vineri, iunie 21, 2024

Paris: Mormântul unui cântăreț kurd faimos a fost vandalizat

Piatra funerară a muzicianului kurd, Ahmet Kaya, din Paris a fost vandalizată, conform Duvar English.

Filmări distribuite pe Twitter au arătat că vandalii au scris „Turcia” pe piatra funerară, indicând faptul că motivatul era rasist.

Deputatul Partidului Democrat al Poporului (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu, a împărtășit filmările de pe piatra funerară și a condamnat atacul.

„De parcă să-l atace cu cuțite și furculițe nu era suficient când era în viață, acum îi atacă mormântul”, a afirmat Gergerlioğlu, referindu-se la o ceremonie de premiere din 1999, în care participanții i-au aruncat furculițele în Kaya pentru că au vrut să cânte în kurdă.

Vandalismul a avut loc cu câteva zile înainte de aniversarea morții sale, pe 16 noiembrie. 

Născută în 1957, Kaya a devenit cântăreaț legendară în Turcia. El a fost forțat să părăsească țara în 2000, după ce a fost supus atacurilor rasiste și proceselor din cauza identității sale kurde și s-a mutat în Franța, unde a și murit.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.