marți, decembrie 6, 2022

Faimosul poet turc a murit la vârsta de 88 de ani


Proeminentul poet, Sezai Karakoç a murit, pe 16 noiembrie, la vârsta de 88 de ani, conform purtătorul de cuvânt al Turciei, citat de Hurriyet Daily News.

Într-o postare pe contul oficial de Twitter, Ibrahim Kalın a dat vestea tristă.

„Ustad Sezai Karakoç a ajuns la mila lui Allah, lăsând în urmă o viață exemplară, o țesătură puternică de idei și o mare moștenire literară”, scris Kalın. 

De asemenea, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a spus că a aflat despre moartea „Poetului Învierii” cu „profundă tristețe” și l-a numit un mare gânditor în lumea literaturii și a gândirii „care a ghidat generațiile cu ideile sale”.

„Ofer condoleanțe familiei sale, fanilor și națiunii noastre”, a transmis Erdogan, pe contul de Twitter.

Despre Sezai Karakoç

Născut la 22 ianuarie 1933, în provincia Diyarbakır, din sud-estul Turciei. Tatăl său a fost un comerciant capturat de ruși în timp ce lupta pe frontul caucazian în Primul Război Mondial.

Și-a petrecut copilăria în Diyarbakır, a urmat școala în provincia sudică a Turciei Kahramanmaraș și a studiat liceul în provincia Gaziantep.

Cu un mare interes pentru literatură, Karakoç a început să citească clasice occidentale în anii de liceu. A citit literatura clasică occidentală și estică înainte de a se alătura Universității din Ankara pentru a studia științe politice.

Așteptând rezultatul examenului de admitere, Karakoç l-a întâlnit pe Necip Fazıl Kisakürek, un alt poet și gânditor turc proeminent care a avut o influență imensă asupra lui.

Karakoç a lucrat la revista Büyük Doğu, o publicație politică conservatoare fondată de Necip Fazıl Kısakürek și a modelat gândirea multor generații.

A absolvit universitatea în 1955 și a început să lucreze la Ministerul de Finanțe al Turciei.

Începând cu decembrie 1963, a scris articole zilnice pentru ziarele naționale, inclusiv Yeni Istiklal, Yeni İstanbul și ziarul Sabah din Babıali, capitala presei turce la acea vreme.

Ulterior, Karakoç a demisionat din minister pentru a dedica mai mult timp studiilor literare. A scris Mona Rosa, care a devenit una dintre cele mai cunoscute poezii despre dragoste din literatura turcă.

În 1990, a fondat Partidul Diriliş (Învierea) pentru a realiza lumea pe care a dezvăluit-o în poezia şi scrierile sale. El a primit Premiul Prezidențial pentru Cultură și Artă al Turciei în 2011.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.