sâmbătă, februarie 4, 2023

Turcia se îndreaptă cu pedala de acceleraţie la podea spre o criză valutară violentă

Turcia se îndreaptă cu pedala de acceleraţie la podea spre o criză valutară violentă: Lira este în cădere liberă, a pierdut numai luna aceasta 17% faţă de dolar, iar încrederea traderilor s-a evaporat. ”Nu este nicio limită la cât de gravă poate fi prăbuşirea. Nu va trece mult până turcii vor începe să vândă”

Turcia a intrat în una dintre cele mai violente crize valutare, în condiţiile în care lira turcească a suferit cele mai mari pierderi din ultimul deceniu, iar încrederea traderilor în dorinţa băncii centralle de a opri prăbuşirea s-a evaporat, scrie Bloomberg.

Lira turcească a scăzut cu până la 5,2%, ajungând la un minim făăr precedent de 5 lire/dolar.

Autorităţile de reglementare trebuie să ”urce lira urgent”, a spus Cristian Maggio, strateg şef pe pieţele emergente de la TD Securities din Londra. ”Nu este nicio limită la cât de departe poate merge această criză valutară. Într-un final, turcii vor începe să vândă de asemenea, şi va fi o pierdere totală a încrederii”, a spus el.

Turkey exchange crisis ile ilgili görsel sonucu

Lira a scăzut aproape în fiecare zi pe parcursul lunii mai, ducând-o rapid spre cea mai slabă performanţă din ultimii 10 ani.

Performanţei proaste i se adăugă şi o apreciere puternică a dolarului, o lărgire a deficitului de cont curent şi o bancă centrală timidă în a acţiona.

Cel mai recent scandal a venit după ce preşedintele Erdogan, care de multă vreme se opune creşterii dobânzilor, a spus luna aceasta că doreşte să îşi asume mai multă responsabilitate pentru politica monetară dacă va câştiga alegerile din 24 iunie.

Retragerea lirei subliniază o schimbare puternică a sentimentului la nivel global, în special pe segmentul pieţelor emergente, în condiţiile în care randamentele obligaţiunilor emise de trezoreria americană, precum şi dolarul, cresc. Lira a pierdut 17% din valoare în raport cu dolarul luna aceasta, iar peste tot în lume monedele ţărilor emergente au scăzut. Banca Centrală a Argentinei a crescut ratele dobânzilor cu 40% pentru a susţine moneda.

Lipsa de acţiune a băncii centrale turceşti, în contextul în care moneda locală se prăbuşeşte, îi face pe investitorii locali să se uite spre ceruri, implorând ajutorul divin, în timp ce alţii înfiripează teorii conspiraţioniste, spunând că totul face parte dintr-un plan de răsturnare a guvernului.

În condiţiile în care banca centrală a Turciei stă deoparte şi priveşte la prăbuşirea lirei şi la inflaţia de două cifre, o companie locală de brokeraj invocă ajutorul divin, scrie Bloomberg.

„Dumnezeu să ajute Turcia“, scrie Alnus Yatirim, broker local, într-o notă recentă adresată clienţilor. „Avem în faţă o bancă centrală care doar priveşte piaţa, când ar trebui s-o conducă şi s-o direcţioneze.“

Comentariile survin în condiţiile în care Turcia concurează cu Argentina, Angola şi Venezuela pentru titlul de cea mai slab performantă monedă din acest an.

Lira turcească a pierdut peste 16% în raport cu dolarul în acest an, cea mai slabă performanţă în afara celor trei ţări. Deprecierea va continua în lipsa unei intervenţii, arată Alnus.

Pe baza ritmului de depreciere din ultimele săptămâni, moneda ar putea scădea la 4,58 în raport cu dolarul până la sfârşitul acestei săptămâni şi 4,75 în raport cu săptămâna viitoare, potrivit firmei de brokeraj. Lira s-a depreciat cu 1,4% atingând un minim record de 4,562 în raport cu dolarul ieri.

SURSA: http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/turcia-indreapta-pedala-acceleratie-podea-spre-criza-valutara-violenta-lira-cadere-libera-pierdut-numai-luna-aceasta-17-fata-dolar-iar-increderea-traderilor-s-evaporat-nicio-limita-cat-grava-17227527

 

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.