joi, aprilie 7, 2022

Paris: Mormântul unui cântăreț kurd faimos a fost vandalizat

Piatra funerară a muzicianului kurd, Ahmet Kaya, din Paris a fost vandalizată, conform Duvar English.

Filmări distribuite pe Twitter au arătat că vandalii au scris „Turcia” pe piatra funerară, indicând faptul că motivatul era rasist.

Deputatul Partidului Democrat al Poporului (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu, a împărtășit filmările de pe piatra funerară și a condamnat atacul.

„De parcă să-l atace cu cuțite și furculițe nu era suficient când era în viață, acum îi atacă mormântul”, a afirmat Gergerlioğlu, referindu-se la o ceremonie de premiere din 1999, în care participanții i-au aruncat furculițele în Kaya pentru că au vrut să cânte în kurdă.

Vandalismul a avut loc cu câteva zile înainte de aniversarea morții sale, pe 16 noiembrie. 

Născută în 1957, Kaya a devenit cântăreaț legendară în Turcia. El a fost forțat să părăsească țara în 2000, după ce a fost supus atacurilor rasiste și proceselor din cauza identității sale kurde și s-a mutat în Franța, unde a și murit.

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.