joi, iulie 18, 2024

Turcia: Consiliul de stat cere analiza Coca-Cola pentru ingrediente dăunătoare

Consiliul de Stat al Turciei a ordonat experților să examineze dacă băutura răcoritoare Coca-Cola include ingrediente nocive, conform Duvar English.

Instanța  a dat curs cererii lui Ethem Öztürk, care dorea examinarea Coca-Cola pentru substanțe chimice, cancerigene și alte ingrediente dăunătoare.

Öztürk, care a afirmat că lucrează în domeniul sănătății și educația copiilor, a depus o cerere la Ministerul Agriculturii și Pădurilor în 2014 pentru ca autoritățile să determine ingredientele menționate și să le prevină dacă există.

De asemenea, reclamantul a cerut ministerului să interzică toate tipurile de reclame, vânzări și metode de marketing ale Coca-Cola, invocând „efectele adverse ale acestora asupra copiilor”.

După ce a fost respins, Öztürk a depus o plângere la o instanță din Ankara pentru ca respingerea ministerului să fie anulată. Instanța a respins cauza în 2015, spunând că ingredientele au fost deja analizate și faptul că băutura este vândută arată că este sigură.

Instanța a mai spus că aromele din Coca-Cola au fost aprobate anterior în urma analizelor de risc.

Nedescurajat de ambele respingeri, Öztürk a dus cazul la Consiliul de Stat, care a acceptat plângerea sa, spunând că instanța locală a respins cazul fără a efectua examinări ale ingredientelor menționate.

„Rezolvarea acestei probleme necesită cunoștințe speciale și tehnice, așa că este necesară o analiză de expertiză”,se arată în declarația instanței, menționând că rezultatul ar trebui transmis și companiei.

Se așteaptă ca instanța locală să desemneze un expert care să analizeze Coca-Cola și să revizuiască raportul care va fi întocmit ulterior. Hotărârea instanței va fi stabilită în conformitate cu constatările expertului.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.