joi, aprilie 7, 2022

Turcia se îndreaptă cu pedala de acceleraţie la podea spre o criză valutară violentă

Turcia se îndreaptă cu pedala de acceleraţie la podea spre o criză valutară violentă: Lira este în cădere liberă, a pierdut numai luna aceasta 17% faţă de dolar, iar încrederea traderilor s-a evaporat. ”Nu este nicio limită la cât de gravă poate fi prăbuşirea. Nu va trece mult până turcii vor începe să vândă”

Turcia a intrat în una dintre cele mai violente crize valutare, în condiţiile în care lira turcească a suferit cele mai mari pierderi din ultimul deceniu, iar încrederea traderilor în dorinţa băncii centralle de a opri prăbuşirea s-a evaporat, scrie Bloomberg.

Lira turcească a scăzut cu până la 5,2%, ajungând la un minim făăr precedent de 5 lire/dolar.

Autorităţile de reglementare trebuie să ”urce lira urgent”, a spus Cristian Maggio, strateg şef pe pieţele emergente de la TD Securities din Londra. ”Nu este nicio limită la cât de departe poate merge această criză valutară. Într-un final, turcii vor începe să vândă de asemenea, şi va fi o pierdere totală a încrederii”, a spus el.

Turkey exchange crisis ile ilgili görsel sonucu

Lira a scăzut aproape în fiecare zi pe parcursul lunii mai, ducând-o rapid spre cea mai slabă performanţă din ultimii 10 ani.

Performanţei proaste i se adăugă şi o apreciere puternică a dolarului, o lărgire a deficitului de cont curent şi o bancă centrală timidă în a acţiona.

Cel mai recent scandal a venit după ce preşedintele Erdogan, care de multă vreme se opune creşterii dobânzilor, a spus luna aceasta că doreşte să îşi asume mai multă responsabilitate pentru politica monetară dacă va câştiga alegerile din 24 iunie.

Retragerea lirei subliniază o schimbare puternică a sentimentului la nivel global, în special pe segmentul pieţelor emergente, în condiţiile în care randamentele obligaţiunilor emise de trezoreria americană, precum şi dolarul, cresc. Lira a pierdut 17% din valoare în raport cu dolarul luna aceasta, iar peste tot în lume monedele ţărilor emergente au scăzut. Banca Centrală a Argentinei a crescut ratele dobânzilor cu 40% pentru a susţine moneda.

Lipsa de acţiune a băncii centrale turceşti, în contextul în care moneda locală se prăbuşeşte, îi face pe investitorii locali să se uite spre ceruri, implorând ajutorul divin, în timp ce alţii înfiripează teorii conspiraţioniste, spunând că totul face parte dintr-un plan de răsturnare a guvernului.

În condiţiile în care banca centrală a Turciei stă deoparte şi priveşte la prăbuşirea lirei şi la inflaţia de două cifre, o companie locală de brokeraj invocă ajutorul divin, scrie Bloomberg.

„Dumnezeu să ajute Turcia“, scrie Alnus Yatirim, broker local, într-o notă recentă adresată clienţilor. „Avem în faţă o bancă centrală care doar priveşte piaţa, când ar trebui s-o conducă şi s-o direcţioneze.“

Comentariile survin în condiţiile în care Turcia concurează cu Argentina, Angola şi Venezuela pentru titlul de cea mai slab performantă monedă din acest an.

Lira turcească a pierdut peste 16% în raport cu dolarul în acest an, cea mai slabă performanţă în afara celor trei ţări. Deprecierea va continua în lipsa unei intervenţii, arată Alnus.

Pe baza ritmului de depreciere din ultimele săptămâni, moneda ar putea scădea la 4,58 în raport cu dolarul până la sfârşitul acestei săptămâni şi 4,75 în raport cu săptămâna viitoare, potrivit firmei de brokeraj. Lira s-a depreciat cu 1,4% atingând un minim record de 4,562 în raport cu dolarul ieri.

SURSA: http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/turcia-indreapta-pedala-acceleratie-podea-spre-criza-valutara-violenta-lira-cadere-libera-pierdut-numai-luna-aceasta-17-fata-dolar-iar-increderea-traderilor-s-evaporat-nicio-limita-cat-grava-17227527

 

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.