marți, decembrie 5, 2023

Paris: Mormântul unui cântăreț kurd faimos a fost vandalizat

Piatra funerară a muzicianului kurd, Ahmet Kaya, din Paris a fost vandalizată, conform Duvar English.

Filmări distribuite pe Twitter au arătat că vandalii au scris „Turcia” pe piatra funerară, indicând faptul că motivatul era rasist.

Deputatul Partidului Democrat al Poporului (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu, a împărtășit filmările de pe piatra funerară și a condamnat atacul.

„De parcă să-l atace cu cuțite și furculițe nu era suficient când era în viață, acum îi atacă mormântul”, a afirmat Gergerlioğlu, referindu-se la o ceremonie de premiere din 1999, în care participanții i-au aruncat furculițele în Kaya pentru că au vrut să cânte în kurdă.

Vandalismul a avut loc cu câteva zile înainte de aniversarea morții sale, pe 16 noiembrie. 

Născută în 1957, Kaya a devenit cântăreaț legendară în Turcia. El a fost forțat să părăsească țara în 2000, după ce a fost supus atacurilor rasiste și proceselor din cauza identității sale kurde și s-a mutat în Franța, unde a și murit.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.