sâmbătă, aprilie 20, 2024

Faimosul poet turc a murit la vârsta de 88 de ani


Proeminentul poet, Sezai Karakoç a murit, pe 16 noiembrie, la vârsta de 88 de ani, conform purtătorul de cuvânt al Turciei, citat de Hurriyet Daily News.

Într-o postare pe contul oficial de Twitter, Ibrahim Kalın a dat vestea tristă.

„Ustad Sezai Karakoç a ajuns la mila lui Allah, lăsând în urmă o viață exemplară, o țesătură puternică de idei și o mare moștenire literară”, scris Kalın. 

De asemenea, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a spus că a aflat despre moartea „Poetului Învierii” cu „profundă tristețe” și l-a numit un mare gânditor în lumea literaturii și a gândirii „care a ghidat generațiile cu ideile sale”.

„Ofer condoleanțe familiei sale, fanilor și națiunii noastre”, a transmis Erdogan, pe contul de Twitter.

Despre Sezai Karakoç

Născut la 22 ianuarie 1933, în provincia Diyarbakır, din sud-estul Turciei. Tatăl său a fost un comerciant capturat de ruși în timp ce lupta pe frontul caucazian în Primul Război Mondial.

Și-a petrecut copilăria în Diyarbakır, a urmat școala în provincia sudică a Turciei Kahramanmaraș și a studiat liceul în provincia Gaziantep.

Cu un mare interes pentru literatură, Karakoç a început să citească clasice occidentale în anii de liceu. A citit literatura clasică occidentală și estică înainte de a se alătura Universității din Ankara pentru a studia științe politice.

Așteptând rezultatul examenului de admitere, Karakoç l-a întâlnit pe Necip Fazıl Kisakürek, un alt poet și gânditor turc proeminent care a avut o influență imensă asupra lui.

Karakoç a lucrat la revista Büyük Doğu, o publicație politică conservatoare fondată de Necip Fazıl Kısakürek și a modelat gândirea multor generații.

A absolvit universitatea în 1955 și a început să lucreze la Ministerul de Finanțe al Turciei.

Începând cu decembrie 1963, a scris articole zilnice pentru ziarele naționale, inclusiv Yeni Istiklal, Yeni İstanbul și ziarul Sabah din Babıali, capitala presei turce la acea vreme.

Ulterior, Karakoç a demisionat din minister pentru a dedica mai mult timp studiilor literare. A scris Mona Rosa, care a devenit una dintre cele mai cunoscute poezii despre dragoste din literatura turcă.

În 1990, a fondat Partidul Diriliş (Învierea) pentru a realiza lumea pe care a dezvăluit-o în poezia şi scrierile sale. El a primit Premiul Prezidențial pentru Cultură și Artă al Turciei în 2011.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.