joi, aprilie 7, 2022

Turcia lasă o tânără autistă fără asistență pentru că tatăl ei ar avea legături cu Mișcarea Gulen

Autoritățile turce au refuzat să oferă asistentă unei adolescente cu autism din cauza presupuselor legături ale tatălui cu Mișcarea Gulen, conform Stockholm Center for Freedome.

Un birou din provincia Hatay a refuzat să ofere asistență familiei Rüveyda Tekgöz, o tânără autistică de 16 ani, deoarece tatăl ei a fost concediat din cauza presupuselor legături cu mișcarea Gülen.

Potrivit unui raport al unui spital de stat, Tekgöz este considerat 70% cu handicap și are dreptul la 800 de lire turcești  (68 de euro) în asistență guvernamentală oferită familiilor persoanelor cu dizabilități. Cu toate acestea, familiei i s-a refuzat asistența din august 2019.

Tatăl lui Rüveyda, Mehmet Ali Tekgöz, fost profesor, a fost demis de la locul său de muncă printr-un decret-lege de urgență la 1 septembrie 2016.

Ulterior, a fost condamnat la șase ani și trei luni de închisoare pentru apartenența la o organizație teroristă. O curte de apel i-a anulat condamnarea și a fost eliberat în ianuarie 2018, după ce a petrecut 16 luni în închisoare. Rejudecarea lui va începe în decembrie.

Apărătorul drepturilor omului și deputatul Partidului Democrat Popular (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu, a întrebat biroul despre caz, dar i s-a spus că nu au primit o cerere în acest sens.

Gergerlioğlu a împărtășit pe Twitter o copie a deciziei biroului cu privire la caz, care a declarat că cererea a fost respinsă.

Au existat și alte cazuri în care copiilor cu dizabilități li s-au refuzat beneficii publice. Asistența financiară plătită de guvernul turc familiei lui Nurbanu Aydın, o pacientă cu „tetraplegie spastică cu paralizie cerebrală”, a fost întreruptă după ce tatăl ei, Muammer Aydın, a fost arestat sub acuzații de terorism false.

Nurefşan Ketenci, care suferă de sindromul Cri-du-chat, cunoscut şi sub numele de sindromul 5p minus, a fost forţată să părăsească o şcoală publică cu nevoi speciale, deoarece tatăl ei lucra la o instituţie care a fost închisă printr-un decret guvernamental. Ea este total handicapată și, conform medicilor, funcția inimii ei este similară cu cea a unei bătrâne de 94 de ani.

Mehmet Ali Tekgöz este unul dintre miile de foști funcționari publici care au fost înlăturați din locurile de muncă pentru presupusa apartenență sau relații cu „organizații teroriste” prin decrete-lege de urgență în urma tentativei de lovitură de stat.

Foștii funcționari publici nu au fost doar concediați de la locul de muncă, de asemenea, li s-a interzis să lucreze din nou în sectorul public și să obțină un pașaport. 

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.