marți, aprilie 12, 2022

Cazul cuplului reținuți că au fotografiat casa lui Erdogan. Israelul cere eliberarea lor

Israelul lucrează pentru eliberarea unui cuplu israelian reținut în Turcia, pe motiv că ar fi spionat casa președintelui turc, conform Reuters.

Premierul Naftali Bennett a susținut într-o declarație oficială că a vorbit cu familia celor doi israelieni, Natali și Mody Oknin, și le-a informat cu privire la eforturile depuse pentru a-i aduce înapoi în Israel.

„Așa cum au subliniat deja oficialii, nu lucrează pentru nicio agenție israeliană. Cele mai înalte instituții din Israel s-au ocupat de această problemă pe tot parcursul weekendului, conduse de Ministerul Afacerilor Externe, și vor continua să lucreze pentru a găsi o soluție cât mai curând posibil”, afirmă Bennette.

Ce s-a întâmplat?

Un tribunal turc a arestat, vineri, un cuplul israelian sub acuzația de spionaj pentru fotografierea reședinței președintelui turc, Tayyip Erdogan din Turnul Camlica, un turn de telecomunicații din Istanbul.

Conform agenției de stat, Anadolu, un angajat al restaurantului a informat poliția după ce a văzut cuplul făcând fotografii cu reședința lui Erdogan, din Uskudar.

Poza care a dus la reținerea familiei. Aceștia ar fi trimis-o pe grupul de WhatsApp al familiei, scriind „Ce casă frumoasă!”

Presa israeliană susține că familia a fost reținut în timp ce fotografia Palatul Dolmabahçe într-un tur cu barca.

În acest sens, avocatul familiei Natali și Mordi Vaknin arestat a făcut declarații pentru ziarul israelian Haaretz.

„Singura lor crimă a fost fotografiarea palatului lui Erdogan în timpul unei excursii cu barca. Dacă un cetățean rus ar face o fotografie cu acest palat, nu cred că Turcia l-ar aresta”, susține avocatul.

Fratele arestatului, Natali Vaknin a declarat pentru site-ul de știri Ynet că a postat fotografia făcută de fratele său în grupul WhatsApp al familiei.

Cuplul arestat lucrează ca șoferi de autobuz în Israel și au un total de 5 copii.

După puciul eșuat din 15 iulie 2016, guvernul turc a anchetat mai mulți străini, acuzați de spionaj, după ce o persoană a depus plângere. Autoritățile turce bazându-se pe declarații acestora, fără prea multe investigații.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.