luna trecută, Erdogan a condamnat principalul partid de opoziție pentru politica sa în materie de migranți, deoarece a promis că va păstra migranții sirieni ai Turciei în țară.

La începutul acestei luni, președintele turc a declarat pentru prima dată că guvernul său depune eforturi pentru „întoarcerea demnă” a migranților sirieni din Turcia, după ce partenerul său de coaliție de extremă-dreapta, Devlet Bahçeli a comparat migrația necontrolată cu o „ocupație”.

Peste 65% dintre turci doresc ca cei aproximativ 3,7 milioane de refugiați sirieni care trăiesc în Turcia să se întoarcă acasă, potrivit unui sondaj din februarie al Fundației pentru Democrație Socială (SODEV).

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.