joi, mai 30, 2024

Faimosul poet turc a murit la vârsta de 88 de ani


Proeminentul poet, Sezai Karakoç a murit, pe 16 noiembrie, la vârsta de 88 de ani, conform purtătorul de cuvânt al Turciei, citat de Hurriyet Daily News.

Într-o postare pe contul oficial de Twitter, Ibrahim Kalın a dat vestea tristă.

„Ustad Sezai Karakoç a ajuns la mila lui Allah, lăsând în urmă o viață exemplară, o țesătură puternică de idei și o mare moștenire literară”, scris Kalın. 

De asemenea, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a spus că a aflat despre moartea „Poetului Învierii” cu „profundă tristețe” și l-a numit un mare gânditor în lumea literaturii și a gândirii „care a ghidat generațiile cu ideile sale”.

„Ofer condoleanțe familiei sale, fanilor și națiunii noastre”, a transmis Erdogan, pe contul de Twitter.

Despre Sezai Karakoç

Născut la 22 ianuarie 1933, în provincia Diyarbakır, din sud-estul Turciei. Tatăl său a fost un comerciant capturat de ruși în timp ce lupta pe frontul caucazian în Primul Război Mondial.

Și-a petrecut copilăria în Diyarbakır, a urmat școala în provincia sudică a Turciei Kahramanmaraș și a studiat liceul în provincia Gaziantep.

Cu un mare interes pentru literatură, Karakoç a început să citească clasice occidentale în anii de liceu. A citit literatura clasică occidentală și estică înainte de a se alătura Universității din Ankara pentru a studia științe politice.

Așteptând rezultatul examenului de admitere, Karakoç l-a întâlnit pe Necip Fazıl Kisakürek, un alt poet și gânditor turc proeminent care a avut o influență imensă asupra lui.

Karakoç a lucrat la revista Büyük Doğu, o publicație politică conservatoare fondată de Necip Fazıl Kısakürek și a modelat gândirea multor generații.

A absolvit universitatea în 1955 și a început să lucreze la Ministerul de Finanțe al Turciei.

Începând cu decembrie 1963, a scris articole zilnice pentru ziarele naționale, inclusiv Yeni Istiklal, Yeni İstanbul și ziarul Sabah din Babıali, capitala presei turce la acea vreme.

Ulterior, Karakoç a demisionat din minister pentru a dedica mai mult timp studiilor literare. A scris Mona Rosa, care a devenit una dintre cele mai cunoscute poezii despre dragoste din literatura turcă.

În 1990, a fondat Partidul Diriliş (Învierea) pentru a realiza lumea pe care a dezvăluit-o în poezia şi scrierile sale. El a primit Premiul Prezidențial pentru Cultură și Artă al Turciei în 2011.

Sâmbăta Mamelor marchează cea de 1000 săptămână: „Nu ne mai rămân decât numele și fotografiile din brațele noastre”

Mamele s-au adunat din nou în Piața Galatasaray, din Istanbul, pe 25 mai, alături de mii de oameni, și au citit o declarație de presă pentru a-și comemora rudele dispărute. 

De 24 de ori campioni! Galatasaray, fosta echipa a lui Hagi, a făcut istorie!

Meciul cu Konyaspor s-a încheiat cu un scor de 3-1, duminică, în ultima etapă a sezonului, şi a obţinut al 24-lea titlu de campioană a Turciei din istoria sa.

Turcia. Eutanasierea câinilor fără stăpân. Proiectul de lege înaintat în parlament

Potrivit controversatului proiect de lege, animalele fără stăpân vor fi capturate și plasate în adăposturi. Dacă nu sunt adoptați în termen de o lună, vor fi eutanasiați.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Echipa de volei a Turciei furioasă, după un zbor de 13 ore în clasa economică

Ebrar Karakurt, Zehra Güneş, Hande Bakadın, Eda Erdem, Simge Aköz și Aslı Kalaç au împărtășit fotografiile pe care le-au făcut din interiorul aeronavei ca o poveste pe Instagram și și-au exprimat criticile.