vineri, aprilie 26, 2024

Turcia se îndreaptă cu pedala de acceleraţie la podea spre o criză valutară violentă

Turcia se îndreaptă cu pedala de acceleraţie la podea spre o criză valutară violentă: Lira este în cădere liberă, a pierdut numai luna aceasta 17% faţă de dolar, iar încrederea traderilor s-a evaporat. ”Nu este nicio limită la cât de gravă poate fi prăbuşirea. Nu va trece mult până turcii vor începe să vândă”

Turcia a intrat în una dintre cele mai violente crize valutare, în condiţiile în care lira turcească a suferit cele mai mari pierderi din ultimul deceniu, iar încrederea traderilor în dorinţa băncii centralle de a opri prăbuşirea s-a evaporat, scrie Bloomberg.

Lira turcească a scăzut cu până la 5,2%, ajungând la un minim făăr precedent de 5 lire/dolar.

Autorităţile de reglementare trebuie să ”urce lira urgent”, a spus Cristian Maggio, strateg şef pe pieţele emergente de la TD Securities din Londra. ”Nu este nicio limită la cât de departe poate merge această criză valutară. Într-un final, turcii vor începe să vândă de asemenea, şi va fi o pierdere totală a încrederii”, a spus el.

Turkey exchange crisis ile ilgili görsel sonucu

Lira a scăzut aproape în fiecare zi pe parcursul lunii mai, ducând-o rapid spre cea mai slabă performanţă din ultimii 10 ani.

Performanţei proaste i se adăugă şi o apreciere puternică a dolarului, o lărgire a deficitului de cont curent şi o bancă centrală timidă în a acţiona.

Cel mai recent scandal a venit după ce preşedintele Erdogan, care de multă vreme se opune creşterii dobânzilor, a spus luna aceasta că doreşte să îşi asume mai multă responsabilitate pentru politica monetară dacă va câştiga alegerile din 24 iunie.

Retragerea lirei subliniază o schimbare puternică a sentimentului la nivel global, în special pe segmentul pieţelor emergente, în condiţiile în care randamentele obligaţiunilor emise de trezoreria americană, precum şi dolarul, cresc. Lira a pierdut 17% din valoare în raport cu dolarul luna aceasta, iar peste tot în lume monedele ţărilor emergente au scăzut. Banca Centrală a Argentinei a crescut ratele dobânzilor cu 40% pentru a susţine moneda.

Lipsa de acţiune a băncii centrale turceşti, în contextul în care moneda locală se prăbuşeşte, îi face pe investitorii locali să se uite spre ceruri, implorând ajutorul divin, în timp ce alţii înfiripează teorii conspiraţioniste, spunând că totul face parte dintr-un plan de răsturnare a guvernului.

În condiţiile în care banca centrală a Turciei stă deoparte şi priveşte la prăbuşirea lirei şi la inflaţia de două cifre, o companie locală de brokeraj invocă ajutorul divin, scrie Bloomberg.

„Dumnezeu să ajute Turcia“, scrie Alnus Yatirim, broker local, într-o notă recentă adresată clienţilor. „Avem în faţă o bancă centrală care doar priveşte piaţa, când ar trebui s-o conducă şi s-o direcţioneze.“

Comentariile survin în condiţiile în care Turcia concurează cu Argentina, Angola şi Venezuela pentru titlul de cea mai slab performantă monedă din acest an.

Lira turcească a pierdut peste 16% în raport cu dolarul în acest an, cea mai slabă performanţă în afara celor trei ţări. Deprecierea va continua în lipsa unei intervenţii, arată Alnus.

Pe baza ritmului de depreciere din ultimele săptămâni, moneda ar putea scădea la 4,58 în raport cu dolarul până la sfârşitul acestei săptămâni şi 4,75 în raport cu săptămâna viitoare, potrivit firmei de brokeraj. Lira s-a depreciat cu 1,4% atingând un minim record de 4,562 în raport cu dolarul ieri.

SURSA: http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/turcia-indreapta-pedala-acceleratie-podea-spre-criza-valutara-violenta-lira-cadere-libera-pierdut-numai-luna-aceasta-17-fata-dolar-iar-increderea-traderilor-s-evaporat-nicio-limita-cat-grava-17227527

 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.