vineri, aprilie 19, 2024

Turcia lasă o tânără autistă fără asistență pentru că tatăl ei ar avea legături cu Mișcarea Gulen

Autoritățile turce au refuzat să oferă asistentă unei adolescente cu autism din cauza presupuselor legături ale tatălui cu Mișcarea Gulen, conform Stockholm Center for Freedome.

Un birou din provincia Hatay a refuzat să ofere asistență familiei Rüveyda Tekgöz, o tânără autistică de 16 ani, deoarece tatăl ei a fost concediat din cauza presupuselor legături cu mișcarea Gülen.

Potrivit unui raport al unui spital de stat, Tekgöz este considerat 70% cu handicap și are dreptul la 800 de lire turcești  (68 de euro) în asistență guvernamentală oferită familiilor persoanelor cu dizabilități. Cu toate acestea, familiei i s-a refuzat asistența din august 2019.

Tatăl lui Rüveyda, Mehmet Ali Tekgöz, fost profesor, a fost demis de la locul său de muncă printr-un decret-lege de urgență la 1 septembrie 2016.

Ulterior, a fost condamnat la șase ani și trei luni de închisoare pentru apartenența la o organizație teroristă. O curte de apel i-a anulat condamnarea și a fost eliberat în ianuarie 2018, după ce a petrecut 16 luni în închisoare. Rejudecarea lui va începe în decembrie.

Apărătorul drepturilor omului și deputatul Partidului Democrat Popular (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu, a întrebat biroul despre caz, dar i s-a spus că nu au primit o cerere în acest sens.

Gergerlioğlu a împărtășit pe Twitter o copie a deciziei biroului cu privire la caz, care a declarat că cererea a fost respinsă.

Au existat și alte cazuri în care copiilor cu dizabilități li s-au refuzat beneficii publice. Asistența financiară plătită de guvernul turc familiei lui Nurbanu Aydın, o pacientă cu „tetraplegie spastică cu paralizie cerebrală”, a fost întreruptă după ce tatăl ei, Muammer Aydın, a fost arestat sub acuzații de terorism false.

Nurefşan Ketenci, care suferă de sindromul Cri-du-chat, cunoscut şi sub numele de sindromul 5p minus, a fost forţată să părăsească o şcoală publică cu nevoi speciale, deoarece tatăl ei lucra la o instituţie care a fost închisă printr-un decret guvernamental. Ea este total handicapată și, conform medicilor, funcția inimii ei este similară cu cea a unei bătrâne de 94 de ani.

Mehmet Ali Tekgöz este unul dintre miile de foști funcționari publici care au fost înlăturați din locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste” prin decrete-lege de urgență în urma tentativei de lovitură de stat.

Foștii funcționari publici nu au fost doar concediați de la locul de muncă, de asemenea, li s-a interzis să lucreze din nou în sectorul public și să obțină un pașaport. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.